Obrenovac, 15.08.2022

POLITIČKA AGENDA ZAPADA NA BALKANU ISTA JE OD 19. VEKA


Izvor: Alo.rs/N.I./Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2021.
Čim se Srbija uzdigne, nastupa sila koja želi da joj saseče krila

Foto:Wikipedia.org


Tokom protekla dva veka, Srbi su u borbi za svoju samostalnost doživeli pravu golgotu na putu za stvaranje svoje države...

Još od Berlinskog kongresa 1878. godine, kada je Srbija priznata kao suverena država, velike sile (Britanija, Nemačka, Austrougarska) imale su nameru da u potpunosti kontrolišu političke tokove na ovim prostorima. Njihova aktivnost naročito je bila povećanja tokom poboljšavanja odnosa Rusije i Srbije što je bilo trn u oku zapadu koji je potom aktivirao procese za fizičko i političko istrebljenje Srba.

Istoričar Miloje Pršić ocenjuje da politika napada na srpski narod datira još od polovine 19. veka i da ona predstavlja jedan kontinuitet o odnosu zapada prema Srbiji.

- Od Berlinskog kongresa do današnjeg dana postoji kontinuitet anti-srpske politike. Tada imate jedan program da se odredi jedna velika sila, to je dogovor Nemačke, Britanije i Austrougarske, koje će pratiti tokove na Balkan, da ta velika sila identifikuje ko se lako veže za ruski uticaj na Balkanu, takavom narodu sprečiti njegov ekonomski napredak - rekao je Pršić koji dodaje da je ova politika formirana iza kulisa Berlinskog kongresa.

storijske činjenice govore u prilog ovoj tezi. Berlinski kongres sazvan je 1878. godine radi revizije San-stefanskog mira (potpisanog 3. mart 1878. godine), kojim je završen Rusko-turski rat. Prema odredbama ovog mira, Turska bi na Balkanu izgubila veliki deo svoje teritorije i uticaja, dok bi politički vakuum ispunila Rusija. Protiv ovakvog razvoja događaja najviše su bile Britanija i Austro-ugarska, koje su se naročito trudile da sprovode politiku na štetu Srba kako bi se ograničio ruski uticaj na ovim prostorima.

Miloje Pršić ističe da ovaj istorisjki trenutak predstavlja vreme enormnog stradanja srba pod turskom vlašÄ‡u tokom Budipeštanske konvencije i Prizrenske lige kada je stvarana Albanska država.

- To je jedan period gde Turska instrumentalizuje Albance koji napadaju Srbe. 1899. godine vi imate dogovor između Turske i Austo-ugarske za sprovođenje akcije nad srpskim stanovništvom. Onda, pogledajte početak 20. veka. Srbija je tada uveliko u polu-kolonijalnom odnosu - kaže Pršić koji svoju tezu zaključuje rečima Kralja Petra iz govora koji je održao neposredno pre početka Balkanskih ratova.

- Svi pokušaji da Srbija zaštiti svoj narod preko velikih sila, nisu dali nikakve rezultate - rekao je tada Kralj Petar koji nam je ostavio pouku da samo samostalna politika garantuje opstanak na ovom turbulentnom prostoru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE