Obrenovac, 15.05.2021

ONI NAM PROCENJUJU USTAV


Izvor: nova.rs/Tanjug/novosti.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 21.02.2021.
Venecijanska komisija o demokratskim institucijama u Srbiji

Foto:Tanjug,AP Photo


Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope doneo je na sednici odr┼żanoj 3. februara 2021. godine odluku da od Venecijanske komisije zatra┼żi sveobuhvatno mišljenje o ustavnom i zakonodavnom okviru za funkcionisanje demokratskih institucija u Srbiji, saopštila je Crta.

“Venecijanska komisija nikada ranije nije bila pozvana da oceni ukupno stanje demokratskih institucija u Srbiji”, navodi Crta.

Ocenjuje se da je odluka Nadzornog odbora pravovremena, uzimaju─çi u obzir pogoršavanje uslova za demokratiju u Srbiji, na koje ukazuju i poslednji izveštaji Evropske komisije i OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

“Podse─çamo, u proteklih 20 godina, Venecijanska komisija je Srbiji uputila skoro 30 mišljenja, komentara i studija o pojedina─Źnim pitanjima poput mišljenja o Ustavu Republike Srbije 2006. godine, nacrtima Zakona o finansiranju politi─Źkih aktivnosti (2010. i 2011.), izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o Ustavnom sudu (2011.) ili nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosu─Ĺa 2018. godine”, navodi Crta.

Dodaje se da je Venecijanska komisija savetodavno telo Saveta Evrope koje ─Źine nezavisni stru─Źnjaci za ustavno pravo.

“Uloga joj je da pru┼ża pravne savete dr┼żavama ─Źlanicama Saveta Evrope kako bi njihovi zakonodavni i institucionalni okviri ispunjavali evropske standarde i relevantno me─Ĺunarodno iskustvo u oblasti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava. Njena mišljenja su me─Ĺu klju─Źnim smernicama za dr┼żave i njihove me─Ĺunarodne partnere o tome u kojim oblastima su potrebna unapre─Ĺenja. Osim Saveta Evrope, mišljenja Venecijanske komisije uva┼żava i Evropska Unija pri ocenjivanju zakonodavnog i institucionalnog stanja u Srbiji”, stoji u saopštenju.

Crta navodi da je odluka doneta nakon saslušanja koje je Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) organizovao na temu izazova za demokratiju u Srbiji nakon izbora iz juna 2020. godine. Na zasedanju Nadzornog odbora u─Źestvovali su i Ivica Da─Źi─ç, šef delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u PS SE, Enis Imamovi─ç, ─Źlan delegacije Narodne skupštine Srbije u PS SE, Tanasije Marinkovi─ç, redovni profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.

Šta je Venecijanska komisija ?

Venecijanska komisija ─Źesto pominjana u kontekstu promena Ustava i pravosudnih zakona u Srbiji, predstavlja savetodavno telo Saveta Evrope, koje daje mišljenja u vezi sa ustavima njegovih ─Źlanica i drugih pravnih normi

Venecijanska komisija, koja se ─Źesto pominje u kontekstu promena Ustava i brojnih pravosudnih zakona u Srbiji, predstavlja savetodavno telo Saveta Evrope, koje daje mišljenja u vezi sa ustavima njegovih ─Źlanica i drugih pravnih normi.

Njena mišljenja formalno-pravno nisu obavezuju─ça, ali se poštuju u dr┼żavama ─Źlanicama Saveta Evrope i Evropske unije.

Pravi naziv joj je Evropska komisija za demokratizaciju kroz pravo, a kolokvijalno ime Venecijanska komisija je dobila po Veneciji, gradu u kom od 1990. godine zaseda ─Źetiri puta godišnje, budu─çi da je pokrajina Veneto donirala zgradu i donira sredstva za sastanke Komisije.

Venecijanska komisija ima predstavnike iz 61 dr┼żave - 47 dr┼żava je iz Evrope, osim Belorusije, a tu su i Rusija, Moldavija, kao i 14 ─Źlanica izvan Evrope, me─Ĺu kojima su SAD, Brazil, Izrael, Tunis.

Predstavnici pomenutih zemalja su profesori ustavnog prava, prava, sudije ustavnih sudova, redovne sudije, ministri pravosu─Ĺa, ambasadori...

Mišljenja Venecijanske komisije o ustavnim odredbama i drugim pravnim normama se usvajaju glasanjem po odre─Ĺenim temema.

Ona daje mišljenja kako na sopstvenu inicijativu, tako i na zahteve institucija koje su ovlaš─çene da zatra┼że mišljenje Komisije.

Kada je u pitanju obaveznost mišljenja, Evropska Komija je ranije eksplicitno pozvala Venecijansku komisiju da doprinese uskla─Ĺivanju pravnog sistema Srbije sa evropskim zakonodavstvom, pa je delom svoje godišnje izveštaje o napretku Srbije zasniva i na rezultatu delovanja Komisije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE