Obrenovac, 08.08.2022

MAPA VLASTI


Izvor: nova.rs/Nataša Latković/Lokalne novine | Obrenovac, 14.09.2020.
Naprednjaci ne vladaju samo u šest opština

Foto:Sla─Ĺana ─Éermanovi─ç/Nova.rs


U svega šest od ukupno 168 gradova i opština u Srbiji Srpska napredna stranka ne─çe biti na vlasti. Ovakav raspored snaga na lokalu najve─çim delom rezultat je bojkota izbora opozicije, ali nezadovoljstva jednog dela socijalista saradnjom sa naprednjacima, kao i jedinstvom Albanaca na jugu Srbije.

Srpska napredna stranka, koja ─çe u Skupštini Srbije imati i više od dve tre─çine poslanika, dominanta je snaga i na lokalu. Kako sada stvari stoje, u svega šest opština ta partija ne─çe biti na vlasti.

Da nije socijalista sa lokala koji su nezadovoljni dosadašnjom saradnjom sa naprednjacima, SNS bi bio u vlasti u svega tri opštine.

Ovako, u Surdulici je vlast formirao SPS predvo─Ĺen Novicom Ton─Źevom, koji se i pred same izbore tokom kampanje sukobio sa lokalnim SNS-om.

Za vreme izborne tišine zbog navodnih pretnji gra─Ĺanima da glasaju za njihovu listu uhapšeno je i nekoliko aktivista iz redova socijalista u toj opštini, a Ton─Źev je izjavio da su im sve namestili naprednjaci.

Ne ulaze─çi u koaliciju sa SNS, SPS je vlast formirala i u Ba─Źkom Petrovcu i to sa JS, listom “Nestrana─Źki i ujedninjeni obi─Źni ljudi” i Vojvo─Ĺanskim frontom. Isto su u─Źinili i u Svilajncu, kao i  u Beo─Źinu, gde vlast preuzeli od SNS.

“Slobodna” je ostala i opština ─îajetina, gde je ubedljivo pobedio Milan Stamatovi─ç, a vlast u Bujanovcu formirale su albanske partije iz te opštine.

U gotovo svim ostalim gradovima i opštinama Srbiji vladaju─çe ve─çine su formirali naprednjaci ili ─çe to uskroo u─Źiniti, a još se ─Źekaju kona─Źni rezultati izbora u Šapcu, koji ─çe, kako sada stvari stoje, biti ponovljeni na još jednom izbornom mestu. Ipak, prema dosadašnjim rezultatima u tom gradu vodi SNS i ima ve─çe šanse da formira vlast u odnosu na aktuelnog gradona─Źelnika Nebojšu Zelenovi─ça.

Bojan Kla─Źar, izvršni direktor Cesida, navodi za Nova.rs da je ovakav raspored snaga na lokalu o─Źekivan.

“Deo opozicije bojkotovao je izbore i bilo je jasno da ─çe SNS proširiti vlast i na one sredine gde ga nije bilo u vladaju─çoj ve─çini. Naprednjaci su konsolidovali svoju mo─ç i dominiraju i u gradskim beogradskim opštinama. Preuzeli su vlast i u Para─çinu, verovatno ─çe i u Šapcu. Sa druge strane, o─Źigledno je i da su ulaskom u vladaju─çu ve─çinu u Novom Beogradu napravili neku vrstu dogovora saAleksandrom Šapi─çem, koji je manje usmeren na trenutni momenat, a više na izbore u Beogradu za dve godine”, zaklju─Źuje Kla─Źar.

On navodi da su iznena─Ĺenje ─Źetiri opštine gde su vlast formirali socijalisti bez SNS, kao i u Bujanovcu, gde su vladaju─çu ve─çinu napravile albanske partije.

“Što se ti─Źe opština u kojima je SPS formirao vlast bez SNS, to se mo┼że objasniti nezadovoljstvom dela rukovodstva saradnjom sa njima. Odluka da se bez naprednjaka formira vlast u Bujanovcu posledica je promene sto┼żerne stranke ili je to dinamika na liniji Bujanovac – Preševo – Tirana, unutar albanske zajednice, jer su partije Albanaca svoju strategiju pravile sa Tiranom”, navodi Kla─Źar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE