Obrenovac, 08.08.2022

OPASNA IGRA


Izvor: nova.rs/Vojislav Milovan─Źevi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 21.10.2020.
Ekstremna desnica divlja, vlast se pravi gluva i slepa

Foto:nova.rs/medija centar beograd:Arhiva


U samo deset dana u Srbiji se desilo nekoliko incidenata u kojima su glavni akteri bili predstavnici ultradesni─Źarskih organizacija. Opravdavanje nasilja nad ┼żenama, otimanje mikrofona na izlo┼żbi i pozivanje na lin─Ź preko nacionalnih frekvencija, samo je deo javnosti osudio, dok su nadle┼żne institucije nastavile sa ─çutanjem i ignorisanjem opasnog delovanja ovih organizacija.

Umesto da ispita delovanje ultradesni─Źarskih pokreta poput Srpske desnice, Levijatana i Zavetnika, vlast u Srbiji ih je svojom indirektnom podrškom ohrabrila da divljaju i propagiraju opasnu i destruktivnu ideologiju, koja je u prošlom veku nanela nemerljivu štetu ─Źove─Źanstvu.

Diskriminacija, nasilje, targetiranje ljudi, podrivanje zdravstvene sigurnosti, deo su opusa ovih organizacija, koje u nedostatku valjane politike, pribegavaju retorici mr┼żnje i širenja netrepeljivosti me─Ĺu gra─Ĺanima.

Najsve┼żiji slu─Źaj je nedavni protest “Decu vam ne damo”, koji je organizovala nadrilekarka Jovana Stojkovi─ç, poznata po tome što se protivi vakcinaciji i nošenju zaštitnih maski u vreme epidemije. Na skupu, naravno, pored pri─Źe o “štetnosti vakcina”, relativizovao se jedan ozbiljan društveni problem, a to je nasilje nad ┼żenama.

─îinjenicu da je pove─çan broj slu─Źajeva nasilja u porodici, konkretno nad ┼żenskim polom, u─Źesnici protesta su opisali kao “normalne razmirice” koje mogu da da doprinesu, ni manje ni više – sazrevanju veze.

Stojkovi─ç je ujedno izjavila da samo “budale i pla─çenici mogu tvrditi da veza mo┼że biti nekonfliktna”.

Time je sa ovog skupa poslata poruka da su nošenje maski i obavezna vakcinacija daleko opasnije stvari od nasilja nad ┼żenama.

Pavle Bihali – koristi borbu za prava ┼żivotinja da ugrozi ┼żivote ljudi

Na pomenutom protestu, pored Stojkovi─çeve, bio i samprozvani borac za prava ku─çnih ljubimaca i vo─Ĺa ultradesni─Źarske organizacije Levijatan Pavle Bihali, ─Źovek koji sebi dao za pravo da sprovodi zakon i da ka┼żnjava ljude za koje smatra da su ugrozili ┼żivotinje.

Podsetimo, nedavno su ─Źlanovi ovog pokreta, pretukli mladi─ça samo zbog komentara na društvenoj mre┼żi Fejsbuk. Ovaj slu─Źaj nije prvi incident u kojem su akteri pirpadnici ultradesni─Źarkse grupacije “Levijatan”. Kra─Ĺa psa na Dor─çolu, ali i upad jednog njihovog ─Źlana u migrantski kamp u Obrenovcu, akcije su “zaštitnika ┼żivotinja” kojima je spasavanje ljubimaca, kako se ─Źini, samo maska za nasilje. Retorika i obele┼żja sli─Źna onoj koju su koristili nacisti u Nema─Źkoj, opravdano bude sumnju da je borba za prava ku─çnih ljubimaca samo paravan za propagiranje najopasnije ideologije.

Zavetnici – desni─Źari “iz ostave”

Mit da vlast u svojoj ostavi dr┼żi Zavetnike i da neposredno pred izbore skine prašinu sa njih i pusti ih u javni prostor, potrudila se da sruši Milica ─Éur─Ĺevi─ç, poznatija kao Milica Zavetnica. Ovoga puta je aktivirana kako bi sa nacionalne frekvencije objasnila ko su “antisrbi” i šta su to “antisrpski projekti”. Naime, ona je sa televizije koja svakodnevno zloupotrebljava nacionalu frekvenciju pozvala na lin─Ź u─Źesnika festivala “Mirdita dobar dan”.

“Koristim priliku da pozovem gra─Ĺane na otvaranje tog sramotnog festivala”, poru─Źila je ─Éur─Ĺevi─ç.

Ništa bez maskote – Miše Vaci─ça

Da divljanje ultradesni─Źara ne mo┼że da pro─Ĺe bez dokazane maskote Miše Vaci─ça, pokazalo se na izlo┼żbi “Kapija- I kad boli, istina je lijek” u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Naime, Vaci─ç je pokušao da prekine izlaganje organizatora izlo┼żbe, otimaju─çi mikrofon i tvrde─çi da mora da se ─Źuje druga, njegova strana o doga─Ĺajima u ratu zahva─çenoj Tuzli.

Podsetimo, Vaci─ç je lider je lider vanparlamentarne stranke Srpska desnica, koja je osvojila nekoliko hiljada glasova na prethodnim izborima. Tako─Ĺe, zbog “mutnih radnji” tokom izbornog dana, Vaci─çevom zalugom u Vranju je lista Saveza vojvo─Ĺanskih Ma─Ĺara osvojila 1265 glasova. Kako je ranije za Nova.rs rekao predsednik Gradske izbore komisije u Vranju Stojan Ili─ç, do zabune je došlo jer je na listi za gradske izbore u Vranju pod rednim brojem 4 bila lista „Srpska desnica Vranje – od naroda za narod“, ─Źiji je lider Miša Vaci─ç, a pod istim brojem na listi─çu za parlamentarne izbore našla se lista Saveza vojvo─Ĺanskih Ma─Ĺara.

Po─Źetkom septembra, naš portal je pisao kako su batinaši Miše Vaci─ça pretukli momka u Šapcu. Prema saznanjima našem portala, incident se desio tokom izbornog dana, a nakon pisanja našeg portala, podneta je krivi─Źna prijava protiv po─Źinioca.

Upad desni─Źara na izlo┼żbu i cepanje stripova

Podsetimo, prethodne nedelje je grupa od 15 mladi─ça upala na izlo┼żbu u okviru festivala “Novo doba”, gde su bacili suzavac i pocepali izlo┼żene radove. Kako je za Nova.rs naveo Marko Somborac, jedan od u─Źesnika izlo┼żbe, strip grupa koja je autor ovog doga─Ĺaja je ve─Źe pre prijavila policiji pretnje smr─çu, ali je uprkos tome došlo do napada.

Izlo┼żba je organizovana u Staroj kapetaniji, a nakon šerovanja pojedinih “crnohumornih” stripova krenula je lavina negativnih reakcija na društvenim mre┼żama, nazivaju─çi ih satanistima, nakon ─Źega je prvo došlo do pretnji smr─çu autorima izlo┼żbe, da bi nakon toga grupa njih upala na izlo┼żbu i napravila incident.

Vinovnici doga─Ĺaja su kasnije uhapšeni, da bi nakon saslušanja u Tre─çem javnom tu┼żilaštvu u Beogradu, osmunji─Źeni M. ┼Ż. (35) i D. A. (19) zaklju─Źili sporazum o priznanju krivi─Źnog dela nasilni─Źko ponašanje, zbog ─Źega im je sud izrekao uslovne osude kojom su utvr─Ĺene kazne zatvora od tri meseca i rokom proveravanja od godinu dana.

Pored njih dvojice, policija je uhapsila i dvojicu petnaestogodišnjaka i jednog sedamnaestogodišnjaka zbog sumnje da su izvršili krivi─Źno delo nasilni─Źko ponašanje. Po nalogu nadle┼żnog tu┼żioca za maloletnike Višeg javnog tu┼żilaštva u Beogradu, kako je saopštio ju─Źe MUP, protiv trojice maloletnika bi─çe podnete krivi─Źne prijave.

Pored divljanja ovih organizacija, ono što najviše brine jeste odsustvo adekvatne reakcije nadle┼żnih institucija. Umesto osude, procesuiranja i na kraju krajeva – zabranjivanja rada ovih organizacija, vlast je odlu─Źila da im da “vetar u le─Ĺa” svojim ─çutanjem i ignorisanjem njihovog delovanja. Štaviše, u nekoliko navrata mogli smo da svedo─Źimo i saradnji re┼żima sa ovim organizacija, što kroz pomo─ç u prikupljanju potpisa, tako i kroz prisustvo na njihovim skupovima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE