Obrenovac, 14.08.2022

ONI NAM PROCENJUJU USTAV


Izvor: nova.rs/Tanjug/novosti.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 21.02.2021.
Venecijanska komisija o demokratskim institucijama u Srbiji

Foto:Tanjug,AP Photo


Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope doneo je na sednici odrÅžanoj 3. februara 2021. godine odluku da od Venecijanske komisije zatraÅži sveobuhvatno mišljenje o ustavnom i zakonodavnom okviru za funkcionisanje demokratskih institucija u Srbiji, saopštila je Crta.

“Venecijanska komisija nikada ranije nije bila pozvana da oceni ukupno stanje demokratskih institucija u Srbiji”, navodi Crta.

Ocenjuje se da je odluka Nadzornog odbora pravovremena, uzimajući u obzir pogoršavanje uslova za demokratiju u Srbiji, na koje ukazuju i poslednji izveštaji Evropske komisije i OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

“Podsećamo, u proteklih 20 godina, Venecijanska komisija je Srbiji uputila skoro 30 mišljenja, komentara i studija o pojedinačnim pitanjima poput mišljenja o Ustavu Republike Srbije 2006. godine, nacrtima Zakona o finansiranju političkih aktivnosti (2010. i 2011.), izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o Ustavnom sudu (2011.) ili nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa 2018. godine”, navodi Crta.

Dodaje se da je Venecijanska komisija savetodavno telo Saveta Evrope koje čine nezavisni stručnjaci za ustavno pravo.

“Uloga joj je da pruÅža pravne savete drÅžavama članicama Saveta Evrope kako bi njihovi zakonodavni i institucionalni okviri ispunjavali evropske standarde i relevantno međunarodno iskustvo u oblasti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava. Njena mišljenja su među ključnim smernicama za drÅžave i njihove međunarodne partnere o tome u kojim oblastima su potrebna unapređenja. Osim Saveta Evrope, mišljenja Venecijanske komisije uvaÅžava i Evropska Unija pri ocenjivanju zakonodavnog i institucionalnog stanja u Srbiji”, stoji u saopštenju.

Crta navodi da je odluka doneta nakon saslušanja koje je Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) organizovao na temu izazova za demokratiju u Srbiji nakon izbora iz juna 2020. godine. Na zasedanju Nadzornog odbora učestvovali su i Ivica Dačić, šef delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u PS SE, Enis Imamović, član delegacije Narodne skupštine Srbije u PS SE, Tanasije Marinković, redovni profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.

Šta je Venecijanska komisija ?

Venecijanska komisija često pominjana u kontekstu promena Ustava i pravosudnih zakona u Srbiji, predstavlja savetodavno telo Saveta Evrope, koje daje mišljenja u vezi sa ustavima njegovih članica i drugih pravnih normi

Venecijanska komisija, koja se često pominje u kontekstu promena Ustava i brojnih pravosudnih zakona u Srbiji, predstavlja savetodavno telo Saveta Evrope, koje daje mišljenja u vezi sa ustavima njegovih članica i drugih pravnih normi.

Njena mišljenja formalno-pravno nisu obavezujuća, ali se poštuju u drÅžavama članicama Saveta Evrope i Evropske unije.

Pravi naziv joj je Evropska komisija za demokratizaciju kroz pravo, a kolokvijalno ime Venecijanska komisija je dobila po Veneciji, gradu u kom od 1990. godine zaseda četiri puta godišnje, budući da je pokrajina Veneto donirala zgradu i donira sredstva za sastanke Komisije.

Venecijanska komisija ima predstavnike iz 61 drÅžave - 47 drÅžava je iz Evrope, osim Belorusije, a tu su i Rusija, Moldavija, kao i 14 članica izvan Evrope, među kojima su SAD, Brazil, Izrael, Tunis.

Predstavnici pomenutih zemalja su profesori ustavnog prava, prava, sudije ustavnih sudova, redovne sudije, ministri pravosuđa, ambasadori...

Mišljenja Venecijanske komisije o ustavnim odredbama i drugim pravnim normama se usvajaju glasanjem po određenim temema.

Ona daje mišljenja kako na sopstvenu inicijativu, tako i na zahteve institucija koje su ovlašÄ‡ene da zatraÅže mišljenje Komisije.

Kada je u pitanju obaveznost mišljenja, Evropska Komija je ranije eksplicitno pozvala Venecijansku komisiju da doprinese usklađivanju pravnog sistema Srbije sa evropskim zakonodavstvom, pa je delom svoje godišnje izveštaje o napretku Srbije zasniva i na rezultatu delovanja Komisije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i odrÅžavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove koriÅĄÄ‡enja portala pročitajte OVDE