Obrenovac, 08.12.2021

POSLEDNJI PROTEST '1 OD 5 MILIONA' U 2019. GODINI


Izvor: Beta/N1,Lokalne novine | Obrenovac, 29.12.2019.
Učesnici poručili: Zajedno smo koračali i odnosili pobede ove godine

Foto:Tanjug/Andrija Vukelić
Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" poručili su da se i u narednoj godini nastavlja "maraton dok se ne oslobodi svaki čovek" u Srbiji i podsetili da su tokom ovogodišnjeg "zajedničkog koračanja" postigli više pobeda, uključujući oslobađanje iz kućnog pritvora uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića.

Protest koji je pre svega bio posvećen slobodi izražavanja, završen je tako što su ulazna vrata Radio televizije Srbije prekrivena nalepnicama sa nazivima brojnih afera uz natpis "Pa šta". 

"Vučić je rekao 'Pa šta' kada je ministar policije Nebojša Stefanović slagao u aferi Krušik", rekla je jedna od organizatorki protesta studentkinja Valentina Reković, obraćajući se okupljenim građanima. 

Ona je rekla da učesnicima protesta nije "pa šta" ni za jednu aferu i da im "nikad neće ni biti 'pa šta'".

"Nastavljamo i naredne godine naš maraton dok ne oslobodimo svakog čoveka u Srbiji. Prvo radnike RTS-a jer ni njima ne sme da bude 'pa šta'", rekla je Reković, najavljujući naredni protest za 4. januar naredne godine. 

Na nalepnicama su ispisane afere "Jovanjica", "Krušik", "Kocke u Beogradu", "Oliver Ivanović", "Marija Lukić", "Milan Jovanović".

Reković je na platou ispred Filozofskog fakulteta rekla da su protesti pokazali da građani mogu da oslobode institucije, podsetivši da je utvrđeno da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat i da je uzbunjivač Obradović oslobođen kućnog pritvora. Ona je dodala da je SNS imala uspeha samo u tome što je napredovala u kriminalu, nepravdi i zabranjivanju ljudima da slobodne misle. 

Novinar Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, poručio je na početku skupa, da su mnogi novinari pogazili novinarsku profesiju i stavili se u službu propagande vlasti, ali da ipak još ima slobodnih novinara koji "čuvaju plamen slobodnog izražavanja isto kao što to čine učesnici protesta u borbi za osnovna ljudska prava svih građana". 

On je čestitao građanima što čuvaju "plamen slobode uprkos zastrašivanju" u čemu učestvuju i mnogi novinari šireći "mržnju i lažu", a kako je naveo, to rade sve televizije sa nacionalnom frekvencijom i skoro sve lokalne TV stanice kao i brojni pisani mediji. 

"Vlast preko tih medija hipnotiše građane koji veruju da postoji zlatno doba, iako ih surova realnosti demantuje", rekao je Bodrožić.

On je kazao da će takvi novinari, kada aktuelna vlast ode, morati da objasne zašto su lagali i bili propagandisti, zašto, kada su pisali o pobedama SNS-a na izborima, nisu obaveštavali građane i o nepoštenom izbornom procesu, kupovini glasova i zloupotrebama državnih resursa u partijske svrhe. 

"Verujem da će uskoro svanuti dan kada će plaćeni propagandisti morati da objasne građanima zašto informišući ih o izgrađenim putevima nisu govorili da je svaki kilometar preplaćen, jer nema javnih tendera i konkursa i zašto su ih obasipali informacijama o radnim mestima, a nisu iznosili činjenice da su najmanje plaćeni i da se subvencije koriste da bi se radnicima isplaćivali te bedne plate", rekao je Bodrožić. 

On je rekao kako veruje da će uskoro i direktori i urednici RTS-a takozvanog javnog servisa, koji svi građani plaćaju, morati da objasne kako su "svestrano obaveštavali o požarima u Australiji, a skrivali požar koji je progutao požar kuću kolege Milana Jovanovića u Vrčinu".

Prema njegovim rečima, novinari koji su se stavili u službu režima, moraće da objasne kako su mogli da informišu javnost o protestima u Parizu, ali ne i u Beogradu, o uzbunjivaču Asanžu i Snoudenu, a ne i o uzbunjivačju Obradoviću iz Krušika. 

Na početku protestne kolone nošena je velika šetalica sa natpisom "Bojkot".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE