Obrenovac, 19.08.2022

POBEDIĆE I U NOVEMBRU


Izvor: FoNet,N1,Lokalne novine | Obrenovac, 18.05.2020.
Stefanović: Pokušava se pomeranje izbora preko Evropskog parlamenta

Foto:Fonet/Ognjen Stefanović


Naš plan je da se odlože izbori zakazani za 21.juni, pre svega iz zdravstvenih razloga, ali i zbog toga što su pravna država i sloboda medija ukinuti, izjavio je u intervjuu FoNetu zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović i naglasio da se, posredno, preko Evropskog parlamenta, pokušava pomeranje izbora.

Stefanović je kazao da se odlaganje izbora pokušava uz pomoč posrednika i zainteresovanih strana, poput Evropske unije (EU), koja je već posredno u to uključena, preko Evropskog parlamenta.

Za takvu akciju "nije kasno", rekao je Stefanović i podsetio da Savez za Srbiju (SzS) "na tome mesecima insistira i da ima kontinuiranu komunikaciju sa ljudima iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta".

Kaže da on lično ne bi voleo da razgovara sa Vučićem, ali bi razgovarao sa predstavnicima države i partije na vlasti i poručio da postoji mogućnost da se "tako nešto izdejstvuje"

. "Ne pokušavamo mi Vučića da ubedimo ni u šta, jer nam krušku ne bi dao da smo tražili, i tu iluziju smo odavno izgubili", izjavio je Stefanović.

Kako je predočio, "mi razgovaramo sa svetom i razgovaramo sa drugim opozicionim strankama i grupacijama da nas se još više skupi".

Na opasku da predstavnici EU smatraju da bojkot nije rešenje, Stefanović je uzvratio da mnogi razumeju bojkot i da Srbija ne bi trebalo da bude jedina zemlja Evrope u kojoj se na rubu pandemije održavaju izbori.

Upitan da li bi SzS izašao na izbore, ako ih Vučić pomeri za jesen, odgovorio je da "nije reč samo o pomeranju izbora, već i promenama koje će onemogućiti pritiske na birače i otvaranje medija, a pre svega RTS".

Stefanović ne misli da će opozicija "odjednom počisiti Vučića", ali smatra da on ima veliki problem, jer na apsurdan i izvitoperen način kopira opoziciju u svemu, izuzev u bojkotu.

"Opozicija je srećna što je uopšte živa, posle osam godina torture, blaćenja, progona i hapšenja", naglasio je zamenik predsednika SSP. Ipak je očuvala jedinstvo, iako je ono, priznaje Stefanović, "delimično narušeno odlukom Pokreta slobodnih građana (PSG) da izađe na izbore".

"Razlika između PSG i Nove i klijentelističkih stranaka"

Kada je reč o učešÄ‡u nekih opozicionih stranaka na izborima, Stefanović pravi razliku između PSG i Nove stranke, s jedne, i "klijentelističkih" partija i saveza, u koje ubraja Srbiju 21 ili Metlu.

On vidi PSG kao nesumnjivo opozicionu partiju, koja isto želi promenu sistema i odlazak ove vlasti, "ali se razlikuju u metodologiji". Ukazao je, međutim, da izlazak PSG na izbore, možda nevoljno i nesvesno, ipak pruža legitimitaciju i podršku Vučićevom režimu i "doprinosi nastavku nenormalnosti stanja i ludila u koje je vlast gurnula Srbiju".

Osvrćući se na štrajk glađu lidera Dveri Boška Obradovića, istakao je da ga na ličnom i prijateljskom planu ubeđuju da zbog zdravlja od toga odustane. Istovremeno, "izražavaju solidarnost sa tim ličnim činom pobune do koga nije došlo kroz zajedničku odluku SzS", napomenuo je Stefanović, koji dopušta mogućnost da je u trenutku prevagnula "impulsivnost".

Odgovarajući na pitanje o dugoročnim zahtevima Obradovića, čije bi ispunjavanje predstavljalo proces, on je konstatovao da bi "sve bi to moglo da se reši kada bi se Bujošević i Nenad Lj. Stefanović setili da su nekada bili novinari".

Prema objašnjenju Stefanovića, to bi značilo da pozovu Obradovića "u prajm tajm uveče na RTS sat vremena, jer bi, u tom slučaju, Boško preispitao svoju odluku, a mnogi građani Srbije prvi put čuli šta se u ovoj zemlji dešava osam godina".

Na pitanje da li je taj štrajk blokirao SzS i učinio da deluje razjedinjeno, Stefanović je podsetio da je "Savez napravljen oko programa od 30 tačaka". Prema njegovim rečima, želja je da se dođe do "normalnih izbora i oslobođenja Srbije, dok sve ostale razlike među članicama ostaju".

"Centralna tačka je u tome što je ceo SzS potpuno jedinstven i apsolutno monolitan u odluci da se borimo aktivno protiv lažnih izbora 21. juna i da ih bojkotujemo", precizirao je Stefanović.

On razume Obradovića, ali ne razume da ljudi iz opozicije koja izlazi na izbore imaju iluziju da će sutra postati poslanici i da će nešto moći da menjaju kroz Skupštinu, "dok će zapravo biti samo činovnici jedne uzurpatorske vlasti".

Na pitanja o ulozi Dveri u SzS, imajući u vidu da su, kao desničarska organizacija, iznosile stavove koji se mogu karakterisati i kao šovinistički i organizovale akcije sa elementima nasilja, Stefanović je odgovorio da "opozicija ne pravi recept za pekmez, niti je na izboru za mis".

"Mi smo u stanju permanentnog hladnog građanskog rata. U toj situaciji, uz sve nelagode, razlike i principijelne pozicije, ne smemo dozvoliti da gledamo ko je sa leve, a ko sa desne strane, jer ako gledamo ko je kakav i da li je ovaj ili onaj bolji, nećemo uspeti", uveren je Stefanović.

Ističući da opozicija mora da se ukrupni, on je predvideo da će se, posle izbora 21. juna, to i desiti. Tada će se mnogi koji budu učestvovali, kako je procenio, "sresti sa sobom kroz rezultat koji budu ostvarili na tim lažnim izborima i kroz sopstvenu nemoć da u diktatorskoj piramidi jačaju svoje organizacije budžetskim novcem".

On smatra da je situacija slična kao devedestih u vreme bombardovanja, kada je, silom prilika, kao i hiljade drugih, otišao u rat, i pitanje je da li je bio u ratu za Slobodana Miloševića ili da brani svoju zemlju. To je veliko pitanje, "neki će reći prvo, a neki drugo", rekao je Stefanović, koji je najavio da će SzS kampanju bojkota izbora "voditi u skladu sa zdravstvenim okolnostima".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE