Obrenovac, 08.08.2022

DEVET NEUNIÅ TIVIH POSLANIKA


Izvor: nova.rs/Mihailo Jovićević,Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2020.
Vlasti se menjaju, oni opstaju

Foto:Arhiva


Smena generacija u Skupštini nije se dogodila, uprkos talasu mladih poslanika koji su mahom na listi SNS pronašli put do najvišeg zakonodavnog tela u Srbiji: makar ovih 9 poslanika i dalje "drže banku" u skupštinskim klupama.

Neki od njih još devedesetih gradili su uspešnu političku karijeru, ali kao u maratonu – nije bitna brzina uspona, već trajanje.

Milutin Mrkonjić

Mrkonjić predstavlja praktično zaštitni znak srpskog parlamentarizma. Nije preterivanje: Od 2000. bio je savezni poslanik u Veću republika Savezne skupštine SRJ; bio je poslanik i u Skupštini Državne zajednice Srbije i Crne Gore; sa još dva poslanika 2005. je istupio iz poslaničkog kluba SPS-a, ali je ostao u partiji i Skupštini; od 2007. je narodni poslanik SPS-a u Republičkom parlamentu i potpredsednik Skupštine Srbije; biran je i 2012, 2014 i 2016, i evo 2020. godine. Impozantno.

Veroljub Arsić

Biran je za poslanika u Skupštini na listi Srpske radikalne stranke čak tri puta – 2003, 2007. i 2008. godine. Septembra 2008. prešao je u poslaničku grupu “Napred Srbijo” koju su osnovali Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Nakon izbora 2012. godine, izabran je za narodnog poslanika i jedno vreme je obavljao  funkciju šefa poslaničkog kluba SNS-a u Skupštini Srbije. Nakon izbora u martu 2014. godine ponovo postaje narodni poslanik, ali ovoga puta obavlja funkciju zamenika šefa poslaničke grupe SNS. Biran je i 2016, i ove 2020 godine.

Dragan Marković Palma

I Palmina parlamentarna kampanja sada se može nazvati decenijskom. Na izborima 2000. godine izabran je za republičkog poslanika. Godine 2004. osniva stranku Jedinstvena Srbija, pa na parlamentarnim izborima 2007. godine, ulazi u koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom i dobija dva poslanička mesta. Jagodina je 2008. godine dobila status grada, a Marković postaje prvi gradonačelnik. Od 2008. godine bio je poslanik  u Skupštini Srbije, da bi zbog sukoba interesa septembra 2011. podneo ostavku na to mesto. Za poslanika je biran opet sledeća četiri puta – 2012, 2014, 2016 i 2020.

Žarko Obradović

Povratak jednog od najdugovečnijih socijalista u skupštinske klupe. Obradović je već krajem devedesetih bio na odgovornim funkcijama u Vladi, a od januara 2001. godine bio je narodni poslanik do stupanja na položaj ministra prosvete 2008. godine. Bio je predsednik i zamenik predsednika poslaničkog kluba SPS-a u Narodnoj skupštini Srbije. Ministarska funkcija omela ga je da prelomne 2012. godine bude izabran za poslanika u Narodnoj skupštini, ali se na tu funkciju vraća 2016. godine. Sada je vezao drugi mandat.

Dušan Bajatović

Dugogodišnji direktor “Srbijagasa”, poslanik je u različitim sazivima parlameta još od početka dvehiljaditih – maka nominalno. Bio je poslanik i šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije u Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora (2001.), zatim u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, kao i u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Bajatović je izabran i na ovim izborima i član je (nikad manjeg) kluba socijalista u Narodnoj skupštini. Koliko će se u tim klupama pojavljivati, teško je reći.

Aleksandar Jugović

Bivši član SPO, za narodnog poslanika biran je 2008, 2012. i 2014. godine. Od aprila 2014. obavljao je i funkciju predsednika poslaničke grupe SPO-DHSS u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Jugović je ovoga puta izabran na listi Aleksandra Vučića, s kojim je Draškovićev SPO, uostalom, godinama unazad u nekoj vrsti koalicije.

Balint Pastor

Iako relativno mlad (41 godina) i Balint Pastor (SVM) polako postaje poslanički veteran. Prvi put je za člana Narodne skupštine biran još 2007. godine, i od tada je preživeo sve izbore pa je danas poslanik u – petom mandatu!

Dragomir Karić

Nakon više neuspelih pokušaja da stigne do Skupštine, i porodica Karić sada već ima stalnog predstavnika u parlamentu. Ovo će Dragomiru Kariću biti četvrti vezani mandat u Skupštini.

Marjan Rističević

Rističević bi lako mogao biti pobednik ovog “konkursa” najdugovečnijih, s obzirom da se u ulozi poslanika pojavljivao još i početkom dvehiljaditih (premda je 2003. godine bio isključen iz koalicije i oduzet mu je mandat zbog nerada). Novi politički život počinje 2012. godine, od kada je osvojio i četvrti mandat za redom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE