Obrenovac, 19.08.2022

PROMENA U TIŠINI


Izvor: nova.rs/Nataša Latković/Lokalne novine | Obrenovac, 09.02.2021.
Istra┼żivanje: Za promenu vlasti 39,1%, protiv 43,1%

Foto:Sla─Ĺana ─Éermanovi─ç/Nova.rs


Ukoliko bi u nedelju bili odr┼żani izbori, za vladaju─çe stranke SNS, SPS i SPAS glasalo bi ukupno 57,5 odsto gra─Ĺana, dok bi opoziciju podr┼żalo 33,2 odsto glasa─Źa, proizilazi iz istra┼żivanja Nove srpske politi─Źke misli. Ono je pokazalo da promenu vlasti u Srbiji ┼żeli ukupno 39,1 odsto bira─Źa, dok je 43,1 odsto gra─Ĺana zadovoljno aktuelnom vlaš─çu.

Istra┼żivanje Nove srpske politi─Źke misli ra─Ĺeno je od 2. do 12. januara, telefonskim putem, a u njemu je u─Źestvovalo 900 ispitanika. Njegovi rezultati bi─çe objavljeni u novom broju nedeljnika “Vreme”.

Sude─çi po ovom istra┼żivanju, da se slede─çe nedelje odr┼żavaju izbori, za stranke vladaju─çe koalicije – SNS, SPS i SPAS glasalo bi 57,5 odsto bira─Źa. Ukupno 20,8 odsto gra─Ĺana u anketi izjasnilo se da bi glasalo za opoziciju, ali ne znaju ta─Źno za koga, dok bi se 12,4 odsto bira─Źa opredelilo za opozicione stranke koje su bojkotovale izbore.

Oko 6,8 odsto podrške u ovom istra┼żivanju dobile su stranke koje su izašle na izbore, a nisu prešle cenzus, dok bi za stranke manjina glasalo 2,5 odsto gra─Ĺana.

“U prore┼żimskim istra┼żivanjima oko 57 odsto gra─Ĺana podr┼żava samo SNS, a po našem ih toliko podr┼żava sve vladaju─çe stranke zajedno. Dakle ovaj rezultat treba gledati u kontekstu zbirnog, dok je opozicija ‘razbijena’ na one koji su za bojkot i one koji su za opoziciju, ali ne znaju ta─Źno za koga. I me─Ĺu onima koji su izašli na izbore, a nisu prešli cenzus, ima opozicionih stranaka. Treba imati u vidu i da je re─Ź o telefonskom uzorku, gde je u ve─çem procentu zastupljena starija populacija, kao i oni koji su se izjasnili da su na poslednjim predsedni─Źkim izborima podr┼żali Aleksandra Vu─Źi─ça”, navodi za Nova.rs ─Éor─Ĺe Vukadinovi─ç, urednik NSPM.

On dodaje da je ovo istra┼żivanje zapravo “nagnuto” ka “naprednja─Źkoj strani”, kao i da je vrlo mogu─çe da bi u realnosti taj procenat za vladaju─çe stranke bio ni┼żi.

Za promene skoro 40 odsto gra─Ĺana, a samo 18 odsto misli da su mogu─çe

Sude─çi po dobijenim rezultatima, veoma je mala razlika izme─Ĺu onih koji su zadovoljni radom vlasti i onih koji ┼żele promene. Za njih je 39,1 odsto, a ne ┼żeli ih 43,1 odsto glasa─Źa. Na pitanje da li biste vi li─Źno ┼żeleli da se dogodi promena vlasti u Srbiji, nije ┼żelelo ili nije znalo kako da odgovori 17,8 odsto bira─Źa.

Rezultati istog istra┼żivanja su pokazali da svega 18,4 odsto gra─Ĺana veruje da su promene neizbe┼żne, da se to ne─çe dogoditi misli 53,8 odsto bira─Źa, a 23,3 odsto ispitanika nije ┼żelelo ili nije znalo da odgovori na to pitanje.

Vukadinovi─ç ka┼że za Nova.rs da je problem što svi oni koji se zala┼żu za promene nisu za opoziciju, kao i da stranke koje nisu na vlasti imaju za zadatak da se anga┼żuju oko glasa─Źa koji su rekli da su protiv vlasti i da ih navedu da glasaju.

“Dakle, skoro 40 odsto gra─Ĺana je za promene, a samo 18 odsto njih misli da su one mogu─çe. To je klju─Źni nalaz i na tome treba da radi opozicija. Zadatak im je i da razbiju sumnje da je ta promena mogu─ça”, ka┼że Vukadinovi─ç.

On dodaje da ─çe se u narednim mesecima najviše lomiti koplja oko onih glasa─Źa koji su za “opoziciju, ali ne znaju ta─Źno za koga”.

“To nisu apstinenti, ali nisu ni ube─Ĺeni glasa─Źi opozicije. Njih opozicione stranke treba da motivišu. Vlast ─çe se u naradnom periodu maksimalno truditi da demotiviše te grupe koje su za opoziciju i promene, ali ne znaju ta─Źno za koga bi u ovoj šumi opozicione ponude glasali. Problem je što oni koji su za vlast nemaju dilemu da li ─çe iza─çi na izbore i za koga ─çe da glasajau, dok mnogi od onih  koji su protiv vlasti imaju sve te dileme”, isti─Źe Vukadinovi─ç.

Protiv trampe Kosovo za EU ─Źak 80 odsto bira─Źa

Istra┼żivanje NSPM pokazalo je i da svega 42,7 odsto gra─Ĺana podr┼żava ulazak Srbije u EU, dok je protiv 38,9 odsto bira─Źa. O tome nema stav ili ne zna kako se se izjasni 18,4 odsto bira─Źa.

Na pitanje da li misle da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost Kosova i njegov prijem u UN u zamenu za ulazak u Evropsku uniju, samo 6,4 odsto gra─Ĺana je reklo “da”, dok je ─Źak 80 odsto protiv toga.

Vukadinovi─ç navodi da otkad NSPM radi istra┼żivanja nikada se manji procenat gra─Ĺana nije izjasnio da je za ulazak u EU.

“To je i dalje više od onih koji su protiv EU, ali je sada ta razlika manja od ─Źetiri procenta. Što se ti─Źe Kosova, i ranije smo imali sli─Źne nalaze, ali je mo┼żda sad ─Źak za nijansu i viši procenat onih koji su protiv te trampe”, ka┼że Vukadinovi─ç za Nova.rs.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE