Obrenovac, 19.08.2022

PRIJATELJI I SAVEZNICI


Izvor: nova.rsTanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 12.09.2020.
Konferencija: Odnosi Srbije i SAD prijateljski i saveznički

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs


U Domu Narodne skupštine, u organizaciji Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD i Instituta za nacionalnu međunarodnu bezbednost (INIS) održana je druga Međunarodna naučna onlajn konferencija „Srpsko-američki odnosi - juče, danas i sutra“.

Iz Narodne skupštine je saopšteno da su konferenciju otvorili narodni poslanik Dragan Šormaz i direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović.

Šormaz je istakao da ni globalna pandemija nije uspela da spreči održavanje konferencije, putem video linka.

On se osvrnuo na diplomatske odnose dve zemlje koji traju skoro 140 godina, a dodatno ojačanim prošlonedeljnim susretom predsednika dve zemlje.

Istakao je na važnost sagledavanja istorijskih veza između Srbije i SAD kroz savezništva u prošlosti tokom Prvog i Drugog svetskog rata, koje su se ogledale kroz zajedničke vrednosti i udruženost za borbu i očuvanje načela slobode.

Ukazao je na činjenicu da je poslednjih godina vidno intenzivirana sveukupna bilateralna saradnja, naročito na političkom i ekonomskom nivou, te da je siguran da će ovakav angažman doprineti i potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Trifunović je podsetio na prijateljske i savezničke odnose Srbije i SAD.

Tokom sastanka govorilo se na temu srpsko-američkih odnosa, potpisanom Sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine u Vašingtonu, međunarodnoj bezbednosti, borbi protiv terorizma, migrantskoj krizi.

U radnom delu Konferencije učesnici su razmenili iskustva i stavove o srpsko-američkim odnosima iz oblasti bezbednosti, obrazovne i naučne saradnje, otvaranju kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu, kao i o značaju američkih investicija i donacija Srbiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE