Obrenovac, 29.11.2021

USVOJENE IZMENE ZAKONA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.05.2019.
Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o glavnom gradu

Foto:Z. Jovanovi─ç


´╗┐

Njima se omogu─çava decentralizacija grada, pove─çavaju nadle┼żnosti opština i samim tim pove─çava kvalitet ┼żivota gra─Ĺana.

Izmenama zakona o glavnom gradu uvode se dve zone u Beogradu - prigradska i gradska.

Gradsku zonu ─çe ─Źiniti deset opština - Vra─Źar, Stari grad, Savski venac, Vo┼żdovac, Zvezdara, Palilula, Rakovica, ─îukarica, Novi Beograd i Zemun, a prigradsku Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Sur─Źin.

Zakon ─çe omogu─çiti da podela nadle┼żnosti bude jasno ure─Ĺena i stvori─çe mogu─çnosti da grad Beograd ovim opštinama prenese ve─çi broj poslova nego što je do sada bio slu─Źaj.

Gradske opštine mo─çi ─çe da izdaju gra─Ĺevinske dozvole za objekte do 1.500 kvadrata, prigradske do 5.000 kvadrata. Legalizaciju ─çe gradske mo─çi da rade do 400 kvadrata, a prigradske do 3.000.

Prigradske opštine ─çe mo─çi da osnivaju javna preduze─ça za obavljanje komunalne delatnosti. Sada postoji mogu─çnost da se pojedini urbanisti─Źki planovi donose od gradskih opština, a prigradske dobijaju pravo da van plana generalne regulacije donose urbanisti─Źke planove za svoje podru─Źje uz prethodnu saglasnost Grada.

To je zna─Źajna novina koja ─çe doprineti br┼żem razvoju prigradskih opština i boljem privla─Źenju investitora, a prigradske opštine ─çe na taj na─Źin postati konkurentnije i interesantnije za investicije.

Pored toga, tu je i ─Źitav niz novih ovlaš─çenja po pitanju poljoprivredne inspekcije, ovlaš─çenja u obrazovanju, sportu, kulturi, po pitanju podsticaja nataliteta, smanjenja rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.

Zakonom se usaglaša sa ─Źitavim nizom drugih resornih zakna, kao što su Zakon o javnoj svojini, Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i lokalnoj samoupravi.

Slede─çi korak koji treba da prati ovaj zakon je donošenje novog Statuta grada Beograda koji ─çe dalje razraditi podelu nadle┼żnosti i decentralizaciju grada. Tako─Ĺe, opštine, pogotovo prigradske, treba da prave uslu┼żne centre kako bi najve─çi deo posla gra─Ĺani mogli da obave u naseljima koji su deo te opštine.

Grad ─çe mo─çi da imenuje i razrešava direktore ustanova de─Źje zaštite, s obzirom na to da je njihov osniva─Ź, kao i da utvr─Ĺuje mre┼żu tih ustanova. Prema poslednjem popisu iz 2011. godine u Beogradu ┼żivi 23,09 odsto stanovnika Srbije.

Izglasavanjem ovog zakona, uz intoniranje himne, završeno je prole─çno zasedanje Skupštine Srbije. Tokom zasedanja bilo je šest sednica i jedna posebna na kojoj se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na kojoj je izveštaj podneo predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç.

Posebnoj sednici na kojoj je usvojen izveštaj o KiM prisustvovali su ─Źlanovi vlade na ─Źelu sa premijerkom Anom Brnabi─ç. Tokom prole─çog zasedanja, izme─Ĺu ostalog, usvojene su i izmene i dopune Krivi─Źnog zakona kojima se uvodi do┼żivotna kazna zatvora bez mogu─çnosti uslovnog otpusta za ubice i silovatelje trudnica, dece i nemo─çnih lica.

Usvojeni su i zakoni o spre─Źavanju korupcije, o konverziji stambenih kredita kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE