Obrenovac, 11.08.2022

DO─ÉE MACA NA VRATANCA


Izvor: nova.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 07.11.2020.
Streljanje, mu─Źenje: Optu┼żnica protiv Ta─Źija i Veseljija

Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ


Pripadnici takozvane Oslobodila─Źke vojske Kosova su na nekoliko lokacija širom Kosova izvršili zlo─Źine protiv ─Źove─Źnosti, progone, mu─Źenje i kidnapovanje nad stotinama civila i osoba koje nisu u─Źestvovale u neprijateljstvima, piše u optu┼żnici protiv Hašima Ta─Źija i Kadrija Veseljija nekadašnjih visokih funkcionera ove organizacije.

Delovi optu┼żnice su zatamljeni, ali iz dostupnog sadr┼żaja mo┼że se videti da se terete za zatvaranje, mu─Źenje, ubistvo, prisilne nestanke i progone, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Kako se navodi u optu┼żnici njihove ┼żrtve su bili Srbi, Romi i Aškalije kao i politi─Źki protivnici.

Slu─Źaj otetih Srba u Orahovcu 

Veliki deo optu┼żnice je i dalje pod oznakom tajnosti, me─Ĺutim navo─Ĺenje mesta Kukeš koje se nalazi na severu Albanije moglo bi da zna─Źi da je njom tretirana i trgovina organima u slu─Źaju “┼Żuta ku─ça”, što se u prvom redu vezuje za Hašima Ta─Źija, navodi Blic.

U dokumentu suda se navodi da su u julu 1998. godine napadnuti Srbi u Orahovcu i okolnim selima, kidnapovani i preba─Źeni u bivšu policijsku staniocu u Mališevu, a da su optu┼żeni bili prisutni u blizini, a Krasni─çi je ─Źak i bio u prostoriji sa otetim ljudima.

Tako─Ĺe, u više navrata zastrašivali su ljude u zoni Duka─Ĺini, a bili su uklju─Źeni u zlo─Źine u Kle─Źki.

Streljanje na brdu Beriša

Pominju se zlo─Źini u Likovcu, Lapušniku, Jablanici, Mališevu, gde su bili improvizovani zatvori i logori.

Izme─Ĺu novembra 1998. i juna 1999. godine, pritvorenici u Kle─Źki, dr┼żani su, izme─Ĺu ostalog, u podrumskim prostorijama sa prljavim podovima, zamazanim krvlju zidovima, lošim higijenskim i sanitarnim uslovima, i pru┼żana im je neodgovaraju─ça medicinska nega.

Pojedini pripadnici OVK rutinski su podvrgavali zato─Źenike teškim premla─çivanjima i psihološkom zlostavljanju.

Piše i da su zato─Źenici, kojima su ponekad bile vezane o─Źi, udarani pendrecima, cevima i komadima ┼żice, udarali su ih nogama, šakama i pretili smr─çu. Mogli su da ─Źuju i vide teško zlostavljanje drugih pritvorenika – samo je jedan deo opisa mu─Źenja iz optu┼żnice.

U delu optu┼żnice koji se odnosi na ubistva, navode se pojedina─Źni primeri iz skoro svih logora, a opisuje se i slu─Źaj kada je 15 zatvorenika Lapušnika streljano na brdu Beriša.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE