Obrenovac, 08.08.2022

NOVA RUNDA DIJALOGA


Izvor: nova.rs/Gordana Petkovic/Lokalne novine | Obrenovac, 16.09.2020.
Opozicija ima želju, vlast bez odgovora

Foto:Nemanja Jovanović


Nakon pisma komesara za proširenje EU Olivera Varheljija, koji je ukazao da je opozicija ključna komponenta svake demokratske države i pozvao vlast i opoziciju da nastave dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta opozicija hoće da razgovara, ali ima uslove. Dijalog vlasti i opozicije ponovo će biti organizovan i to uskoro kroz nekoliko nedelja ili meseci u zavisnosti od situacije sa pandemijom koronavirusa.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević smatra da postoji sposobnost i organizacija civilnog društva, kao i njihova spremnost da uđu u taj dijalog i najavio ponovno uspostavljanje dijaloga zajedno sa partnerima iz akademske zajednice i svih onih koji su spremni da u njemu učestvuju.

Pismo evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija dobra je vest, smatra Antonijević i kako kaže, trebalo bi da utiče na odluke učestvovanja u novoj rundi vlasti s jedne i opozicije sa druge strane.

A da li je moguće za isti sto postaviti srpsku političku elitu i to posle izbora na koje jedan deo opozicije nije ni izašao.

“Malo više poverenja i međusobnog poštovanja. Lako je to nipodaštavati na Tviteru i govoriti o nekim pojedincima i  vređati ih, ali je to onda pokazatelj da želja za dijalogom ne postoji i to moramo zaboraviti”, napomenuo je Antonijević za Newsmax Adria.

Iz opozicije poručuju da imaju želju za dijalogom.

“Dijalog treba da se vodi i sa najvećim političkim protivnicima. Naravno da smo za to da se razvija dijalog, ali pitanje je da li to može da se unapredi, da bude bolje nego što je bilo prošli put, a to znači da vidimo šta su tačke oko kojih treba da se razgovara”, kaže za Newsmax Adria Aris Movsesijan iz Nove stranke.

Generalni sekretar SDS-a Konstantin Samofalov kaže da su uvek za razgovore sa EU, “ali ne na takav način da taj dijalog bude vođen kao farsa koja služi za legitimizaciju ove srpske vlade kao demokratske”.

On je podsetio da SNS punih osam godina urušava i demokratiju i institucije i sistem pravne države u ovoj zemlji.

Na pitanje da li će naprednjaci za isti sto i ima li razloga za to ukoliko se uzme u obzir da su na poslednjim izborima osvojili apsolutnu većinu, odnosno ima li predsednik Srbije i SNS razlog da šalje ljude na razgovor sa onima koji nisu ni parlamentarne stranke Vladimir Orlić, koji je učestvovao na prethodnoj rundi dijaloga, nije hteo da odgovori.

“Ja njemu ne verujem. Ne verujem da on ima ideju da bilo šta promeni, to se ne može očekivati od Aleksandra Vučića ili SNS”, ocenio je Samofalov za Newsmax Adria.

Movsesijan smatra da nema razloga da “ako politički govoriš da si za evropske integracije ne uvažavaš ono što moraš da ispraviš, što si potpisao da ćeš ispraviti, i što želiš makar tobože da popraviš”.

Dok ne budu pozvani na novu rundu razgovora opozicija će već u sredu pokazati da li je spremna na dijalog unutar svojih redova ukoliko se odazove na poziv bivšeg predsednika Srbije i SDS-a Borisa Tadića.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE