Obrenovac, 19.08.2022

NOVA PRAVILA


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 21.03.2021.
4 principa pristupnog procesa

Foto:shutterstock By goja1


Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, predstavi─çe u Briselu zemljama ─Źlanicama EU dokument kojim se predla┼że na─Źin primene nove, revidirane metodologije u pristupnom procesu Srbije.

Takozvani “non pejper”, u koji je Tanjug imao uvid, naglašava da predlo┼żene promene, u okviru revidirane metodologije, moraju biti primenjene u okviru postoje─çeg pregovara─Źkog okvira i uz saglasnost Srbije, na ─Źemu je Beograd insitirao.

Dodaje se i da revidirana metodologije mora da bude u obostranom interesu kao Srbije tako i zemlja ─Źlanica.

Dokumentom su predstavljena ─Źetiri osnovna principa budu─çeg procesa pristupnog procesa Srbije EU.

Prvi, insitira na kredibilnosti procesa i još više fokus stavlja reforme u oblasti vladavine prava.

Konstatuje se da “nova poglavlja ne bi trebalo zatvarati sve dok se ne ispune prelazna merila u fundamentalnim poglavljima 23 i 24”.

Drugi princip podrazumeva “sna┼żnije politi─Źko upravljanje procesom” pristupanja, što bi trebalo da zemljama ─Źlanicama da ve─çu ulogu u nadzoru i pregledu postignutog napretka u Srbiji.

“Me─Ĺuvladine konfrencije i Savet za stabilizaciju i pridru┼żivanje trebalo bi da slu┼że ja─Źanju dijaloga zemalja ─Źlanica i Srbije, sa jasnim smernicama kada je re─Ź o klju─Źnim reformskim procesima neophodnim za napredak”, stoji u tekstu predloga Komisije.

Prva takva Me─Ĺuvladina konferencija Srbije i EU trebalo bi da poslu┼żi za pojašnjenje primene nove metodologije i planiranju, a “Srbija bi mogla i da otvori klastere ukoliko ispuni merila za otvaranje, a zemlje ─Źlanice se slo┼że da je došlo do zna─Źajnog napretka u vladavini prava”.

Tre─çi princip revidirane metodologije isti─Źe va┼żnost ubrzanja dinamizma pristupnih pregovora koje Srbija vodi sa EU što bi trebalo da se postigne kroz otvaranje više poglavlja obuhva─çenih u šest klastera.

Srbija je do sada otvorila sva poglavlja iz prvog tzv. “fundamentalnog” klastera, a Evropska komisija predla┼że da što pre krene u procenu pripremljenosti zemlje u svakom od preostalih klastera kako bi se identifikovali osnovni nedostaci i smernice za njihovo otvaranje.

Još jednom se naglašava da ─çe se “paralelno” sa pripremom za otvaranje poglavlja po klasterima raditi na izveštajima o napretku zemlje u oblasti vladavine prava što ─çe biti dodatni uslov za nove korake u pristupnom procesu.

Istovremeno, najavljuje se i ubrzanje integracionih mera tokom uskla─Ĺivanja Srbije sa politikama i standardima EU.

Evropska komisija je kao ─Źetvrti princip budu─çeg pristupnog puta Srbije izdvojila predvidljivost procesa.

U tekstu predloga, u koji je Tanjug imao uvid, insistira se na tome da EU ”bude jasnija u svojim o─Źekivanjima” od Srbije kako bi zemlja mogla da se fokusira na konkretne slede─çe korake na putu pristupanja, na merila za zatvaranje poglavlja odnosno prioritetne refrome.

U okviru ovog principa predla┼żu se i “korektivne mere u slu─Źaju problema tokom pregovora”, što se odnosi na sankcionisanje ozbiljnih stagnacija ili eventualnog nazadovanja u primeni reformi.

Godišnji izveštaji Evropske komisije i po novoj revidiranoj metodologiji bi trebalo da ostanu klju─Źni u analizi napretka Srbije na putu ulaska u EU.

Nakon što Evropska komisija danas predstavi svoj predlog o konkretnim koracima u budu─çem procesu pristupnja Srbije, o tome bi trebalo da se izjasne i pojedina─Źno zemlje ─Źlanice EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE