Obrenovac, 13.08.2022

ŠTA JE PROBLEM ?


Izvor: nova.rs/Jelena Jelovac/Lokalne novine | Obrenovac, 20.09.2020.
Svaki deveti gra─Ĺanin Srbije ima ─Źlansku kartu SNS

Foto:Vesna Lali─ç/Nova.rs


Svaki deveti gra─Ĺanin Srbije ima ─Źlansku kartu Srpske napredne stranke. Tako ─çe vladaju─ça SNS sa oko 750.000 ─Źlanova uskoro premašiti Savez komunista Jugoslavije koji je nekada brojao oko 900.000 ljudi.

Ako uzmemo da Srbija ima pribli┼żno 6,9 miliona stanovnika, a SNS oko 750.000 ─Źlanova, prostom ra─Źunicom dolazimo do toga da je svaki deveti gra─Ĺanin naše zemlje ─Źlan vladaju─çe stranke.

Gore nego Savez komunista

Pore─Ĺenja radi u vreme SFRJ koja je bila jednopartijska dr┼żava, sa ukupnim brojem stanovnika od 23,3 miliona, broj ─Źlanova SKJ iznosio je oko 900.000, dakle, svaki 25. gra─Ĺanin bio je ─Źlan partije.

Brojke deluju još ozbiljnije kad se uporede sa drugim dr┼żavama, njihovim liderima i ─Źlanovima vladaju─çih partija.

Tako, recimo, Kina ima 1,39 milijardi stanovnika, dok vladaju─ça Komunisti─Źka partija Kine ima 90.594.000 ─Źlanova, što zna─Źi da je svaki 15-ti Kinez ─Źlan partije Si ─Éipinga.

U  Rusiji ┼żivi oko 147 miliona ljudi, a broj ─Źlanova vladaju─çe stranke iznosi 2.073.772, tako da je svaki 70-ti stanovnik ─Źlan partije Vladimira Putina.

Hriš─çansko demokratska unija Angele Merkel u Nema─Źkoj broji prema poslednjoj statistici 407.350 ─Źlanova, dok Nema─Źka ima 80.159.662 stanovnika, što nas dovodi do toga da je svaki 197. Nemac ─Źlan kancelarkine stranke.

Na posletku, da uporedimo i sa Francuskom, gde ukupan broj stanovnika iznosi 66,99 miliona, a stranka predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu ima 419,435 ─Źlanova. Dakle, jedan na svakih 157 gra─Ĺana Francuske u─Źlanjen je u stranku njihovog predsednika. 

Rastakanje strana─Źkog ┼żivota 

Programski direktor Cesida Bojan Kla─Źar ka┼że da je ovde re─Ź o toliko velikim brojevima da to otvara brojna pitanja u vezi našeg politi─Źkog i strana─Źkog sistema.

“SNS po broju ─Źlanova još nije prešla nekadašnji Savez komunista Jugoslavije, ali je vrlo blizu toga. Treba objasniti kako jedna stranka u višestrana─Źkom fragmentisanom sistemu mo┼że da ima pribli┼żno isti broj ─Źlanova kao SKJ u jednopartijskom sistemu, gde je ─Źlnaska karta bila gotovo obavezna stvar”, navodi Kla─Źar.

Kako dalje objašnjava Kla─Źar, to ukazuje na potpuno rastakanje strana─Źkog ┼żivota u Srbiji.

“Kao i na hipertrofiranu mo─ç jedne stranke i ogroman uticaj politike na sve sfere ┼żivota, koji pozicionira vladaju─çu stranku kao klju─Źno mesto odlu─Źivanja”, zaklju─Źuje Kla─Źar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE