Obrenovac, 11.08.2022

VIDE─ćEMO...


Izvor: nova.rs/Bojana An─Ĺeli─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2021.
Kako se zadu┼żuju javna preduze─ça?

Foto:Filip Krain─Źani─ç/Nova.rs


Godina se prakti─Źno nije ni zahuktala a javna preduze─ça, koja su u vlasništvu dr┼żave, uveliko se zadu┼żuju. Prema saznanjima Nova.rs samo pet preduze─ça se ve─ç zadu┼żilo za više od 150 miliona evra, i to samo u jednoj banci. Dodatni problem je i što je re─Ź o jedinoj preostaloj banci u dr┼żavnom vlasništvu.

Kako pokazje dokumentacija do koje je došla Nova.rs javna preduze─ça su nastavila i u ovoj godini da se zadu┼żuju kod komercijalnih banaka. Re─Ź je dugoro─Źnim ali i kratkoro─Źnim zajmovima.

Kako je naš portal ve─ç pisao Srbijagas odobren je kredit od banke “Poštanska štedionica” u iznosu od 168 miliona evra. U istoj banci Srbijagas je ve─ç zadu┼żen 52,6 miliona evra.

Na spisku onih koji su se dodatno zadu┼żili u ovoj dr┼żavnoj banci je i preduze─çe Koridori Srbije na ─Źijem ─Źelu je nakon smene Zorana Babi─ça postavljen bivši ministar energetike Aleksandar Anti─ç.

Prema dokumentu u koji je Nova.rs imala uvid ovo preduze─çe je uzelo dugoro─Źni kredit u iznosu ve─çem od pet milijardi dinara, odnosno oko 44 miliona evra.

Kredit u „Poštanskoj štedionici“ uzelo je još jedno gubitaško preduze─çe Putevi Srbije na ─Źijem ─Źelu je Zoran Drobnjak. Re─Ź je o kreditu od oko 37 miiona evra. Pozajmicu od 11,7 miliona evra uzelo je i preduze─çe Infrastrukture ┼Żeleznice Srbije, dok se EPS koji vodi Milorad Gr─Źi─ç uzeo kredit od 4,5 miliona evra.

Ovo su samo neki krediti koje je Poštanska štedionica odobrila javnim preduze─çima od po─Źetka 2020. Sve ovo je tako─Ĺe u suprotnosti sa Uredbom koju je Vlada donela u oktobru prošle godine.

Tim podzakonskim aktom je javnim preduze─çima nalo┼żeno da štede, odnosno da u planiranju poslovanja za naredne tri godine poštuju dr┼żavne ekonomske i fiskalne smernice, kao i da pola┼żu ra─Źune o zapošljavanju i rashodima, od investicija, preko nabavki, do reprezentacije.

Direktori javnih preduze─ça, kako se navodi u tom dokumentu, imaju obavezu da Vladi pola┼żu ra─Źune o trošenju novca iz bud┼żeta, slu┼żbenim putovanjima i sponzorstvima, kao i da prika┼żu kako su utrošili kredite i dobit od 2014. do 2019. godine.

Sude─çi prema rebalansu bud┼żeta za 2021. ovo nisu jedina zadu┼żivanja dr┼żave. Naime kako je najavljeno minus u dr┼żavnoj kasi je uve─çan za 253,6 milijardi dinara.

U obrazlaganju rebalansa, ministar finansija Siniša Mali tvrdio je da javni dug Srbije ne─çe zbog toga pre─çi 60 odsto.

Da uve─çanje deficita nije dobar plan upozorio je Fiskalni savet. Njihova ocena je da za polovinu uve─çanog minusa ima opravdanja, ali ne i za ostatak.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE