Obrenovac, 19.08.2022

CRNA RUPA


Izvor: nova.rs/Nataša Latković/Lokalne novine | Obrenovac, 06.01.2020.
Crna 2020. godina za srpsku demokratiju

Foto:Arhiva/Printscreen/YouTube/Embargo Portal


Skupština bez opozicije, Vlada pod kontrolom predsednika, pravosu─Ĺe pod uticajem vlasti, institucije koje ne funkcionišu… Hapšenja novinara, premla─çivanje demonstranata, progon intelektualaca, umetnika, opozicionih politi─Źara… Godinama unazad u gotovo svim izveštajima me─Ĺunarodnih organizacija govori se o stagnaciji i nazadovanju demokratije u Srbiji, a u 2020. je upaljen crveni alarm.

Srbija je u grupi zemalja s najve─çim padom sloboda u poslednjih 10 godina, a u 2020. izgubila je i epitet “delimi─Źno konsolidovane demokratije”. Prema oceni ugledne organizacije Fridom Haus, vlast oli─Źena u Aleksandru Vu─Źi─çu je prvi put posle 2003. odvela svoju zemlju ispod crte – u grupu hibridnih re┼żima.

Iako uvijeniji, izveštaji Evropske komisije su tako─Ĺe oštri, a kakav je odnos zemalja ─Źlanica EU prema Srbiji, pokazuje i to što prvi put od po─Źetka pregovara─Źkog procesa sa Unijom nismo otvorili nijedno poglavlje.

Stav doma─çe stru─Źne javnosti se poklapa – demokratije u Srbiji više nema, bolesna je ili je u velikoj krizi, a tome je doprineo ─Źitav niz poteza koje je vladaju─çi re┼żim demonstrirao u 2020.

Skupština na pauzi, Vu─Źi─ç u akciji

Iako je Srbija parlamentarna demokratija, republi─Źka skupština jedva da je radila pet meseci tokom cele 2020. godine. Iako Ustav predvi─Ĺa da vanredno stanje uvodi na prvom mestu parlament, to su zbog epidemioloških mera u─Źinili predsednica Skupštine Maja Gojkovi─ç i premijerka Ana Brnabi─ç uz supotpis predsednika dr┼żave Aleksandra Vu─Źi─ça.

Iako u tehni─Źkom mandatu, Vlada je imala pravo da donosi odluke tokom vanrednog stanja. Evidentno je, me─Ĺutim, da je dr┼żavom upravljao i o svemu odlu─Źivao predsednik Aleksandar Vu─Źi─ç, koji po Ustavu ima samo protokolarne nadle┼żnosti.

Parlament i kada je radio, bolje da nije. Iz skupštinskih klupa ─Źuli smo samo uvrede na ra─Źun umetnika, intelektualaca, novinara… svih onih koji su prema vlasti imali kriti─Źki stav. Primera radi, poslanik Marko Atlagi─ç poru─Źio je glumcu Draganu Bjelogrli─çu da se iseli iz Srbije, Seki Sabli─ç da joj nedostaje patritozam, a profesorku Srbijanku Turajli─ç je nazvao moralnom nakazom.

U vreme kad se raspravljalo o bud┼żetu za 2021, poslanici SNS horski su napadali lidere opozicije, a Biljan Panti─ç Pilja TV N1 i Novu S nazvala je antisrpskim medijima, doma─çim izdajnicima i stranim pla─çenicima.

Izvinjenje predsednika Srbije na RTS-u nije bilo iskreno. O poslanici Pilji govorio je kao o “marljivoj i dobroj poslanici”.

U ovom skupštinskom sazivu – opozicije nema.

Hapšenje Ane Lali─ç, bakljaši izazivali opasnost

Vanredno stanje uvedeno u borbi protiv epidemije do kraja je ogolilo srpsku vlast. Svega 15-tak dana od njegovog uvo─Ĺenja uhapšena je novinarka Nova.rs Ana Lali─ç, koja je pisala o nedostatku opreme u KBC Vojvodina. Ona je optu┼żena da je “širila paniku”, a po osnovu Vladinog zaklju─Źka o centralizaciji informacija.

Lali─ç je provela no─ç u pritvoru, oduzet joj je mobilni telefon, lap top, pretresen stan – kao najve─çem kriminalcu. Pod pritiskom doma─çe javnosti, ali i me─Ĺunarodnih organizacija, a na “molbu” predsednika dr┼żave Vlada je potom povukla sporni zaklju─Źak.

Vlast se nije libila da se uporedo sa epidemijom bori i protiv opozicije. Nakon što su gra─Ĺani udaranjem u šerpe pod sloganom “Bukom protiv diktature” svako ve─Źe u 20 sati izra┼żavali svoje nezadovoljstvo, usledio je i kontraprotest “nezadovoljne vlasti”.

U vreme policijskog ─Źasa, pripadnici navodnog Udru┼żenja za zaštitu mladih (a u stvari huligani) koji su dobijali novac iz javnog bud┼żeta, palili su baklje na krovima zgrada i sa razglasa puštali “─Éilase, lopove”. Vrhunac je bio kada su to u─Źinili u blizini stana u kojem ┼żive deca bivšeg gradona─Źelnika.

Iako su kršili policijski ─Źas i “narušavali javni red i mir”, ali i izazivali opštu opasnost, protiv njih nijedna prijava nije podignuta. To je bio jasan pokazatelj da je iza njihovih akcija zapravo stajala vlast, iako je Vu─Źi─ç to demantovao.

Njima se u jednom trenutku pridru┼żio i narodni poslanik Vladimir ─Éukanovi─ç.

Višestruko umanjivan broj preminulih i zara┼żenih

Naknadno se ispostavilo da je vanredno stanje ukinuto kako bi mogli da se odr┼że izbori, na kojima ─çe Vu─Źi─ç potvrditi apsolutnu vlast, izme─Ĺu ostalog i zato što se veliki broj opozicionih stranaka odlu─Źio na bojkot izbora.

Na dan ukidanja vanrednog stanja zvani─Źno je u Srbiji bilo 57 novozara┼żenih osoba, a tri su preminule. Me─Ĺutim, ispostavilo se da su nas vlast i Krizni štab u prvom talasu epidemije sve vreme lagali.

Istra┼żiva─Źki portal BIRN otkrio je da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od korone umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvani─Źno saopštenog broja za taj period.

Tako─Ĺe, broj zara┼żenih uo─Źi izbora, a nakon ukidanja vanrednog stanja, kretao se izme─Ĺu 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje zvani─Źne podatke od 97 novoobolelih.

Istinu o broju zara┼żenih i preminulih izneo je potom i epidemiolog Predrag Kon. Iako je neposredno nakon objavljivanja BIRN-ovog tekst izjavio da mu navodi tog portala li─Źe na teoriju zavere, on je naknadno izjavio da je do meseca juna bilo tri puta više smrtnih slu─Źajeva od kovida nego što je to bilo zvani─Źno prijavljeno. Za sve je okrivio kompjuterski program.

Tajne nabavke respiratora

Srbija se u vreme korone suo─Źila sa manjkom medicinske opreme – maksi, rukavica… i što je najgore respiratora. Njihovom nabavkom upravljao je naravno predsednik Vu─Źi─ç.

I on i drugi dr┼żavni funkcioneri tokom vanrednog stanja govorili su kako je Srbija nabavila više hiljada respiratora, do danas je ostalo nepoznato koliko ta─Źno.

Iako je Vu─Źi─ç rekao da ─çe posle ukidanja vanrednog stanja saopštiti od koga su nabavljani i koliko pla─çeni, to je do danas ostala tajna.

Vlast je zaklju─Źila da gra─Ĺani nemaju pravo da znaju kako se i na šta troši njihov novac.

I mnogo drugih nabavki i ugovora stavljeno je pod oznaku tajnosti.

Protesti, premla─çivanja demonstranata i novinara 

Bes koji se godinama kupio u gra─Ĺanima izbio je na površinu kada je predsednik Vu─Źi─ç nakon odr┼żavanja izbora objavio da se ponovo uvodi policijski ─Źas.

Na hiljade ljudi izašlo je na ulice, na kojima smo bili svedoci policijske brutalnosti.

Snimci na kojima se vidi kako policajci tuku mladi─çe koji su mirno sedeli na klupi i pili pivo ili kako blizu 20 policajaca, jedan za drugim, tu─Źe mladi─ça oborenog na podu preplavili su društvene mre┼że.

Novinari i fotoreporteri tako─Ĺe su bili ┼żrtve nasilja policije. Tako su pripadnici MUP-a pendrecima napali novinare portala Nova.rs, a pretu─Źen je i reporter agencije Beta ┼Żikica Stevanovi─ç, iako su pokazali svoje slu┼żbene legitimacije.

Stevanovi─ça su su policajci udarali pendrecima, ─Źak i kada je pao na zemlju, a nakon prebijanja mu je konstatovano više povreda i posekotina po glavi.

Nije poznato da je i jedan pripadnik MUP-a sankcionisan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE