Obrenovac, 15.08.2022

PITANJE NAD PITANJIMA


Izvor: nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 06.07.2020.
Vučić ćuti o novom premijeru

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs


Odugovlačenjem sa izborom novog mandatara za sastav Vlade Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić drži u neizvesnosti potencijalne kandidate i dodatno unazađuje rad institucija u zemlji, smatraju sagovornici Nova.rs.

Da Srbija neće u skorije vreme dobiti novu vladu, saznali smo iz nedavne izjave premijerke u tehničkom mandatu Ane Brnabić, koja je navela da će se to dogoditi za dva do tri meseca.

Ovo nije prvi put da Vučić, uprkos ubedljivoj skupštinskoj većini, odugovalči sa formiranjem Vlade, iako u svojim rukama ima “i nož i pogaču”.  Prolongiranjem konačne odluke o mandataru i novom sastavu kabineta u Nemanjinoj 11, samo se dodatno urušavaju institucije, čiji je rad na taj način sveden samo tehnička pitanja. Pored unzađivanja insitucija, mnogi su skloni stavu da je ovo još jedan vid ponižavanja i disciplinovanja saradnika od strane prvog čovek države.

Prema oceni Dušana Spasojevića, docenta sa Fakulteta političkih nauka, svaki put kad su naprednjaci trebali da formiraju vlast oni su stvarali određenu vrstu pravnog vakuma i maksimalno trošili vreme.

“Njihov cilj je da dobiju na vremenu i da se, iz Vučićeve perspektive, potencijalni kandidati “prže” u isčekivanju. Na taj način se podstiče stranačka disciplina i zavisnost od jedne osobe”, tvrdi on.

Odgovoarajući na pitanje šta naprednjaci dobijaju čekajući da se formira nova vlada duže nego što bi inače morali, Spasojević je rekao da na taj način vladajuća stranka izbegava potpunu odgovornost za ono što se događa u društvu.

“Imaju vlast, a troše vreme. Kad se formira nova vlada, za pedeset ili devedeset dana, oni će reći da je to nešto novo i time zamgliti pitanje odgovornosti za sve što se dogodilo u vreme tehničkog mandata njihove vlasti”, ističe Spasojević, dodajući da ovakvim čekanjem vladajuća stranka dodatno unazađuje institucije.

“Na ovaj način se one obesmišljavaju. Bespotrebni ‘rastezanjem’ vremena oduzima se moć vladi i parlamentu, jer se čeka odluka jednog čoveka. Time se razvlašÄ‡uju institucije i stvara određena vrsta političkog poluvanrednog stanja”, objašnjava on.

Vučićević: Postojeće mere ne dozvoljavaju sazivanje konstitutivne sednice Skupštine

S druge strane, Spasojevićev kolega sa Fakulteta političkih nauka Dušan Vučićević, kaže da naprednjaci ne narušavaju demokratiju odugovlačenjem da formiraju vladu, jer nje u Srbiji nema.

“To da li će se vlada izabrati ranije ili kasnije neće značiti ništa. Ipak, regularno funkcionisanje institucija, po ustavnim normama, jeste ugroženo. Ako već imate mogućnost da brzo uspostvate institucije, onda ne vidim zašto to ne uradite, već čekate da vreme prolazi”, naveo je on, napominjući da je to problematično naročito sad kad se zemlja nalazi u kriznoj situaciji.

“Mi sad imamo vladu koja sve radi ‘polako’ i u tehničkom mandatu. Mi još uvek čekamo da izađu zvanični rezultati izbora da bi krenulo konstitusianje Skupštine. Takođe, problem predstavlja i činjenica da je ograničen broj ljudi u zatvorenom prostoru do 100, a vi da bi konstituisali Skupštinu morate da verifikujete najmanje dve trećine mandata”, ističe Vučićević.

Zbog svega navedenog, on navodi da se postavlja i pitanje kad će održati konstitutivna sednica Skupštine, ukoliko mere za borbu protiv koronavirusa ostanu na snazi.

“Oni zbog toga neće moći da organizuju skupštinsko zasedanje”, zaključuje naš sagovornik.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE