Obrenovac, 11.08.2022

PELCOVANJE IDEOLOGIJOM


Izvor: nova.rs/Vojislav Milovančević/Lokalne novine | Obrenovac, 08.01.2021.
Moskva i Vašington u srpskom špricu

Foto:Tanjug


Vakcinacija u Srbiji, makar kad su u pitanju državni funkcioneri, nije samo pitanje zaštite od koronavirusa, već je i svojevrsno ideološko pelcovanje, pa zbog toga i ne iznenađuje što su “američki ljudi” prvi primili Fajzerovu vakcinu, kao i to što su oni kojima je Moskva na srcu požurili da dobiju Sputnjik V.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar policije Aleksandar Vulin primili su danas vakcinu iz Rusije, čime su, kako kažu, želeli da skrene pažnju građanima da je Sputnjik V pouzdana i efikasna vakcina. 

Iako se Dačić na početku današnje konferencije trudi da istakne da se sasvim slučajno potrefilo da on i kolega Vulin prime rusku vakcinu i da to nema veze sa time što su obojica naklonjeni Moskvi, ministar policije je bio iskreniji i otvoreno rekao:

“Želeo sam baš rusku vakcinu jer verujem u rusku medicinu. Time sam ispunio sebi jednu malu želju.”

Mala želja je ispunjena, jer politika ide “ruku pod ruku” sa vakcinacijom. Ipak, ako uzmemo u obzir najavu pojedinih država da će za ulazak u svoju zemlju tražiti kovid pasoš sa adekvatno primljenom vakcinom, onda nije ni čudno što su se Dačić i Vulin odlučili za Ruse. Moskva je oduvek bila obećana zemlja za socijaliste i perjanice JUL-a i zbog toga se nije smelo rizikovati.

Podela vakcine po ideološkom ključu bila je prisutna i krajem decembra kad su Srbiju stigle prve doze Fajzerove vakcine. U tu svrhu, prvovakcinisana je bila premijerka Srbije Ana Brnabić, osoba koja je u javnosti prepoznata kao funkcionerka bliska Sjedinjenim Američkih Država.

“Imamo tu dinamiku isporuka Fajzerovih vakcina i kako varira prozvodnja vakcina tako varira i isporuka ne samo Srbiji već i svim zemljama sveta. Mi smo očekivali 10.000 doza od Fajzer-Bionteka u decembru. Stiglo je 4.870 doza, ali sa druge strane očekujemo da će početkom januara stići dodatnih 16.000 doza”, rekla je Brnabić novinarima.

Tokom januara očekujemo značajno veće količine kineske vakcine Sinovak, dodala je Brnabić.

Pomenutu kinesku vakcinu, prema svim dosadašnjim najavama bi trebalo da primi prvi među jednakima u vrhu vlasti – Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Zbog “brata Sija” koji je bio tu kad “nikoga nije bilo” i kad je “Srbija bila na kolenima”, Vučić će na ovaj način pokazati zahvalnost.

Iako je pohvalno što su funkcioneri odlučili da se protiv antivakserskog lobija bore sopstvenim primerom, ostaje utisak da je i tokom ove situacije ideologija bila jednako važna koliko i imunitet.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE