Obrenovac, 11.08.2022

SRBIJA JE UZ SVOJ NAROD


Izvor: Beta,N1,Lokalne novine | Obrenovac, 17.05.2020.
Vučić: Poštujemo Crnu Goru kao državu, ali ćemo podržavati naš narod

Foto:Tanjug/Predsedništvo Srbije


Predsednik Aleksandar Vučić rekao je posle video konferencije sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori, da je čuo bojazan da "neko planira da na isti način rešava problem sa Srbima kao u nekim drugim delovima bivše Jugoslavije", da u to ne želi da veruje, ali da je ipak zabrinut zbog takvih ocena.

On je nakon sastanka sa predstavnicima i kulturnih i političkih organizacija Srba u Crnoj Gori rekao za TV Prva da oni od Srbije očekuju podršku, a da će se na sledećem sastanku, uživo, verovatno naći i patrijarh SPC Irinej, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

"U jednoj rečenici, Srbija će biti uz svoj narod i SPC, poštujemo Crnu Goru kao državu, ali ćemo podržavati naš narod", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio da 2020. godine treba da se održi popis u Crnoj Gori, da je po poslednjem popisu 28 odsto stanovnika Crne Gore izjašnjeno kao Srbi, a da se mnogi nisu tako deklarisali "da bi sačuvali posao i porodice".

"Mi kroz prethodna istraživanje nismo mogli da nađemo 15 odsto Srba, a po poslednjem istraživanju ih ima preko 20 odsto... Ono što je nas posao je da pomognemo očivanje identiteta, u skladu sa međunarodnim i javnim pravom i evropskim tekovinama", rekao je on.

Vučić je dodao da može da pregovara sa predsednikom Crne Gore, ali da se plaši da "drugačije razumeju pozicije države i (srpskog) naroda".

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i izjavama predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog, Vučić je rekao da zvanično Skoplje nije bilo zainteresovano za očuvanje javnog i međunarodnog prava 2009. godine, a da Pendarovski "želi da se dodvori Nemcima".

"Kada sam išao na inauguraciju Pendarovskog, samo sam ga jedno zamolio, da obrate pažnju da o temama priznanja Kosova ne govore. A kada o tome govorite, da obratite pažnju da postoji i neko ko drugačije razmišlja od vas", rekao je Vučić.

On je ocenio i da formulacija "bez teritorijalnih promena u regionu" o kojoj govore EU i regionalni lideri zapravo znači da se očekuje da Srbija u celini prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE