Obrenovac, 01.12.2021

SMENJENA TEK NEKOLICINA NJIH


Izvor: Pištaljka/021.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 29.07.2019.
Funkcioneri uhvaćeni u sukobu interesa prolaze bez posledica

Foto:Pixabay
Samo osamnaest funkcionera je u prethodne tri godine smenjeno na osnovu preporuka Agencije za borbu protiv korupcije, dok su organi koji je trebalo da ih razreše sa javnih funkcija u čak 35 slučajeva odbili da postupe po ovim preporukama, govore podaci koje je Pištaljci dostavila Agencija za borbu protiv korupcije.

Jedanaestorici funkcionera kojima su izdate preporuke za smenu mandat je prestao ostavkom, odlaskom u penziju, istekom mandata i zbog drugih sličnih razloga, piše Pištaljka.

Agencija za borbu protiv korupcije je u prethodne tri godine izrekla 64 mere javnog objavljivanja preporuke za smenu funkcionera i sve se odnose na sukob interesa. Važeći Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije omogućuje Agenciji da, u slučaju da utvrdi da je određeni funkcioner bio u sukobu interesa, odnosno da je imao određeni privatni interes koji utiče na njegovo postupanje u vršenju javne funkcije, izda preporuku za njegovu smenu. Nadležni organ zadužen za smenu funkcionera dužan je da Agenciju obavesti o merama koje je preduzeo. Problem u praksi se javlja zato što nema sankcije u slučaju nepostupanja po preporuci Agencije, tako da nadležni organi nalaze različite izgovore da funkcionere ne razreše.

Od institucija koje su pisanim putem obavestili Agenciju da neće da smene funkcionera koji je uhvaćen u sukobu interesa, samo devet nije iz resora Ministarstva prosvete. Preostale inicijative za smenu funkcionera naišle su na "zid" skupština lokalnih samouprava koje skoro po pravilu žmure na sukob interesa i nepotizam.

Direktori prosvetnih ustanova krše Zakon o Agenciji najčešće tako što na konkursima među više kandidata za posao odaberu baš članove svoje uže ili šire familije, a neretko i decu članova upravnih i drugih odbora istih ustanova. U lokalnim samoupravama je čest slučaj da firme povezane sa opštinskim funkcionerima sklapaju poslove upravo sa opštinom. Primer za to je bivši predsednik opštine Kula Perica Videkanjić. Prema nalazima Agencije, opština je firmi njegove žene dala pravo prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta, a firma njegovog brata je dobijala javne nabavke od lokalnog javnog preduzeća za izgradnju. Odbornici iz Kule nisu hteli da zbog toga izglasaju nepoverenje predsedniku Videkanjiću, a usput su vređali i Agenciju za borbu protiv korupcije, o čemu su pisali mediji.

Neefikasnosti Agencije u značajnoj meri doprinosi njena tromost i preduge procedure za utvrđivanje sukoba interesa. O tome svedoči primer Ane Aničić, koja je istovremeno bila zamenica predsednika opštine Batočina i direktor Doma zdravlja u tom mestu.Agenciji je trebalo četiri godine da ustanovi ove činjenice, a kada je to učinila, Aničić već drugu godinu nije bila funkcioner u opštini.

Sukob interesa prilikom zapošljavanja nije zaobišao ni samu Agenciju za borbu protiv korupcije. Pištaljka je još 2014. godine pisala o nameštenom konkursu za posao u Agenciji koji je oboren pošto je predsednik konkursne komisije Agencije favorizovao jednog od učesnika tog konkursa. Iako su i u samoj Agenciji konstatovali da je konkurs bio neregularan, odnosno da se desio "propust", niko od odgovornih iz same Agencije nije bio kažnjen zbog toga.

Ovu praksu nepoštovanja zaključaka Agencije za borbu protiv korupcije ispratio je i 021 na primeru sada bivšeg direktora Kliničkog centra Vojvodine Petra Slankamenca. Kako je 021 otkrio, Slankamenac je bio u sukobu interesa i direktnom nepotizmu jer je u ustanovi zaposlio svoju ćerku, a Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je njegovu smenu jer je "imenovani javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje pogodnosti za povezano lice, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije".

Slankamenac je negirao da je imao bilo kakav uticaj na zapošljavanje svoje ćerke na mesto lekara u KCV jer je, kako je rekao, najbolje kandidate za posao birala stručna komisija. Međutim, upravo je on, kao direktor ustanove, imenovao članove komisije koji su odlučili da je njegova ćerka najbolja za posao, uprkos postojanju 126 drugih kandidata.

Slankamenca nije smenila Pokrajinska vlada, kako je tražila Agencija. On je, nakon meseci odugovlačenja, podneo ostavku, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je da je Agencija za borbu protiv korupcije napravila grešku u svojoj proceni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE