Obrenovac, 19.08.2022

RAMPA EU


Izvor: nova.rs/Nataša Latković/Lokalne novine | Obrenovac, 19.09.2020.
Nećemo otvoriti nijedno poglavlje do kraja godine

Foto:Shutterstock


Srbija nema gotovo ni teorijske šanse da do kraja godine otvori novo poglavlje u pregovorima sa EU. Kako navode sagovornici Nova.rs, zbog izostanka reformi, pa i nazadovanja u pojedinim oblastima, gotovo je izvesno da zeleno svetlo neće dati Nemačka, ali i još neke zemlje, poput Holandije, ukoliko se nešto drastično ne promeni u naredna dva meseca.

Prvi put od ulaska u pregovarački proces sa EU i to u prvoj polovini ove godine dogodilo se da Srbija nije otvorila nijedno poglavlje za šest meseci. Kako stvari trenutno stoje, to se neće dogoditi ni do kraja godine.

“Činjenica da Srbija u 2020. nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o članstvu u EU govori sama za sebe. Kada je reč o vladavini prava, borbi protiv korupcije i ostalim reformama, ako nema napretka, onda se ni nova poglavlja ne otvaraju”, rekao je za N1 Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

I zaista, ako se pogledaju rezultati Srbije od januara ove godine, ništa nije urađeno, a ozbiljni problemi u vladavini prava i slobodi medija, borbi protiv korupcije i kriminala, na čijem razrešavanju EU naročito insistira, postali su još izraženiji u odnosu na prethodne godine.

Diplomata Srećko Đukić navodi da će nova vlada imati samo dva meseca da nešto uradi, jer se odluka o otvaranju novih poglavlja donosi u decembru. On kaže da bi bila prava fantastika da oni nešto urade, kada smo toliko stajali u mestu i nazadovali u procesu evrointegracija.

“Ako se nekim čudom desi da otvorimo neko poglavlje, ono će biti sporedno, i to može biti samo nagrada za napredak u nekom drugom području, kao što je na primer pitanje Kosova”, navodi Đukić.

On kaže da lično misli da nema šanse da Evropska komisija donese pozitivnu ocenu o otvaranju poglavlja sa Srbijom, jer, kako kaže, za dva meseca ne možemo da nadoknadimo ono što nismo uradili tokom cele godine.

“Prema mojim informacijama tome će se protiviti Nemačka, Holandija i još neke države. Dovoljno je da se protivi samo Nemačka, koja je predsedavajuća, pa da odluka bude negativna”, dodaje Đukić.

“Brisel je alergičan na obećanja koja se ne ispunjavaju”

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, navodi za Nova.rs da ne postoji nijedna kredibilna osoba u Srbiji koja bi vam rekla da je Srbija spremna za otvaranje bilo kog poglavlja. On smatra da u ovom trenutku ne postoji ni teorijska šansa da se to dogodi, te da se neće desiti ni u junu sledeće godine, ukoliko se nešto straumbalno ne promeni.

“Gotovo je sigurno da neće biti otvaranja poglavlja i to je pre svega nemački stav, a Nemačka u ovom trenutku predsedava. Brisel je alergičan na obećanja koja se ne ispunjavaju. Vi nemate kredibilitet da tražite otvaranje poglavlja ako u postojećim otvorenim niste uradili ništa. Ne možete da tvrdite da imate kapacitet da to možete da uradite, jer ako ne možete u ovih 18 otvorenih, šta će vam nova otvorena”, kaže Beširi i dodaje da naša delegacija ide u Brisel i ponavlja jedne te iste izgovore.

On navodi da je Bilčik bio apsolutno u pravu kada je rekao da nije bilo reformi i ističe da ako postoji želja za otvaranje novog poglavlja mora da se pokaže i određeni stepen spremnosti da ono za šta smo se već obavezali da bude primenjeno.

“Glavni razlog za neotvaranje poglavlja je borba protiv korupcije. Vi imati visoko profilne slučajeve korupcije ili kriminala koji ne završvaju pravosnažnim presudama, odnosno osudama, iako je više očigledno o čemu se radi. Jasno je da postoji politička sprega, a u Biselu nisu ludi. Sve zemlje ove imaju svoje obaveštajce koji sede po ambasadama i mogu da utvrde, da u nekim slučajevima, pre svega u slučajevima visoke korupcije, se vidi da političari utiču na sudske procese”, ističe Beširi i dodaje da je SNS osvojio izbore na obećanju da će se boriti protiv korupcije, a da u 2020. nema nijedne osobe koja je osuđena za to.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE