Obrenovac, 19.08.2022

SRCE SRBIJE


Izvor: nova.rs/Fonet/Lokalne novine | Obrenovac, 20.03.2021.
CRTA: Graane Srbije umereno zanima politika, najvi禳e Kosovo

Foto:TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIC


Graani Srbije su umereno zainteresovani za politiku, a meu temama koje ih najviše interesuju su rad lokalne samouprave i dijalog Beograda i Prištine, izjavio je danas savetnik za javne politike i istra鱉ivanja u Crti Vujo Ili.

On je predstavio rezultate istra鱉ivanja „Stavovi graana Srbije o uešu u demokratskim procesima 2020“. koje je raeno telefonski, sluajnim uzorkom na 1.010 ispitanika od 16. do 22. novembra prošle godine.

Ili je rekao da je istra鱉ivanje pokazalo da je manje od dve petine graana zainteresovano za politiku, da je isto toliko nezainteresovano, a da je jedna petina umereno zainteresovana.

Graani nisu mnogo zainteresovani za rad Skupštine Srbije, evropske integracije, programe partija ili rad nevladinih organizacija.

Istra鱉ivanje je pokazalo da bi priznanje nezavisnosti Kosova zabrinulo 70 odsto graana, da bi oko 20 odsto bilo ravnodušno i da bi jedan mali deo to „obradovalo“.

Kada je re o pristupanju Evropskoj uniji, meu onima koji podr鱉avaju evrointegracije najviše je visokoobrazovanih, treinu bi obradovalo odustajanje od EU i okretanje Rusiji i Kini, dok bi zbog takvog rezultata jedna petina graana bila zabrinuta.

Ili je rekao da bi prema odgovorima ispitanika izlaznost na izborima bila ista kao i prethodnih godina, a da najvei broj ispitanika kao motiv za izlazak na izbore navodi oseanje du鱉nosti.

Na drugom mestu je mogunost da se utie na politiku, kao i da najveu nameru izra鱉avaju stariji graani i graani bliski vlasti, a da su apstinenti rekli da na izbore ne izlaze jer ne veruju u obeanja.

Polovina ispitanika smatra da se do promena mo鱉e doi na izborima, a jedna treina graana uestvovala je u akcijama u svojoj lokalnoj zajednici.

Demokratiju kao najbolji sistem podr鱉ava polovina ispitanika, dok polovina smatra da je Srbiji potreban jak lider.

Meu onima koji podr鱉avaju demokratiju su stariji graani i glasai opozicije, a meu onima koji su za „vrstu ruku“ su stariji graani, ljudi bli鱉i partijama na vlasti, ni鱉e obrazovani i oni koji 鱉ive van gradova.

Direktorka Crte Vukosava Crnjanski ocenila je u uvodnom izlaganju da je u Srbiji sve manje pluralizma, da su institucije sve slabije i da su graani okru鱉eni govorom mr鱉nje i spinovima.

Ona je ocenila da izjave poput one da se „od demokratije ne mo鱉e 鱉iveti“ i iskljuivo insistiranje na ekonomskim parametrima vode društvo ka neodr鱉ivoj budunosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE