Obrenovac, 19.08.2022

EVO NEÅ TO DOBRO


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 17.02.2021.
Skupština Srbije izglasala Zakon o socijalnoj karti

Foto:TANJUG/ZORAN ZESTIC


Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o socijalnoj karti, dva međunarodna sporazuma i dva autentična tumačenja zakona.

Zakon o socijalnoj karti omogućiće vođenje centralizovane evidencije koja će omogućiti pravedniju raspodelu socijalnih davanja.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je ranije obrazložila da će socijalna karta omogućiti da se podaci o korisnicima socijalne pomoći ukrste i objedine pošto u Srbiji nekoliko stotina hiljada građana koristi socijalnu pomoć po raznim osnovama.

“Budžetska sredstva koja država izdvaja su velika, za ovu godinu iznose 106 milijardi dinara, ali koliko god velika ta sredstva su ipak ograničena i raspoređuju se na mnogo korisnika, pa se mora voditi računa o prioritetima”, rekla je Kisić Tepavčević u Skupštini Srbije.

Poslanici su danas potvrdili sporazum Srbije s Lesotom o saradnji u oblasti odbrane i sporazum sa Severnom Makedonijom o saradnji u borbi protiv krijumčarenja migranata.

Usvojena su i dva autentična tumačenja zakona kojima se otklanjaju dileme u primeni spornih odredbi.

Prvo tumačenje se odnosi na član Zakona o sprečavanju korupcije u kojem se kaže da je “javni funkcioner svako izabrano, postavljeno ili imenovano lice u organu javne vlasti, osim lica koja su predstavnici privatnog kapitala”.

Skupština je odlučila da tu odredbu treba tumačiti tako da se odnosi na lica koja postavlja ili imenuju Skupština, predsednik Republike, Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i Skupština Vojvodine, Vlada AP i organi jedinica lokalne samouprave.

U drugom autentičnom tumačenju, odredbe Zakona o visokom obrazovanju, navedeno je da se rektor, dekan ili direktor visokoškolske ustanove ne može birati iz reda nastavnika kojima je prestao radni odnos na kraju školske godine u kojoj su navršili 65 godina života.

Glasanjem o tome je završeno Drugo vanredno zasedanje Skupštine Srbije u sadašnjem sazivu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE