Obrenovac, 15.08.2022

SLEDEĆE DVE NEDELJE SU KJUČNE


Izvor: nova.rs/Jelena Tušup/Lokalne novine | Obrenovac, 07.10.2020.
Ministar finansija u prethodnoj vladi Siniša Mali izjavio je da će nova vlada biti formirana najkasnije za dve sedmice

Foto:TANJUG/ZORAN ZESTIC


Mali je za RTS rekao da će najkasnije početkom sledeće sedmice biti održana još jedna sednica Predsedništva SNS na kojoj će biti utvrđeni resori, nakon čega će biti izabran predsednik parlamenta, izglasani novi zakoni o ministarstvima i vladi, kao i nova vlada.

“Najkasnije u naredne dve nedelje ceo proces oko izbora nove vlade treba da se završi”, rekao je Mali.

On je preneo da je na jučerašnjoj sednici Predsedništva SNS Aleksandar Vučić dobio jednoglasnu podršku da Ana Brnabić bude mandatar.

“Nova vlada će imati politički kontinuitet, Srbija je na evropskom putu, ali želimo i da održimo dobre odnose sa Kinom, Rusijom, da poboljšavamo odnose sa SAD, a imamo izazove kad je reč o ekonomiji”, rekao je Mali.

Rekao je da je dobro što je bilo više kandidata za mandatara jer to pokazuje da je bilo više kvalitetnih ljudi u SNS, na koje Vučić može da računa.

“Ogromna je odgovornost na predsedniku da izabere pravu osobu, a Ana Brnabić je prava osoba za sve izazove pred kojima je Srbija”, rekao je Mali.

Mali je rekao da će u novoj vladi biti dva nova ministarstva – za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i ministarstvo za brigu o porodici, deci i demografiji, za koje je rekao da su veoma važna.

“Moramo da se bavimo demografijom, porodicom i decom, dzaba nam putevi ako nema ko da se vozi njima”, rekao je Mali.

Povećanje plata “99 odsto”

Mali je rekao za RTS da je 99 odsto siguran da će plate u javnom sektoru biti povećane od 1. januara naredne godine. Dodaje da će se nakon razgovora sa MMF-om, u naredne dve nedelje, znati i koliko će povećanje biti. Rekao je da se od 1. januara povećava minimalna cena rada, kao i penzije u visini od 5,9 idsti,

“Tema sa MMF-om je da vidimo kako nam budžet stoji, kakvo će biti povećanje plata u javnom sektoru. Sačekali smo septembar i oktobar, 99 odsto sam siguran da ćemo moći da povećamo plate u javnom sektoru”, rekao je ministar finansija.

Konkretnije informacije znaće se u narednih nekoliko dana.

“MMF je tu u naredne dve nedelje, do kraja njihove misije znaćemo tačno kako izgleda budžet za 2021. godinu i koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru”, istakao je ministar.

Dodaje da je siguran da nijedna zemlja u Evropi u ovom trenutku ne podiže plate i penzije, što, kaže, dovoljno govori o “ekonomskoj snazi Srbije”.

Ministar finansija navodi da je za nama teška godina te da je ekonomska kriza uslovljena pandemijom “najveća kriza koja je ikada pogodila ceo svet”.

“Srbija se dobro nosi sa time. Mi smo kroz snažan program podrške privredi uspeli da spasimo privredu, nema te crne slike koja je dolazila iz sveta, izgubljena radna mesta, to kod nas nemate. Sačuvali smo makroekonomsku stabilnost”, istakao je Mali.

Rekao je i da podrška Svetske banke, EBRD-a, američkog DFC-a pokazuje da oni “čvrsto izgrađene temelje”.

“Na novom mandataru je da opravda to poverenje pred građanima Srbije”, rekao je Mali.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE