Obrenovac, 11.08.2022

OPET ONI NAMA NEŠTO


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 21.04.2021.
Progon uzbunjiva─Źa i novinaraÔÇŽ

Foto:Shutterstock


Srbija je zemlja sa slabim institucijama u kojoj la┼żne vesti šire senzacionalisti─Źki mediji koje podr┼żava vlada i u kojoj su novinari izlo┼żeni gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuc╠üe elite i prodr┼żavnih medija, navodi se u danas objavljenom izveštaju Reportera bez granica u kojem je Srbija na nepromenjenom 93. mestu po slobodi medija.

„Vlada je iskoristila krizu korona virusa za donošenje drakonskog zakona, koji je kasnije ukinut, a na osnovu kojeg je novinarka Ana Lalic╠ü u aprilu 2020. zadr┼żana tokom no─çi u zatvoru nakon hapšenja u svom stanu zbog izveštaja o lokalnoj bolnici“, podse─çaju RSF.

Tokom antivladinih demonstracija, novinari su bili ┼żrtve nasilja kako od strane demonstranata, tako i od strane policije, koja je proizvoljno hapsila, navodi se u izveštaju i dodaje da su vlasti u brojnim slu─Źajevima brzo identifikovale odgovorne za zlo─Źine nasilja nad novinarima, ali je bilo mnogo manje verovatno da c╠üe uspešno sprovesti postupke.

RSF tako─Ĺe podse─çaju da je ukinuta presuda za ubistvo novinara Slavka C╠üuruvije 1999. godine i da je taj slu─Źaj vra─çen na ponovno su─Ĺenje, ali i napominju da je po─Źetkom 2021. zabele┼żen zna─Źajan napredak u borbi protiv neka┼żnjivosti kada su izre─Źene presude za paljenje ku─çe novinara Milana Jovanovic╠üa 2018. godine.

Me─Ĺutim, najpoznatiji uzbunjiva─Ź u Srbiji Aleksandar Obradovic╠ü, kako se isti─Źe, i dalje je predmet gonjenja i pored nedostatka dokaza.

Nezavisni mediji, od kojih su mnogi od njih lokalni mediji, nastavljaju da pokrivaju opasne teme poput politi─Źke korupcije i organizovanog kriminala iako su oslabljeni krizom korona virusa i ne dobijaju novac od dr┼żave, ve─ç on odlazi provladinim medijima.

Prema listi RSF, Kosovo je na 78. mestu po slobodi medija, Crna Gora na 104, Severna Makedonija na 90, Albanija na 83, Hrvatska je na 56. mestu, a Slovenija na 36. mestu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE