Obrenovac, 09.12.2021

ODRŽAN 30. PROTEST '1 OD 5 MILIONA'


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 30.06.2019.
Poruka sa okupljanja: Upalili smo baklju slobode

Foto:O.Bunić/RAS Srbija
Okupljanje građana u okviru 30. protesta "1 od 5 miliona" ove subote počelo je oko 19 časova ispred Terazijske česme.

Protestna kolona je od Terazijske česme do trga Nikole Pašića, potom kroz Dečansku i Nušićevu ulicu do Politike, kroz Svetogorsku stigla do zgrade Radio Televizije Srbije (RTS).

Na početku, pročitano je pismo Uroša Janjića, mladića koji je prošle nedelje izboden u Nišu zbog toga što je nosio majicu sa antifašističkim motivom.

- Umoran sam od podela, mržnje i nasilja. Ono što se meni dogodilo samo je jedan slučaj. Sada je pred nama izbor između nenasilja i samouništenja. Ne treba da se delimo još više. Mržnja ne može pobediti mržnju. Verujem da će nenaoružana istina imati poslednju reč - navodi se, između ostalog u Uroševom pismu.

Okupljenima se obratio i nekadašnji član Otpora Srđan Milivojević.

- Izašli smo na ulice pre sedam meseci jer su hteli da ubiju Stefanovića. Danas pale kuće novinarima, napastvuju žene u Brusu. Upalili smo plavu baklju slobode. Srbija se umiriti ne može. Srbijom neće vladati onaj ko ima oštriji nož - rekao je on.

Govorio je i Nikola Jovanović, šef odbornika Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda.

- U zadnjih šest meseci smo udarili temelje nove Srbije - da država pripada narodu, a ne jednoj partiji, da predsednik bude jedan od nas, a ne ispred nas. Da napredovanje u novoj Srbiji nikad ne bude udaljavanje od integriteta već posvećenost, rad, moral. Ulazimo u jesen sa velikim kapitalom: dogovorom naroda i opozicije da ovaj sistem mora da se razmontira. Ukoliko izbori ne budu fer i pošteni, mi na takve izbore nećemo izaći. Ako pritiskom svih nas omogući fer i poštene izbore, na njih idemo svi zajedno. Ne idemo na cenzus, da nama bude bolje, da se uvalimo u skupštinske fotelje i restorane, idemo samo sa jednom idejom - da pobedimo. Ako traže opoziciju koja bi bila ikebana nek ne gledaju u našem pravcu - rekao je on i obraćanje završio stihovima Jovana Jovanovića Zmaja "Malo nas je, al nas jaka sila kreće".

- Uloga nas građana je da se pobunimo kad nešto ne valja. Zato promenite program, ali protest ne menjajte, na pravom ste mestu i vidimo se sledeće subote - poručili su organizatori na kraju protesta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE