Obrenovac, 19.08.2022

NA POLA PUTA


Izvor: nova.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 20.11.2020.
50 odsto gra─Ĺana smatra da nema demokratije u Srbiji

Foto:Vesna Lali─ç/Nova.rs


Dve tre─çine gra─Ĺana Srbije smatra da politi─Źari ne rade u interesu gra─Ĺana ve─ç da zloupotrebljavaju vlast zarad li─Źnih interesa. Gra─Ĺani misle da institucije rade za partikularne interese, a ne za javno dobro, ali navode da upravo institucije treba da se samostalno izbore sa svim problemima koji se odnose na zloupotrebu mehanizama vlasti i korupciju. Ovo je pokazalo najnovije istra┼żivanje javnog mnjenja koje je Beogradski centar za bezbednosnu politiku sproveo u saradnji sa agencijom Sprint insajt.

Istra┼żivanje je pokazalo da preko 50 odsto ispitanih gra─Ĺana smatra da policija ne štiti njih, ve─ç interese kriminalaca, politi─Źara i finansijski mo─çnih pojedinaca. Ovi stavovi su se preslikali i na percepciju korupcije, pa gra─Ĺani kao najkorumpiranije dr┼żavne institucije vide politi─Źke partije, sudstvo i policiju.

Preko 50 procenata gra─Ĺana smatra da u Srbiji ili nema demokratije ili da je ona sa velikim problemima. Gra─Ĺani smatraju da Narodna skupština ima najmanji uticaj na donošenje politi─Źkih odluka, manji od doma─çih tajkuna i stranih firmi, kao i velikih stranih sila. Ogromna ve─çina gra─Ĺana njih 90%, pak, smatra da je Predsednik Srbije klju─Źni akter u donošenju politi─Źkih odluka u Srbiji. Ako uzmemo u obzir prethodno iznete nalaze da politi─Źari rade za svoj interes kao i za interese stranih i doma─çih bogataša, name─çe se zaklju─Źak da je glavni akter u zarobljavanju dr┼żave Predsednik Republike.

Kako se navodi u saopštenju Beogradski centar za bezbednosnu politiku podse─ça da na sve ove probleme ukazuje godinama unazad i da smo ove godine objavili i prvu studiju koji ima za cilj dokumentovanje i dekonstruisanje teku─çeg procesa zarobljavanja dr┼żave u sektoru bezbednosti. Slu─Źaj Savamala, afera Krušik, nerešeni slu─Źajevi organizovanja bakljada za vreme policijskog ─Źasa, spisak organizacija civilnog društva koje su bile pod istragom po osnovu finansiranja terorizma – ovo su samo neki od primera na koje je BCBP reagovao, a koji pokazuju da dr┼żava i institucije ne rade u slu┼żbi gra─Ĺana, ve─ç isklju─Źivo za korist pojedinaca.

Istra┼żivanje javnog mnjenja je pokazalo i veliku apati─Źnost gra─Ĺana, koja se ogleda u njihovoj nespremnosti da u─Źestvuju u aktivisti─Źkim inicijativama jer je svega 20 odsto ispitanika spremna na takav vid aktivnosti.

Rešenje za sve probleme koje su prepoznali, gra─Ĺani ipak vide u institucijama, iako su ih ocenili kao korumpirane i da rade za partikularne interese a ne za javno dobro. Gra─Ĺani navode da upravo institucije treba da se samostalno izbore sa svim problemima u vezi sa zloupotrebom mehanizama vlasti i korupcijom.

Detaljnije informacije mo┼żete prona─çi u najnovijem infografiku i analizi Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE