Obrenovac, 15.05.2021

DIPLOMATSKA BORBA PROTIV ČLANSTVA PRIŠTINE U INTERPOLU


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 29.08.2019.
Stefanović predstavio argumente ambasadorima

Foto:MUP Srbije
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović upoznao je juče ambasadora Republike Slovenije Iztoka Jarca sa argumentima zašto takozvano Kosovo ne može postati član Interpola, istakavši da i sama kandidatura za članstvo dovodi do podele u okviru ove profesionalne policijske organizacije, saopštio je MUP Srbije.

Stefanović i Jarc razgovarali su i o dosadašnjoj policijskoj saradnji dve države, kao i njenom daljem unapređenju.

Stefanović se posebno osvrnuo na saradnju kriminalističkih policija čiji su rezultat, kako je rekao, brojne uspešne akcije u kojima je zaplenjena veća količina narkotika i otkrivene laboratorije za proizvodnju droga.

Stefanović je ukazao i na značaj saradnje u oblasti borbe protiv terorizma, koja se realizuje kroz operativne radne sastanke i regionalne konferencije.

Ambasador Jarc je istakao da je slovenačka policija zainteresovana za učešće u zajedničkim projektima sa srpskim kolegama u cilju napretka naše zemlje u okviru Poglavlja 24 – Pravda, sloboda, bezbednost, navodi se u saopštenju.

"PRIJEM KOSOVA U INTERPOL BI DOVEO DO ZLOUPOTREBA"

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Bolivarske Republike Venecuele Dimas Hesus Alvarenga Guero razgovarali su juče o zahtevu takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu.

Stefanović je upoznao ambasadora sa policijskim, pravnim i političkim argumentima Srbije protiv ovog zahteva i naglasio da od održavanja prošlogodišnje Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, na kojoj je ovaj zahtev već odbijen, nije došlo ni do kakvih promena koje bi dovele do odstupanja od tadašnje odluke o neprijemu takozvanog Kosova.

Ministar je istakao da je jasno da bi eventualni prijem takozvanog Kosova u članstvo Interpola imao dalekosežne posledice i da bi, između ostalog, nesumnjivo doveo i do zloupotrebe baza ove međunarodne policijske organizacije, stvarajući mogućnosti da poverljivi podaci dospeju u ruke kriminalaca i terorista.

Ambasador Guera zahvalio je Srbiji na dugogodišnjem prijateljstvu i istakao da Venecuela poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Stefanović i Guera su razgovarali i o nastavku saradnje policija dveju zemalja u borbi protiv svih vidova kriminala i mogućnostima njenog unapređenja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE