Obrenovac, 08.08.2022

KAKO JE RAZOREN GENERALŠTAB?


Izvor: nova.rs/Andrej Mlakar/Lokalne novine | Obrenovac, 25.09.2020.
No─ç kad su leteli ÔÇťtomahavciÔÇŁ

Foto:Filip Krain─Źani─ç/Nova.rs


Zgrade kompleksa Generalštaba poznatije i kao "Sutjeska 1" i "Sutjeska 2", ponovo su se vratile u centar pa┼żnje kada je Trampov specijalni izaslanik Ri─Źard Grenel izjavio da bi SAD mogle da u─Źestvuju u obnovi ovog kompleksa koji je zašti─çen kao spomenik kulture, a koji je uništen krajem aprila 1999. godine.

Zgrade Generalštaba zvane i “zgrada A” i “zgrada B”, koje se prote┼żu ulicom Kneza Miloša i delom Nemanjine, mogao je svaki turista ili putnik namernik da primeti po dolasku u Beograd. Zapravo, kada bi se reklo “Generalštab” mislilo bi se na kompleks zgrada, a ne samo na moderne gra─Ĺevine.

Kompleks “Generalštaba” sastoji se od zgrade starog generalštaba koja je izgra─Ĺena u periodu od 1924-1928 prema projektu ruskog emigranta i arhitekte Vasilija Baumgartena. Posle završetka Drugog svetskog rata, u okviru tog kompleksa, pored zgrade kasarne VII puka, nikle su svakako najimpresivnije zgrade “Sutjeska 1” i “Sutjeska 2”.

Ovaj kompleks, jedinstven u arhitekturi, izgra─Ĺen je kao sedište Generalštaba Jugoslovenske narodne armije. Zgrade je projektovao jedan od najve─çih naših arhitekata Nikola Dobrovi─ç daleke 1965. Zgrada je od momenta izgradnje postala svedok uspona, mo─çi, ali i propasti  i smrti jedne armije. Posle JNA koristile su je još dve vojske JA (jugoslovenska armija od 1992-1994) i VJ (1994-1999). Istina, zgrada je uprkos razaranju, posebno soliter dela kompleksa “B”, ponovo vra─çena u upotrebu 2000. za potrebe Ministarstva odbrane, dok je sedište na─Źelnika Generalštaba preba─Źeno na Banjicu.

Ove zgrade postale su prepoznatljive i u svetskim okvirima, jer se radi o kaskadno zidanim zgradama blizankinjama, gde je u izgradnji koriš─çen beton, a sa spoljne strane oblo┼żene su mrkocrvenim i belim kamenom, da predstavljaju kanjon reke Sutjeske gde se odigrala jedna od najve─çih epopeja narodnoosolobodila─Źke borbe.

Napadom NATO pakta na Saveznu Republiku Jugoslaviju 24. marta 1999. zgrade “Generalštaba” u prvoj fazi napada nisu dirane. Na meti su bili isklju─Źivo polo┼żaji PVO u okolini Beograda, vojni aerodrom Batajnica i radarski kompleks u Starim Banovcima i operativni centar RV i PVO ukopan u brdu Stra┼żevica na periferiji grada. Kako je rat odmicao tako se širila i lista ciljeva. Mnogi su tad verovali da ─çe biti bombarodvana i zgrade Generalštaba kao komandni centar VJ. Me─Ĺutim, došao je i po─Źetak aprila, ali zgrade nisu dirane, i pored “vatrene no─çi” kada su rakete razorile sedište RDB i MUP-a Srbije na kraju ulice Kneza Miloša, to se nije dogodilo.

Mnogi, koje je put tih dana naveo u pravcu centra Beograda, sa zebnjom su prolazili pored Generalštaba, posebno kada se ─Źula “šizela” (sirena za vazdušnu opasnost) koja je najavljivala po─Źetak novog talasa bombardovanja.

Sve do no─çi 29. na 30. april, kada su se nad gradom za─Źuli avioni, ali zgradu su zapravo pogodile krstare─çe rakete Tomohavk BGM-109, lansirane sa raketnih krstarica ili napadnih nuklearnih podmornica iz Jadranskog mora. Oba kompleksa pogo─Ĺena su, prema nekim tvrdnjama, ukupno sa ─Źetiri krstare─çe rakete, koje su se bukvalno sjurile na zgrade i tom prilikom uništile gornji deo u kompleksu “A “gde su bile kancelarije na─Źelnika Generalštaba dva udara, a na zgradi B do temelja je sravnjen glavni ulaz i deo gornjeg dela zgrade.

Od silne detonacija kamen i delovi zgrade leteli su niz Nemanjinu ulicu, a mogli su da se na─Ĺu ─Źak na Savskom trgu. Da stvar bude gora, jutro posle napada u Beogradu, osetio se i zemljotres na Kopaoniku. Zgrade su bile ukupno dva puta na meti napada, posle ─Źega je njihovo razaranje prekinuto.

Kompleks ruševina ostao je kao simbol napada “supersile” na malenu Jugoslaviju. Neki su predlagali da se ruševine ne uklanjaju ve─ç da postanu trajan spomenik “varvarstvu”. Ipak, zgrada “A”, koja je najviše stradala, uklonjena je delom zbog opasnosti po bezbednost, a preostali deo je oja─Źan metalnim šipovima. Glavni ulaz u kompleks “B”, tako─Ĺe je do temelja srušen, a na tom mestu napravljena je aleja.

Bilo je raznih predloga – da se zgrade prodaju, a vojska izgradi novi Generalštab na Banjici, i da se Dobrovi─çevo delo pretvori u neki hotel, tr┼żni centar ili stambeni luksuzni koncept. Ako se realizuje Grenelova ideja i Amerikanci obnove ove zgrade, one ─çe, uprkos razaranju, nastaviti ┼żivot, a vojska mo─çi kona─Źno da Generalštab sa Banjice vrati na mesto gde i pripada.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE