Obrenovac, 08.08.2022

DRIM TIM


Izvor: Telegraf.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 09.03.2021.
Ko je 'trojka' iz Bajdenove administracije koja će se baviti Zapadnim Balkanom?

Foto:Shutterstock


Naslednik najvećeg albanskog lobiste, saradnica Medlin Olbrajt i Obamin "jastreb" koji se zalagao za osnivanje suda za zločine tzv. OVK nalaze se u Bajdenovom timu...

Da će Zapadni Balkan naći među spoljnopolitičkim prioritetima SAD, postalo je jasno odmah posle promene administracije, a da kosovsko pitanje neće ostaviti po strani potvrdio je i predsednik Džozef Bajden, u čestitki koju je povodom Sretenja uputio srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, u kojoj je govorio o međusobnom priznanju.

Tokom poslednjih 30 godina, od ratova devedesetih i raspada Jugoslavije, bilo je drastičnih oscilacija u odnosu između Srbije i SAD, ali Beograd i Vašington poslednjih godina rade na jačanju saradnje, a posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova 2008. godine, Vašington tek odnedavno počeo da pokazuje interesovanje za stavove Beograda u dijalogu.

Na koji način će se Bajden baviti dijalogom, još nije sasvim jasno, ali se zna da će kosovsko pitanje biti u fokusu dve dame iz njegove administracije - Viktorije Nuland i Moli Moli Montgomeri, kojima političke prilike na Balkanu nisu nepoznanica.

Viktorija Nuland - Obamin "jastreb"

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden imenovao je Viktoriju Nuland za državnog podsekretara za politička pitanja, što znači da je ova nekadašnja saradnica bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i desna ruka državnog sekretara SAD Džona Kerija zauzela treću najvišu poziciju u Stejt departmentu.

Upravo nju su često nazivali i "Obaminim jastrebom", a situaciju na Balkanu poznaje i njome se takođe bavila u periodu kada je Obama bio predsednik SAD.

Tokom posete Beogradu i Prištini govorila je o podršci SAD evrointegracijama, Briselskom sporazumu, a bila je i jedna od onih koja je insistirala na osnivanju specijalnog suda za zločine OVK.

Tokom političke krize u Severnoj Makedoniji boravila je u Skoplju, zbog čega joj se pripisivalo da je ona bila jedan vid pritiska na tada vladajuću VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva za izlazak iz političke krize.

Žestoki je protivnik Rusije, a kako su svojevremeno izveštavali i zapadni i ruski mediji, upravo je ona aktivno učestvovala u postavljanju antiruske vlasti u Kijevu.

Moli Montgomeri - saradnica Medlin Olbrajt

Moli Montgomeri, zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, biće zadužena za region, uključujući i dijalog Beograda i Prištine.

- Nova američka administracija podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU i nada se da on vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, zasnovanom na međusobnom priznanju - rekla je pre nekoliko dana Montgomeri.

Ona će, praktično obavljati posao za koji je i dalje zadužen Metju Palmer, koji se više od dve decenije bavi Zapadnim Balkanom. Radi se o ženi koja dobro poznaje region, koja ga je i posećivala, a jedno vreme bila je deo tima ambasade u Sarajevu.

Pre nego što je imenovana na ovu funkciju, Montgomeri je bila potpredsednica za Evropu u "Olbrajt Stounbridž grupi", konsultantskoj kući koju vodi nekadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt.

Pre toga, Montgomeri je više od 10 godina bila angažovana na Ministarstvu spoljnih poslova SAD, i to uglavnom na poslovima u vezi sa Evropom. To nastavlja i sada da radi, jer će biti zadužena za odnose sa Istočnom Evropom i Evropskom unijom.

Naslednik Eliota Engela u fokusu domaće javnosti zbog stavova o KiM

Eliot Engel, najpoznatiji albanski lobista, dobio je zamenika u američkom Kongresu, demokratu Ričija Toresa (32). koji se nalazi u fokusu domaće javnosti najviše zbog stavova o kosovskom pitanju.

Novoizabrani američki kongresmen Tores, već je okarakterisan kao novi saveznik Prištine. Tores inače ima vrlo slične stavove po pitanju južne srpske pokrajine kao i njegov prethodnik, odlazeći predstavnik demokrata Eliot Engel, a to je konstatovala i prištinska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Subla i sinoć u objavi na Tviteru to i istakla.

Tores je, nadovezujući se na njenu objavu, rekao da ima potrebu da se "osigura pravda za ratne žrtve koje su sistematski ubijane i silovane u kampanji etičkog čišćenja Miloševića, jednog od najgorih zločinaca u 20. veku".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE