Obrenovac, 19.08.2022

OPOZICIJA O IZBORIMA


Izvor: nova.rs/Nataša Latković/Lokalne novine | Obrenovac, 26.01.2021.
Šest meseci fer uslova i Vučić pada

Foto:nova.rs/Arhiva


Vreme ističe. Do kampanje za predsedničke i parlamentarne izbore ostalo je svega godinu dana, a dijalog vlasti i opozicije ne samo da nije počeo, nego se ne zna ni kad će, ni ko će u njemu učestvovati. Postavlja se pitanje da li će biti dovoljno vremena da se u tim pregovorima postigne dogovor oko izbornih uslova i da se isti primeni. Pojedini lideri opozicionih stranaka navode za Nova.rs da izborni uslovi nikada neće biti u potpunosti fer dok SNS upravlja državom, podsećaju i da su i 2000. bili katastrofalni, kao i da će uz promene u medijima i sprečavanje pritisaka na glasače i šest meseci biti dovoljno da Aleksandar Vučić "padne".

Do 3. aprila 2022, datum koji je Vučić naveo kao najkasniji termin za održavanje predsedničkih, beogradskih i vanrednih parlamentarnih izbora, ostalo je 14 meseci. Ipak, treba imati u vidu da će kampanja početi od 90 do 45 dana ranije, što znači da je ostalo možda i manje od godinu dana do raspisivanja izbora, a samim tim i manje vremena za međustranački dijalog i primenu eventualnog dogovora vlasti i opozicije.

Iako se vlast obavezala na dijalog sa opozicijom uz posredovanje Evropskog parlamenta, u ovom trenutku se ne zna kada će on početi ni ko će sve u njemu učestvovati, kako iz redova vladajuće koalicije tako i iz redova opozicije. Nije obelodanjeno ni ko će izvesno u tim pregovorima učestvovati u ulozi evropskog posrednika.

Mada opozicija u ovaj dijalog polaže velike nade, jer je cilj izlazak na izbore, postavlja se pitanje da li će biti dovoljno vremena da se održe pregovori i primeni ono što su dogovorili predstavnici vlasti i opozicije.

Teorija pojedinih opozicionara je da Ivica Dačić, koji je za dijalog nadležan kao predsednik Skupštine, namerno odlaže početak pregovora kako bi ostalo manje vremena za primenu eventualnog sporazuma.

Đilas: Šest meseci dovoljno da Vučić bude oduvan

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, kaže za Nova.rs da veliki broj ljudi i u ovim uslovima shvata šta je Aleksandar Vučić uradio od Srbije i spreman je da to pokaže na izborima. On navodi da je uz promene u medijima i onemogućavanje pritiska na ljude “i šest meseci dovoljno da režim bude oduvan sa politicke scene”.

“A sam Aleksandar Vučić ne bi izdržao ni pola tog perioda kada više ne bi mogao kao danas da dva sata uživo na pet televizija deli vakcine i savete, pa onda jos toliko drži konferenciju za štampu. A to neće više moći ni on ni bilo koji budući predsednik, kao što nikada nije mogao nijedan prethodni”, smatra Đilas.

Grbović: Nije pitanje vremena, već političke volje

Da izborni uslovi nikada neće biti u potpunosti fer dokle god SNS upravlja državom, smatra Pavle Grbović, lider PSG. On međutim veruje da i  u ovako kratkom roku mogu da se upristoje “do nivoa koji omogućava političko delovanje”.

“Ukoliko postoji politička volja, sporazum može da se postigne za jedan dan, a onda i da se uz kontrolnu ulogu Evropske Unije započne njegovo sprovođenje u delo. Dakle, nije pitanje ima li vremena i načina, jer ima, već ima li političke volje”, smatra Grbović.

Da ima vremena misli i Zoran Lutovac, predsednik DS.

“Ima vremena, ako ima volje da do toga dođe ili ako pritisak građana bude dovoljno jak, a EU bude posvećena primeni sopstvenih standarda i vrednosti”, navodi on za Nova.rs.

Aleksić: Ako pregovori počnu u februaru…

Biće vremena, ukoliko se krene na vreme sa pregovorima i ako primena dogovorenog počne u narednih nekoliko meseci, kaže Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke.

“Ukoliko krenu razgovori u februaru, ima vremena. Bilčik je rekao da su oni spremni, ali vlast odugovlači otpočinjanje razgovora, a samim tim i implementaciju eventualnog dogovora. Već smo govorili da nam je u tom medijskom smislu potrebno devet meseci, od normalizacije do raspisivanja izbora”, navodi Aleksić za Nova.rs i dodaje da je vlast u kampanji non stop, a da je za opoziciju potrebno da se mnogo pre raspisivanja izbora otvore mediji.

Tadić: I 2000. izborni uslovi bili su katastrofalni

Sa druge strane, lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić smatra da nije ostalo dovoljno vremena da se promene izborni uslovi i da se oni primene. On, međutim, kaže da to ne znači da bi trebalo da odustajemo od borbe za izborne uslove.

“Međutim, borbu za promenu ovog režima ne smemo isključivo time uslovljavati i svoditi samo na izborne uslove. U tom smislu ni to što nije ostalo dovoljno vremena ne bi trebalo da nas obeshrabri, jer pobeda ne zavisi samo od izbornih uslova, već pre svega od naše energije i organizovanosti”, navodi Tadić.

On podseća da su i 2000. izborni uslovi takođe bili katastrofalni.

“Takođe, podsećam da smo na vreme pozvali opoziciju da se dogovorimo. Na taj poziv se nisu odazvale stranke tzv. UOPSa, kao ni Dveri. SSP, DS i PSG su ovih dana uputili predlog koji je naišao i na kritike stručne javnosti i opravdano zahteva ozbiljnu raspravu, a samim tim i vreme ukoliko bi se taj predlog uzimao u obzir”, zaključuje Tadić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE