Obrenovac, 08.12.2021

DAČIĆ: SRBIJA PRIDAJE VELIKU VAŽNOST UN


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 29.10.2019.
Republika Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija, poručio je ministar spoljnih poslova

Foto:Tanjug/Bojan Stekić
Srbija pridaje veliku važnost UN kao globalnoj i najznačajnijoj međunarodnoj organizaciji koja ima ključnu ulogu na planu očuvanja mira i bezbednosti, zaštite ljudskih prava i stvaranja uslova za održiv ekonomski razvoj svuda u svetu, izjavio je u ponedeljak prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na svečanosti obeležavanja u Beogradu 74 godine od osnivanja UN.

On je istakao da Srbija snažno podržava multilateralizam i jačanje multilateralne efikasnosti smatra kao suštinski važno.

- Verujem da su nam danas, kada se svet nalazi u procesu velikih i ubrzanih promena, Ujedinjene nacije potrebnije više nego ikada pre. Republika Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija. Odlučni smo u odbrani međunarodnog prava, uključujući Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti kojom se štiti suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje - rekao je Dačić.

On je naglasio da Srbija s ponosom ističe kontinuiranu posvećenost očuvanju i izgradnji mira, između ostalog i kroz učešće u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, kao vodeća država u regionu i među prvih deset na listi najvećih evropskih kontributora vojnih i policijskih snaga.

Šef srpske diplomatije je dodao da Srbija ostaje čvrsto privržena sprovovođenju dva strateška dokumenta UN - Agendi održivog razvoja do 2030. i Sprorazuma o klimi.

- Srbija od svih međunarodih organizacija na svetu najviše voli UN jer ima izbalansiran pristup i vodi računa o našim strateškim i naiconalnim iteresima - dodao je Dačić.

On je takođe izrazio zahvalnost na dosadašnjoj saradnji i aktivnostima UN tima u Srbiji, imajući u vidu doprinos razvoju zemlje kroz pružanje tehničke pomoći i ekspertize za projekte predviđene Okvirom razvojnog partnerstva.

- Očekujemo da će predstojeći petogodišnji Okvir o saradnji Ujedinjenih nacija i Republike Srbije za održivi razvoj, za period od 2021. do 2025. godine dati novi zamajac našim naporima u ispunjavanju ključnih prioriteta našeg društva u ekonomskoj, socijalnoj i ekološkoj sferi i istovremeno doprineti napretku u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja - zaključio je Dačić.

Svečanosti obeležavanja 74 godine od osnivanja UN prisustvovale su i novoimenovana stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakab i predstavnica generalnog sekretara UN i šefica kancelarije u Beogradu Simona Mikulesku.

Žakab je najavila da će UN u januaru 2020, u godini kada obeležavaju 75 godina postojanja, pokrenuti kampanju čiji je cilj prikupljanje podataka kroz kontakte s državama članicama, sektorima i generacijama, kako bi se došlo do saznanja kakva se budućnost želi i kakve su UN potrebne.

Simona Mirela Mikulesku je rekla da su UN kao stabilan partner i Srbije i regiona posvećene miru i prosperitetu i dodala je da je Srbija od svih zemalja regiona dala najjači doprinos u mirovnim operacijama UN.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE