Obrenovac, 11.08.2022

NOVI AMBASADOR HRVATSKE U SRBIJI


Izvor: N1,FoNet,Lokalne novine | Obrenovac, 13.05.2020.
Prevazići probleme iz prošlosti

Foto:TANJUG / BUDUCNOSTSRBIJEAV


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novog ambasadora Republike Hrvatske Hidajeta Biščevića i rekao da očekuje da dve zemlje u budućnosti prevaziđu probleme proistekle iz različitih shvatanja prošlosti i da se, na bazi međusobnog uvažavanja, posvete razvoju dobrosusedskih odnosa.

Naglasio je da će on nastaviti da promoviše stabilnost u regionu, vodeći politiku mira i saradnje, saopštila je pres služba Predsednika Srbije.

Vučić je poželeo dobrodošlicu Biščeviću i izrazio nadu da će on, svojim bogatim diplomatskim iskustvom, doprineti stabilnijim i sadržajnijim odnosima dveju zemalja. Biščević je zahvalio na dobrodošlici i rekao da je spreman da svojim iskustvom doprinese unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske na temelju evropskih vrednosti, kao veoma važnih za regionalnu stabilnost i napredak regiona.

S obzirom na to da je cilj Srbije članstvo u EU, Vučić je rekao da pozdravlja to što je Hrvatska, tokom predsedavanja, na agendi zadržala temu proširenja, koja je rezultirala održavanjem video konferencijskog Samita EU-Zapadni Balkan.

Ambasador Biščević je rekao da je Hrvatska, tokom predsedavanja, pokazala posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu i podršku evropskom putu regiona.

Dvojica sagovornika su se saglasili da bi dve zemlje trebalo da prioritet daju ekonomskoj saradnji. Biščević je rekao da ima pripremljene predloge projekata za saradnju i u oblasti infrastrukture i energetike, poput obnove plovnosti Save i Dunava, za koje je Vučić rekao da će sa zadovoljstvom biti razmotreni i, u skladu sa mogućnostima, realizovani.

Vučić i Biščević su izrazili nadu da će, čim epidemiološke okolnosti budu dozvolile, biti nastavljen rad mešovitih komisija za otvorena pitanja, među kojima je pitanje nestalih lica, navodi se u saopštenju.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da unapređuje položaj hrvatske zajednice, kao i da sa hrvatskim državnim vrhom razgovara o položaju tamošnjih Srba.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE