Obrenovac, 19.08.2022

DRAMA OKO PRAZNOG PAPIRA


Izvor: nova.rs/N1/Lokalne novine | Obrenovac, 23.02.2021.
Bilčik: Glasanje o Izveštaju o Srbiji 24. i 25. marta

Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET


Pregovori između političkih grupa zaključeni su prošle nedelje u ponedeljak (8. februara), što znači da su se sa celokupnim tekstom složile sve relevantne političke grupe u Evropskom parlamentu. Službe Evropskog parlamenta sada vrše jezičku proveru Izveštaja i trebalo bi da ga prevedu na sve službene jezike, navodi u izjavi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Kako je objavio N1, ova nedelja je takozvana “zelena nedelja” u EP, kada se odbori ne sastaju.

Glasanje u Odboru za spoljne poslove održaće se 23. februara ujutru u dva bloka. Prvo će se glasati o amandmanima i kompromisnim amandmanima, a zatim će se izvršiti “konačno glasanje” o Izveštaju (jedno glasanje o tekstu u celini: za, protiv ili uzdržani). To je zbog poludaljinskog funkcionisanja EP-a zbog pandemije; u “redovnim” vremenima, ova glasanja se odvijaju jedno za drugim, navodi se.

Nije bilo odlaganja glasanja u Odboru za spoljne poslove; ovaj datum (23. februar) je poznat već neko vreme i ako je došlo do početne promene, to je samo zbog tehničkog procesa u odboru. Uvek treba da imate dve sednice sastanka odbora da biste dovršili glasanje – jednu ujutru i drugu popodne. Odbor je 4. februara dobio samo jedan termin za sastanke – tako da tog dana glasanje nije bilo moguće. To se odnosilo i na druge izveštaje, ne samo na izveštaj o Srbiji.

Nakon glasanja u Odboru uslediće glasanje na plenarnom zasedanju. Glasanje o Izveštaju o Srbiji biće održano 24. i 25. marta tokom takozvane “mini-plenarne” sesije koja se održava u polu-udaljenom režimu u EP u Briselu. Ponovo će jedno glasanje biti posvećeno svim mogućim izmenama i dopunama teksta o kome se glasalo u AFET-u, a drugo glasanje odnosiće se na sam Izveštaj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE