Obrenovac, 15.08.2022

POSLANICI O AMANDMANIMA I MINI-HIDROELEKTRANAMA


Izvor: RTS/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.01.2020.
Na predložene izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji podneto je ukupno 63 amandmana

Foto:Srđan Ilić
Posle više od devet sati rasprave, poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu u pojedinostima o amandmanima na izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, i nastavili sa raspravom o amandmanima podnetim na predložene izmene i dopune Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama. Na predložene izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji podneto je ukupno 63 amandmana. Sednicu je obeležila i polemika naprednjaka i radikala o rezultatima rada resorne ministarke Zorane Mihajlović.

Izmenama ovog Zakona se, kako se navodi, propisi dodatno usklađuju sa regulativom Evropske unije i pojednostavljuje izdavanje licenci za inženjere.

Poslanici su nastavili raspravu o amandmanima na izmene Zakona o planiranju i izgradnji, a polemiku o zakonskom predlogu, ali i rezultatima rada resorne ministarke Zorane Mihajlović, vode poslanici SNS i radikala.

Poslanici SRS-a amandmanima su tražili da se briše svaki član zakona, jer ga je, kako kaže poslanica radikala Vjerica Radeta, nemoguće popraviti.

Ona navodi i da je zakon menjan "14 puta" i ocenjuje da potpredsednica vlade Zorana Mihajlović "radi protiv interesa Vlade Srbije i interesa države Srbije".

Poslanica SNS-a Katarina Rakić ocenila je da amandmani SRS nemaju smisla i dodala da su dosadašnje izmene zakona dale rezultate, jer su dovele do povećanja broja građevinskih dozvola, dok Srbija sada ima 53.642 otvorenih gradilišta.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović rekao da je ne razume ideju da se diskusija u parlamentu svede na lični rat i pozvao na argumentovanu raspravu.

On je naglasio da su rezultati rada Zorane Mihajlović vidljivi i u njih ubrojao koridore, auto-puteve, železničke pruge, bezbedniji saobraćaj u Srbiji.

Martinović je poručio da mogu da je ne vole, ali su rezultati rada Vlade Srbije i ministarstva koje vodi Zorana Mihajlović očigledni i zapitao poslanike SRS šta predlažu da rezultati rada budu još bolji.

Nastavak vanredne sednice skupštine Srbije počeo je nešto posle deset sati, a sednici su prisustvovali potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović sa saradnicima.

Polemika o mini-hidroelektranama

Tokom jučerašnje rasprave o predloženim izmena Zakona o planiranju i izgradnji poslanici SRS i SNS polemisali su i oko izgradnje mini-hidroelektrana.

Vjerica Radeta iz SRS-a je rekla da je ova stranka za izgradnju mini hidroelektrana, ali da nije dobro zakonsko rešenje da se za njih izdaju građevinske dozvole bez planske dokumentacije.

"Mini-hidroelektrane se ne mogu graditi gde kome padne napamet, ne može na najlepšim delovima reka i rečica, ne mogu da se unište male reke u mestima gde su jedino izvorište, već mora da se stručno utvrdi gde je moguće da se grade, da to ne bude u naseljenim mestima", rekla je ona.

Poslanica SRS smatra da se mini hidroelektrane grade u naseljenim mestima da bi im bila jeftinija infrastruktura.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović odgovoro je da zakon uopšte ne tretira mini hidroelektrane, nego postrojenja na biomasu što su dve potpuno različite stvari.

"Do sada su mini hidroelektrane građene u Srbiji, a ja se nadam da će to biti slučaj i ubuduće u skladu sa zakonskom procedurom, a ne tamo gde se nekom prohte", rekao je on i dodao da nema potrebe da neko plaši građane da će zakon omogućiti da neko gradi mini- hidroelektrane tako da ugrožava prirodu.

Martinović se zapitao i što oni koji vode kampanju protiv mini hidroelektrana ne kažu šta je alternativa kada nevaljaju ni atomske central, ni termoelektrane.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE