Obrenovac, 08.08.2022

KO JE POKVARIO DS ?


Izvor: Beta,n1Lokalne novine | Obrenovac, 22.05.2020.
Jerkov saslušana u policiji, Lutovac juri spijune

Foto:N1


Potpredsednica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov saslušana je u policiji, zbog krivične prijave koja je zbog navodnog falsifikovanja potpisa podneta protiv nje. Ispred uprave policije podržala ju je grupa članova DS.

Jerkov je za N1 rekla da je policiji dala izjavu u svojstvu građanke po prijavi koju je podnela DS i da je sada na nadležnim organima da vide šta će se dešavati dalje sa tom prijavom.

Ona je objasnila da je policiju interesovalo da li je zajedno sa dvojicom svojih kolega odnela potpise u centralu DS 12. maja, kada su i sakupljeni, kao i kako je izgledao proces sakupljanja potpisa i koje su procedure u DS.

"Trebalo je da se izjasnimo o onome za šta nas (predsednik DS Zoran) Lutovac tereti", rekla je.

Ona je istakla da je uverena da je krivična prijava protiv nje podneta "isključivo iz političkih razloga".

"Pravni tim DS za koji mi nikada nismo saznali ko su, tvrdi da su potpisi falsifikovani, a desilo se sledeće – 130 članova je potvrdilo da su svojeručno potpisali inicijativu koju smo predali, a tri člana su naknado povukla svoj potpis, pod okolnostima koje su mi nepoznate. Ne znam da li ih je neko zvao, savetovao da to učine, ali verujem da će se dokazati da su razlozi za ovo duboko politički", navela je Jerkov.

Ona je rekla i da će ta grupa nastaviti u okviru DS svim raspoloživim sredstvima da se bori za očuvanje političkog bića DS.

Kao podrška Jerkov, ispred policije okupila se grupa članova DS među kojima su i Goran Ćirić, Balša Božović, Maja Videnović, Branislav Lečić, Slobodan Milosavljević i drugi.

Pravni tim DS podneo je krivične prijave protiv tri člana te stranke zbog falsifikovanja više potpisa koji su prikupljeni za sazivanje sednice Glavnog odbora za 17. maj.

Lutovac: Postoji grupa koja pokušava da okrene DS otvorenoj saradnji sa Vučićem

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da će na sednici Glavnog odbora te stranke 31. maja, kao što je uobičajeno, podneti izveštaj o radu, baš kao i predsednik Izvršnog odbora, i da će se razmatrati sve aktuelne političke teme i pravci daljeg delovanja.

"Suštinsko pitanje da li želimo da budemo opozicija (Aleksandru) Vučiću ili njegov saučesnik. Hoćemo li da budemo oštra opozicije autokratiji ili njegov satelit, takozvana konstruktivna opozicija? Da li ćemo da budemo u službi građana ili ćemo da sledimo sopstvene sitne interese", rekao je Lutovac za novi broj Nedeljnika.

"Otkako je ovo rukovodstvo dobilo poverenje članstva za vođenje stranke, postoji neprekidno opstruisanje unutar stranke, i to pre svega od onih koji su svoju alternativnu platformu formulisali ovako: Vućić je preuzeo našu politiku i ne treba da joj se suprotsavljamo", kazao je Lutovac.

"Drugim rečima", kako je nastavio, "trebalo bi da ga podržimo u sprovođenju takve politike".

"Na stranu što to nije tačno, izgovor za saradnju sa Vučićem je ponižavajući. Autokrata sprovodi politiku koja nas je od nekonsolidovane demokratije dovela do hibridnog režima, koja nas je udaljila od evropskih i opštih civilizacijskih vrednosti", naglasio je Lutovac.

On je rekao i da nikad nije tvrdio da su svi koji su potpisali zahtev za hitno zasedanje sednice (Glavnog odbora DS za 17. maj) "deo zavere".

"Naprotiv, smatram da je većina među onima koji su potpisali imala časne namere. Ali je jasno da postoji neformalna grupa, koja u saradnji sa režimom, pokušava da preotme stranku i okrene je prikrivenoj ili otvorenoj saradnji sa Aleksandrom Vučićem", rekao je Lutovac.

Govoreći o bojkotu izbora, on je naveo da "izlazak na izbore koji nisu ni slobodni ni pošteni, donosi pristajanje da budemo neslobodni, potčinjeni, da prihvatamo bezakonje, pljačke i ucene kao nešto normalno" i da je "bojkot otpor svemu tome".

On je ocenio da je "bojkot nepristajanje na gaženje dostojanstva, na legalizaciju otimačine, ponižavanje i prevaru".

"Ako budemo solidarni i odlučni, napravićemo prvi korak ka stvaranju normalnog društva i države. To je smisao bojkota", rekao je Lutovac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE