Obrenovac, 05.10.2022

IZBORI I KONTROLORI


Izvor: BBC,Lokalne novine | Obrenovac, 30.10.2019.
Koliko će koštati obuka 'čuvara kutija' u Srbiji?

Foto:BBC
Srbija bi trebalo da dobije 250.000 novih "čuvara kutija" na izborima, pet puta više nego što ih je bilo do sada, ali se i dalje ne zna koliko će njihova obuka i rad koštati.

"Sigurno će biti skupo, ali to je cena demokratije", kaže Bojan Klačar iz Cesida za BBC na srpskom.

Obuka za 48.000 stalnih članova biračkih odbora i 250.000 novih članova proširenih sastava je dogovorena tokom pregovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Nepravilnosti tokom izbora trebalo bi da budu smanjene, ali ova obuka neće rešiti brojne druge probleme koji se dešavaju pre samog glasanja, kažu stručnjaci.

"I dalje će postojati pritisak medija na birače, nepoštovanje izborne tišine, deljenje propagandnog materijala u blizini biračkih mesta", kaže Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), za BBC na srpskom.

Nedeljkov kaže da ipak novi kontrolori neće raditi na narednim lokalnim izborima koji će se održati u martu ili aprilu jer nema dovoljno vremena da se obuka organizuje.

KAKO IZGLEDA OBUKA?

Obuku kontrolora trebalo bi da organizuje Republička izborna komisija (RIK).

Vladimir Dimitrijević, direktor RIK, za BBC na srpskom kaže da je "rano davati izjave" o tome koliko će koštati obuka 298.000 ljudi, kao i kako će izgledati "kurs", jer bi trebalo da se održi javna rasprava i više okruglih stolova ovim temama.

On je pozvao stručnu javnost da se upozna sa tekstom dokumenta koje će doneti RIK i merama koje će preduzeti u cilju unapređenja izbornog procesa, a dodao je da će po završetku javne rasprave oni analizirati sve dospele primedbe, predloge i sugestije učesnika.

Planirano je da treninzima koji će se održavati u Beogradu, prisustvuju pravnici koji rade u lokalnim samoupravama.

"Kada prođu obuku, oni će kapilarno obučavati ostale po gradovima Srbije", kaže Bojan Klačar iz Cesida za BBC na srpskom.

Nakon obuke, polaznici će polagati kvalifikacioni test i bez toga neće moći da postanu članovi biračkog odbora.

Klačar kaže da je bitno da kontrolori prođu praktičnu obuku, jer će ih ona pripremiti za ono što ih čeka na izbornom mestu.

Obuka se sastoji iz tri faze:

- primopredaja izbornog materijala

- simulacija izbornog dana, što obuhvata sve kritične tačke, uključujući i popunjavanje zapisnika

- brojanje glasačkih listića i slanje izbornog materijala

ZAŠTO JE OBUKA VAŽNA?

Klačar očekuje da će se obukom smanjiti nepravilnosti koje su do sada postojale tokom izbornog dana.

"Očekujem da će se problemi oko popunjavanja zapisnika ovim treninzima rešiti i da će napredak biti najveći na tom planu", kaže on.

S njim se delimično slaže i Nedeljkov koji kaže da je "obuka od ključne važnosti, jer uvek ima problema tokom izbornog dana", ali i da ona neće u potpunosti doneti regularne izbore.

"Obuke bi trebalo da preveniraju probleme", kaže Nedeljkov i dodaje da na neke nepravilnosti neće moći da utiču, poput pritisaka na medije i nepoštovanja izborne tišine.

On smatra da bi obuka trebalo da se održava redovno i bez pauza, jer je izbornom procesu potrebna profesionalna komisija koja obrazuje kontrolore.

"Mora da postoji odgovornost za nepravilnosti koje se događaju na biračkim mestima", kaže Nedeljkov.

ZAŠTO SU NAŠI IZBORI PROBLEMATIČNI?

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u izveštajima o izborima u Srbiji godinama navode iste probleme.

Iako se Jedinstveni birački spisak redovno ažurira, "postoji zabrinutost da su oni dalje netačni", navodi se u izveštaju objavljenom nakon predsedničkih izbora 2017. godine.

U izveštaju se takođe navodi i da se birački spiskovi ne mogu dati na uvid javnosti, što utiče na poverenje i dovodi u pitanje transparentnost procesa.

"Zbog ograničenih finansijskih sredstava, kampanja kandidata opozicionih stranaka nije mogla po obimu i intenzitetu da se poredi s kampanjom koju je sprovodio kandidat vladajuće koalicije", piše u izveštaju.

Što se tiče medija, u izveštaju piše da oni jesu obezbeđivali jednaku minutažu učesnicima u skladu sa zakonskim obavezama, ali da je "nepravednost političkog i ekonomskog uticaja dovela je u pitanje slobodu i nezavisnost uređivačke politike."

"Medijsko okruženje je obeležila sveprisutna autocenzura kao i nedostatak analitičkog i kritičkog izveštavanja, čime je biračima bio ograničen pristup nepristrasnim novinarskim informacijama", piše u izveštaju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE