Obrenovac, 19.08.2022

NAJNOVIJI PODACI IPSOS O ODNOSU GRAANA SRBIJE PREMA EU


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 07.04.2021.
Kovid kriza imala sna鱉an uticaj, 47 odsto podr鱉ava integracije

Foto:Shutterstock


Direktor sektora za istra鱉ivanje javnog mnjenja u Ipsosu Marko Uljarevi, prema rezultatima najnovijeg istra鱉ivanja javnog mnjenja, ka鱉e da je kovid kriza imala sna鱉an uticaj na stavove graana prema EU.

- Na samom poetku krize, u martu 2020. registrovali smo najni鱉u podršku evropskim integracijama od 2006. U tom trenutku svega 38,8 odsto graana Srbije je podr鱉avalo evropske integracije, dok je 35,9 odsto bilo protiv. Nakon toga je usledio pozitivan trend, u oktobru 2020. evropske integracije Srbije je podr鱉avalo 54,2 odsto, a u poslednjem martovskom merenju procenat podrške je bio 47 odsto, dok je 34 odsto graana Srbije bilo protiv.

Kakav je odnos javnog mnjenja prema Rusiji, Kini, SAD, Nemakoj? Kakav je odnos prema NATO?

- Rusija i Kina su i dalje dve najpovoljnije ocenjene zemlje meu graanima Srbije. Rusiju pozitivno ocenjuje 68 odsto graana Srbije (negativno 9), a Kinu 64 odsto pozitivno i 13 negativno. Nakon Rusije i Kine, slede Austrija (46 odsto), Italija (39), Francuska (38) i Nemaka (37). Vuieva poseta Sjedinjenim Amerikim Dr鱉avama je dovela do naglog skoka pozitivnog mišljenja prema SAD, pa smo u oktobru 2020. imali najvei procenat pozitivnog stava prema SAD od 2008. Naime, tada je 28,5 odsto graana Srbije imalo pozitivan stav prema SAD, dok u martu tekue godine isti stav prema SAD ima 16 odsto graana Srbije. Da Srbija treba intenzivno da se ve鱉e za EU i smanji intenzitet saradnje sa Kinom i Rusijom, kao strateški pravac saradnje bi odabralo devet odsto graana Srbije. Graanima Srbije nije mnogo atraktivnije ni potpuno vezivanje Srbije za Kinu i Rusiju, uz smanjeni intenzitet saradnje sa EU. Tu opciju bi biralo 14 procenata naših punoletnih graana. Najprivlanija opcija za graane je da Srbija ima jednako dobre odnose sa EU, kao i sa Kinom i Rusijom, i to je najbolji strateški pravac za 71 odsto graana. Svega pet procenata graana Srbije imalo je prošlog meseca pozitivan odnos prema NATO, dok je 73 odsto imalo nepovoljno mišljenje o ovom savezu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE