Obrenovac, 11.08.2022

NAJAVA NOVOG ALBUMA


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 14.01.2021.
Lajčak: Nova runda dijaloga posle izbora na Kosovu

Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ


Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Ššosova, Miroslav Lajčak potvrdio je da necĢe organizovati novu rundu u okviru pregovora dok se ne završe izbori na Ššosovu, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE).

“Nije trenutak da organizujemo novi susret. Treba nam nova vlada sa jakim mandatom koja cĢe nastaviti proces dijaloga”, izjavio je Lajčak.

Vanredni parlamentarni izbori na Ššosovu raspisani su za 14. februar.

Lajčak je učestvovao na video seminaru zajedno sa nemačkom ambasadorkom u Vašingtonu kako bi raspravljao oko američke i evropske saradnje na Zapadnom Balkanu, posebno na Ššosovu.

Lajčak je rekao da je ohrabren novim imenovanjima u dolazecĢoj američkoj administraciji, kojima, kako se izrazio “nisu potrebne lekcije oko regiona” jer se radi o osobama koje su upucĢene u procese na Zapadnom Balkanu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog je priznao da u prethodnoj godini nije postojama koordinacija na relaciji Brisel-Vašington.

“Prošle godine su očigledno postojala dva koloseka: evropski i američki. Nije bio naš izbor da idemo odvojeno. Naši partneri u regionu bili su zbunjeni jer nisu želeli da budu u poziciji gde moraju da biraju”, naveo je Lajčak.

Napomenuo je da proces dijaloga ubrzo obeležava desetu godišnjicu i da je krajnje vreme da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

On je najavio da je za postizanje ovog sporazuma potrebno da političari budu u stanju da “prodaju” taj dokument javnosti, ali i da cĢe najverovatnije biti potrebne neke zakonske pa i ustavne promene u zemljama, kao i mogucĢi referendum.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove koriŔćenja portala pročitajte OVDE