Obrenovac, 15.08.2022

LEPO SA┼ŻVAKANO


Izvor: Tanjug/nova.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2020.
Riker: SAD ostaju posve─çene partnerstvu sa Srbijom

Foto:EPA/MIKE THEILER


Visoki funkcioner ameri─Źkog Stejt departmenta Filip Riker uveren je da ─çe i administracija predsednika D┼żozefa Bajdena ostati posve─çena partnerstvu sa Srbijom.

“Ne mogu da spekulišem šta ─çe Bajdenova administracija da uradi, ali mogu da ka┼żem da je ameri─Źka posve─çenost Zapadnom Balkanu i našem partnerstvu sa Srbijom dosledna, iz jedne u drugu administraciju”, rekao je Riker u razgovoru za Tanjug i dodao da veruje da ─çe ta podrška ostati sna┼żna.

“U tom kontekstu ube─Ĺen sam da su interesi SAD iznad “ameri─Źke politike” i da ─çe upravo ti interesi nastaviti da budu vodilja u našim odnosima ka daljoj svetlijoj, prosperitetnijoj, stabilnijoj i sve više evropskoj budu─çnosti Srbije i regiona”, istakao je Riker.

Riker je više od tri decenije u ameri─Źkoj diplomatiji, uklju─Źuju─çi visoke pozicije u Stejt departmentu.

Sada je šef Biroa za Evropu i Evroaziju u Stejtu, a pre toga bio je u administraciji demokratskog predsednika Baraka Obame vd pomo─çnika dr┼żavnog sekretara, a tokom pregovora u Rambujeu bio je portparol Kristofera Hila.

Na pitanje da precizira svoju izjavu o tome da je status kvo izme─Ĺu Beograda i Prištine neodr┼żiv, a da su vašingtonski sporazumi primer liderstva koji je potreban Zapadnom Balkanu, te šta to zna─Źi kada je re─Ź o kona─Źnom rešavanju pitanja KiM, Riker odgovara da Kosovo i Srbija ne─çe posti─Źi potpuni potencijal saradnje sve dok se njihove razlike ne razreše.

“Uz posredstvo Bele ku─çe, 4. septemba su postignuti sporazumi sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vu─Źi─çem, koji su otvorili nove perpsektive za saradnju i ja─Źanje mera u izgradnji poverenja”, navodi Riker.

Naglašava da su ti sporazumi u─Źvrstili temelj za budu─çe sporazume, otvaraju─çi perspektivu za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, na ─Źemu, podse─ça, i sama EU radi, a što ina─Źe ostaje glavni prioritet SAD u regionu.

“Sprovo─Ĺenje tih sporazuma ne─çe doneti samo rast i radna mesta gra─Ĺanima Srbije i Kosova, ve─ç ─çe ih uveriti da imaju svetliju budu─çnost kod ku─çe, u svojim zemljama, a doprine─çe i u smeru pomirenja i napretka na celom Zapadnom Balkanu”, ka┼że Riker.

Na pitanje da objasni šta konkretno za Srbiju i njenu poziciju vojno neutralne zemlje zna─Źi to što je nedavno rekao na jednom onlajn regionalnom skupu – da ─çe Zapadni Balkan ostati u fokusu SAD dok se ne postigne potpuna transatlantska integracija, Riker je naglasio da Moskva i Peking aktivno rade protiv dostizanja postavljenih ciljeva u regionu – njegove “integracije sa Zapadom”.

Ali, isti─Źe on, Srbija je sama odlu─Źila da je njena budu─Źnost na Zapadu, zajedno sa u─Źlanjenjem u EU.

“Mi podr┼żavamo to i ┼żeleli bismo da budemo, zajedno sa evropskim partnerima, deo izbora srpskih partnera. U tom cilju ulo┼żili smo zna─Źajan napor, energiju i resurse da pomognemo Srbiji u realizaciji njenog strateškog interesa evropskih integracija”, navodi Riker.

Tako─Ĺe, naglašava da je jasan putokaz Srbije ka u─Źlanjenju u EU.

“Srpsko rukovodstvo zna šta treba da uradi kako bi napredovalo na tom putu”, ka┼że Riker i dodaje:

“Nadamo se da ─çe Srbija brzo napredovati ka tom cilju, sto podrazumeva i unapre─Ĺenje vladavine prava, slobodu medija i uskla─Ĺivanju spoljne i bezbednosne politike sa Evropskom unijom”.

U kontekstu stava da ─çe region ostati u fokusu SAD sve dok ne dobije punu transatlantsku strukturu, a na pitanje Tanjuga treba li Srbija da bude zabrinuta zbog potencijalnih pritisaka, kao i koji bi bio mehanizam i cilj sprovo─Ĺenja takvog pritiska, Riker indirektno odgovara, ukazuju─çi najpre da su Evropa, a posebno Zapadni Balkan, nesumnjivi centar geopoliti─Źkog takmi─Źenja.

“Mi nastavljamo da odvra─çamo ruski i kineski uticaj u Srbiji, a to uklju─Źuje i stalno podse─çanje srpskog rukovodstva da ni jedan od tih odnosa ne poma┼żu dostizanju strateškog cilja Srbije za ulazak u EU, ve─ç zapravo uti─Źu suprotno”, ka┼że Riker.

SAD i EU, objašnjava, veruju da njihovi kolektivni interesi najbolje slu┼że u “cementiranju” demokratskih normi, vladavine prava i saradnje zasnovane na zajedni─Źkim vrednostima i zajedni─Źkoj budu─çnosti.

“Rusija u Srbiji koristi kampanju dezinformacija kako bi odvratila javnost od simpatija koje gaji prema zapadnim idealima i ciljevima, a potkopava i demokratske institucije”, tvrdi Riker.

Kina, s druge strane koristi investicije, koje naj─Źeš─çe nisu transparentne, niti su projekti kvalitetni, kako bi “potkovala” svoj put u Srbiju, rekao je Filip Riker.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE