Obrenovac, 14.08.2022

KOSOVO JE SRBIJA


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 06.04.2021.
Ko je nova 'predsednica'?

Foto:N1


Vjosa Osmani - Sadriu, novoizabrana predsednica Kosova, rođena je 1982. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu, studije prava završila je na Univerzitetu u Prištini, a 2005. je magistrirala pravo na Univerzitetu u Pitsburgu.

Od 2009. do 2014. godine boravila je na tom američkom univerzitetu na doktorskim studijama.

Kao univerzitetski profesor drži kurseve iz oblasti medjunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Prištini, dok u SAD kao gostujući profesor predaje predmet “Izgradnja države i pravo: Kosovsko iskustvo”.

Njena politička karijera počela je još u tinejdžerskim godinama, kada je bila aktivistkinja Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Krajem avgusta 2009. godine izabrana je za šefa kabineta tadašnjeg predsednika Kosova, Fatmira Sejdiua.

Bila je poslanik u Skupštini Kosova iz redova DSK-a u tri mandata, dok je u dva poslednja mandata, tokom 2019. i 2021. godine bila žena koja je osvojila najviše glasova na kosovskim parlamentarnim izborima.

Osmani je na poslednjim izborima, kao kandidat na listi pokreta “Samoopredeljenje”, dobila više od 300.000 glasova, više nego Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova zajedno.

U prethodnom, sedmom sazivu, bila je predsednica kosovskog parlamenta, dok je od 5. novembra vršila i dužnost predsednika Kosova.

Udata je i majka dve bliznakinje.  Pored albanskog govori i srpski jezik.

Aljbin Kurti čestitao Vjosi Osmani

Premijer Kosova Aljbin Kurti čestitao je novoizabranoj predsednici Vjosi Osmani, zahvalivši poslanicima koji su glasali za nju, prenosi RTK.

Kurti je, putem posta na svom nalogu na Tviteru, rekao da je njegova vlada već uspostavila sve institucije, jer je upozorila na “novu eru”.

“Zahvaljujem svim poslanicima koji su glasali za izbor novog predsednika. Već smo uspostavili institucije i ušli smo u novu eru stabilnosti i prosperiteta naroda Kosova”, napisao je premijer Kosova.

“Čestitamo Vjosi Osmani na mestu predsednika”, navodi se u čestitki.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE