Obrenovac, 14.08.2022

RIJALITI


Izvor: nova.rs/Jelena Jelovac/Lokalne novine | Obrenovac, 01.10.2018.
Ko je predsednik DS odlučiće – Branko Ružić

Foto:nova.rs/Arhiva


Podeljena Demokratska stranka trenutno ima i dva predsednika Zorana Lutovca i Branislava Lečića, a konačna odluka o tome ko će u ovoj pravno-političkoj zavrzlami pobediti, donosi ni manje ni više nego Ministrastvo državne uprave i lokalne uprave, koju vodi gle ironije - socijalista Branko Ružić.

Ukoliko ministarstvo ne bude imalo dovoljno materijala i dokaza da utvrdi ko je pravi i legitimni predsednik stranke, Lutovac i Lečić će morati na sud i to Upravni ili Osnovni, gde će svaki morati da priloži dokaze tvrdnji da je baš on izabran da predvodi DS.

Činjenica je da ono što se mesecima unazad dešava u ovoj stranci retko ko može da isprati i da što bi se narodski reklo – pohvata konce.

Epilog je da DS trenutno ima dva čoveka koji se predstavljaju kao predsednici. Sa jedne strane je Zoran Lutovac koji suštinski i formalno i jeste na čelu DS, a sa druge strane je Branislav Lečić koji od izbora održanih 26. septembra zvanično predvodi struju demokrata koji traže smenu Lutovca, a koji su u međuvremenu na osnovu disciplinskih postupaka isključeni iz stranke?!

Postavlja se pitanje šta dalje? Ko je sada predsednik DS i kako će to dokazati?

Prvo kod Ružića, pa na sud… 

Prema informacijama koje je portal Nova.rs dobio od demokrata u takozvanom Lečićevom krilu stranke, procedura je sledeća.

Branislav Lečić i deo demokrata koji ga sledi u narednih desetak dana zakazaće i skupštinu, na kojoj će biti izabrani stranački organi.

” Tada će biti izabrani članovi glavnog odbora, Staturana komisija, predsednik Poliričkog saveta i Nadzorni odbor. Kad se to završi sa ovom dokumentacijom odlazi se u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koji proveravaju dokumentaciju. Predsednik i novoizabrano rukovodstvo upisuju se u APR. Ukoliko Lutovac bude želeo to da pobije, moraće da donese dokaze. Ministarstvo procenjuje sve dokaze obe strane i ukoliko ne bude bilo u mogućnosti da utvrdi ko je tu pravi predsednik stranke, ceo slučaj odlazi na sud. Upravni ili Osnovni… “, navodi sagovornik Nova.rs.

Lutovac: Obavestićemo pratnere u Evropi 

Komentarišući mogućnost da ministarstvo koje predvodi Branko Ružić zavede Lečića kao zakonitog predstavnika DS, Zoran Lutovac u izjavi za Nova.rs navodi da nema nikakvih elemenata za takvu odluku.

“Koliko god ta ministarstva bila u funkciji jednog čoveka, ipak ne možete ignorisati činjenice. Da biste doneli takvu odluku, vi morate da se pozovete na neke činjenice, a nijedna ne govori u prilog ljudi koji pokušavaju da otmu stranku”, ističe Lutovac i dodaje da će ukoliko se taj scenario ipak dogodi, zajedno sa svojim saradnicima obavestiti partnere DS u Evropi o stanju u stranci.

To bi bila potpuna negacija vladavine prava i to bi bio ogroman minus za Aleksandra Vučića i njegov režim. Uskoro će nam stići izveštaj Evropske komisije koji će sigurno biti najgori, a ovo bi bio samo doprinos tom elementarnom odsustvu prava u Srbiji”, navodi Lutovac.

Političke igrarije 

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da je cel asituacija oko DS vrlo zamršena, kao i dokazi koje obe strane nude, pa da nije sigurno da li će Lečić želeti ovu stvar da tera do suda.

“Pitanje je da li će neko to želeti pravno da dokazuje ili će ostati samo u političkom planu. Da li će Branislav Lečić želeti da kao izabrani predsednik te druge struje pošalje poruku i drugom delu DS da želi da promeni politiku stranke, da ponudi neki program i tako mobiliše i njih da u nekom trenutku, na nekim sledećim izborima glasaju i oni za njega. To je relativno dugačak proces, međutim, postoji kao opcija. Druga stvar je ukoliko želi da njegov izbor za predsednika stranke dobije i pravnu formu. U tom slučaju je adresa na koju mora da se obrati Ministrastvo državne uprave i lokalne samouprave. Svaka stranka koja se registruje mora da prođe njihov proces registracije, isto važi i za promenu predsednika i rukovodstva”, zaključuje Klačar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE