Obrenovac, 19.08.2022

MNOGO LJUTIH GUSARA


Izvor: nova.rs/Nataša Latković/Lokalne novine | Obrenovac, 16.11.2020.
Babić otišao, ostalo ih 19

Foto:E-Stock/Du┼ían Milenkovi─ç/TANJUG FILIP KRAIN─îANI─ć/Printscreen/YouTube/RTS Klju─Ź/Arhiva


Zoran Babi─ç, doju─Źerašnji v.d. direktor JP Koridori Srbije na li─Źni zahtev razrešen je ove funkcije, a na njegovo mesto do─çi ─çe socijalista Aleksandar Anti─ç. Babi─ç je jedan od 20 v.d. direktora koji su ostali na funkciji mnogo du┼że nego što je to zakonski dozvoljeno.

Godinama unazad javnost upozorava da se direktori javnih preduze─ça imenuju na sednicama Vlade, umesto putem konkursa, te da na tim funkcijama nezakonito ostaju godinama.

Da bi dr┼żava morala da prekine sa tom praksom upozorio je pre tri godine i Me─Ĺunarodni monetarni fond, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç odbio da postupi po njihovoj preporuci.

“Ne dam, ja ne dam. E pa zato što bi ti raspušteni direktori ponovo da naprave neprivla─Źan privatni sektor i da sve pozapošljavaju u javni sektor”, rekao je tada Vu─Źi─ç i istakao da “ne voli v.d. stanje, nego disciplinu i odgovornost”.

Drobnjak osam godina v.d. direktor

Ovog puta zahtev je stigao od Dr┼żavne revizorske institucije. On se konkretno odnosi na smenu Zorana Drobnjaka, direktora JP Putevi Srbije. Kako su ukazali revizori, Drobnjak du┼że od šest godina (ukupno osam) obavlja funkciju vršioca du┼żnosti direktora tog javnog preduze─ça.

“To nije u skladu sa Zakonom o javnim preduze─çima, kojim je propisano da period obavljanja funkcije vršioca du┼żnosti direktora ne mo┼że biti du┼żi od jedne godine”, ukazali su revizori.

Drobnjak je nezakonito ostao na ─Źelu Puteva, iako je još pre tri godine raspisan konkurs za direktora, ─Źiji rezultati do danas nisu obelodanjeni.

Krkobabi─çeva naslednica ─Źetiri godine vodi Poštu

I JP Pošta Srbije nezakonito vodi Mira Petrovi─ç, funkcionerka PUPS-a, koja se na funkciji direktora nalazi ve─ç ─Źetiri godine.

U vreme dok je to preduze─çe vodio Milan Krkobabi─ç, ona je u Pošti bila specijalna savetnica.

─îlan dinastije Krkobabi─ç v.d. direktor

Još jedan funkcioner PUPS-a Stefan Krkobabi─ç (31), sin ministra Milana Krkobabi─ça, tako─Ĺe se du┼że od godinu dana nalazi na mestu v.d. direktora JP Stara planina. Jasno je da je na tu poziciju došao zahvaljuju─çi o─Źevim politi─Źkim vezama, a ne stru─Źnosti.

On je nedavno izabran i za poslanika u Skupštini Srbije, ali i za potpredsednika republi─Źkog parlamenta

Bivša novinarka Pinka vodi Narodnu lutriju

I Simonida Ka┼żi─ç “probila” je zakonom dozvoljen rok na mestu direktora Narodne lutrije Srbije. Ona se na toj funkciji nalazi tri godine.

Pre nego što je došla na tu poziciju, Ka┼żi─ç je bila novinarka TV Pink, a ostalo je nejasno zašto je postavljena na tu funkciju i sa kojim kvalifikacijama.

V.d. direktor ve─ç šest godina je i Danilo Arbutina, koji vodi Nuklerarne objekte Srbije, a isto toliko Branko Gogi─ç kao vršilac du┼żnosti nalazi se na ─Źelu JP Emisiona tehnika i veze.

Polovina dr┼żavnih slu┼żbenika u v.d. stanju

Kako je portal Nova.rs pisao, situacija nije bolja ni u javnoj upravi. Podaci koje je naš portal dobio od Slu┼żbe za upravljanje kadrovima pokazuju da se više od polovine dr┼żavnih slu┼żbenika na polo┼żaju nalazi se u v.d. stanju, a najve─çi broj njih je u tom statusu du┼że od “produ┼żenog” zakonskog roka od ukupno devet meseci.

U organima dr┼żavne uprave i slu┼żbama Vlade, nakon sprovedenog konkursa, na polo┼żaj je postavljeno ukupno 147 osoba, dok su u statusu vršilaca du┼żnosti imenovana 184 lica.

Od tog broja, sude─çi prema podacima koji su nam dostavljeni, njih 116 je u v.d. stanju du┼że od šest meseci sa produ┼żenjem od tri meseca, iako Zakon o dr┼żavnim slu┼żbenicima predvi─Ĺa da se nakon što istekne šest meseci, status vršioca du┼żnosti mo┼że produ┼żiti na još najdu┼że tri meseca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE