Obrenovac, 19.08.2022

TANTE ZA TANTE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 05.06.2020.
Vučić: Otvoreni za razgovore s Prištinom, ali moraju da ukinu prepreke

Foto:Tanjug/Rade Prelić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da je Srbija otvorena za razgovore sa Prištinom, ali da moraju biti ukinute prepreke slobodnom prometu usluga, roba, ljudi.

Neću da se bavim njihovim unutrašnjim sukobima u albanskoj političkoj zajednici, neka rade šta god žele, odgovorio je on na pitanje o novoj Vladi Kosova.

Za nas je važno da Srbi sa Kosova i Metohije dobiju određene garancije, koji se nadaju i veruju da će imati nešto više nego od Kurtijeve vlade, rekao je Vučić.

Mi smo za razgovore otvoreni, ovo je (Hašim) Tačijeva priča, sve je on ovo na unutrašnjem planu izveo, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, da će prisustvovati razgovorima gde su Amerikanci, predočio je Vučić.

Srbija će uvek da razgovara, dodao je on.

Nemamo primedbe na razgovore pod okriljem EU, niti u formatima sa Ričardom Grenelom, ali uvek će biti političkih želja i pritisaka, izjavio je Vučić.

Podsetio je da je Priština tražila da Srbija prekine kampanju povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova, a da je on predlagao da oni odustanu od kampanje zahteva za pristupanjem međunarodnim organizacijama.

Svi imaju svoja rešenja, a nas niko nije pitao, kao da se ne radi o našoj zemlji, svi imaju, a da niko ne pita ni Srbe, ni Albance. Moraćete da pitate i nas koji ovde živimo i kojih se to tiče, i jedne i druge, rekao je Vučić.

Hoću mir i stabilnost i na pametan način da čuvamo naše nacionalne interese na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučić i dodao da mu odatle stiže i najveća podrška. Ne govore ljudi sa Kosova da smo izdajnici, već oni iz kafana, istakao je Vučić.

"Imenovanje Primakova neće uticati na saradnju sa Rusijom"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Rusija prijateljska zemlja Srbiji i da imenovanje Jevgenija Primakova na mesto direktora Agencije "Ruska saradnja" neće uticati na tu saradnju.

"Rusija je nama prijateljska zemlja, tako je bilo i tako će i biti. I to ne može da promeni niko od neodgovornih političara u Srbiji, niti bilo ko drugi", rekao je Vučić na pitanje kako komentariše postavljenje Primakova, zbog navodne povezanosti sa predstavnicima srpske opozicije.

On je rekao da je Rusija mnogo veća od Srbije, i po broju stanovnika i teritorijalno, i da može da postavlja koga god hoće.

"Oni vode računa o svojim interesima i mi nemamo ništa ni protiv čega ni protiv koga. Da li će to bili ili neće - ja to ne znam", rekao je Vučić i dodao da bi bilo "sumanuto" da Srbija utiče na odluke Moskve.

Mediji u Srbiji navode da je Primakov u martu prošle godine, u jeku antivladinih demonstracija u Beogradu, nudio Vučiću da napravi tehničku vladu sa liderima Saveza za Srbiju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE