Obrenovac, 19.08.2022

MO┼ŻE I PRE─îICOM


Izvor: nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 26.05.2020.
Ustavni sud: Parlament nije morao da bude sazvan zbog korone

Foto:Nemanja Jovanovi─ç/Nova.rs


Ustavni sud objavio je Rešenje odluke o odbacivanju inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o proglašenju vanrednog stanja. Kako je navedeno, Sud je ocenio da se zarazna bolest kodvid 19 mo┼że smatrati "javnom opasnoš─çu koja ugro┼żava opstanaka dr┼żave ili gra─Ĺana", te da se ne mo┼że zaklju─Źiti da nije bio ispunjen pravni osnov za proglašenje vanrednog stanja. Tako─Ĺe, u obrazlo┼żenju piše da ne postoji obaveza predsednice parlamenta da sazove Narodnu skupštinu, pre nego što samostalno proceni da li je ona bila u mogu─çnosti da se sastane, a u ukoliko nije, o tome obaveštava predsednika Republike i Vlade.

“Ustavni sud ocenjuje da bi se zarazna bolest COVID-19 mogla smatrati javnom opasnoš─çu koja ugro┼żava opstanak dr┼żave ili gra─Ĺana. Stoga, Ustavni sud isti─Źe da se ne mo┼że zaklju─Źiti da nije bio ispunjen ustavni uslov za proglašenje vanrednog stanja. Pri tome, Ustavni sud dodatno ukazuje na to da se prilikom proglašenja vanrednog stanja mora voditi ra─Źuna i o drugim ─Źiniocima, koji opravdavaju takvu odluku, a u konkretnom slu─Źaju to bi bili stanje i kapaciteti zdravstvenog sistema, zdravstvena kultura gra─Ĺana, mentalitet, starosna struktura nacije i dr”, navodi se u Rešenju o odbacivanju inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrendog stanja.

U njemu se isti─Źe da je privremeno odstupanje od opšteg re┼żima ljudskih prava “opravdano nastojanjem da se sa─Źuva opstanak dr┼żave i gra─Ĺana u slu─Źaju njihovog ugro┼żavanja, budu─çi da je to neostvarivo redovnim funkcionisanjem pravnog sistema”.

“Naime, izuzetne okolnosti zahtevaju odre─Ĺeni stepen koncentrisanja vlasti, u cilju efikasnog reagovanja dr┼żavnih organa, radi što br┼żeg prevazila┼żenja krizne situacije i povratka na redovno funkcionisanje pravnog poretka. Dakle, to je, po mišljenju Ustavnog suda, ustavni i legitimni cilj koji se ostvaruje na oba Ustavom predvi─Ĺena na─Źina, a naro─Źito srazmernim i neophodnim odstupanjem od ljudskih i manjinskih prava”, piše u Rešenju Ustavnog suda.

“Zajedni─Źkom odlukom predsednika Vlade, Skupštine i Republike sa─Źuvan ‘duh’ ravnote┼że”

U njemu se podse─ça da je Narodna skupština izvorno nadle┼żna za proglašenje vanrednog stanja, ali “imaju─çi u vidu da je re─Ź o kolegijalnom organu koga ─Źini 250 narodnih poslanika ─Źije sastajanje mo┼że biti onemogu─çeno usled nastanka vanrednih okolnosti, Ustav je predvideo alternativni na─Źin odlu─Źivanja o proglašenju vanrednog stanja”.

“U tom slu─Źaju, ukoliko hitnost i ozbiljnost situacije to name─çu, odluku o vanrednom stanju zajedno donose predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade, ─Źime je prema mišljenju Ustavnog suda, ovakvim alternativnim odlu─Źivanjem sa─Źuvan ‘duh’ ravnote┼że koji odlikuje svaki, u osnovi, parlamentarni sistem, odnosno ovakvo rešenje je u skladu sa zahtevom ‘ravnote┼że i uzajamne kontrole’ iz Ustava, pa se time onemogu─çava i eventualna zloupotreba vanrednog stanja”, navodi Ustavni sud.

Kako se isti─Źe u Rešenju, Ustav ne odre─Ĺuje ko procenjuje i na osnovu kojih kriterijuma i razloga da Narodna skupština nije u mogu─çnosti da se sastane.

“Kako ovo pitanje nije neposredno ure─Ĺeno Ustavom, Ustavni sud je pošao od Ustavom utvr─Ĺenog polo┼żaja predsednika Narodne skupštine koji predstavlja Skupštinu, saziva njene sednice, predsedava njima i vrši druge poslove odre─Ĺene Ustavom, zakonom i poslovnikom Narodne skupštine. Ustavni sud konstatuje da ni u jednom od navedenih akata nije predvi─Ĺena obaveza predsednika Skupštine da sazove ovo telo radi proglašenja vanrednog stanja pre nego što samostalno proceni da li je Skupština u mogu─çnosti da se sastane. Ako proceni da Skupština nije u mogu─çnosti da se sastane, o tome obaveštava predsednika Republike i predsednika Vlade”, navodi se u Rešenju Ustavnog suda.

“Ispunjen uslov za zajedni─Źko donošenje odluke o vanrendom stanju”

Kako se dalje dodaje, predsednik Skupštine je 15. marta 2020. godine obavestio predsednika Republike i predsednika Vlade o nemogu─çnosti sastajanja Narodne skupštine, ─Źime je bio ispunjen uslov za primenu ─Źlana Ustava, prema kome odluku o proglašenju vanrednog stanja donose predsednici Republike, Skupštine i Vlade.

“Pitanje (ne)mogu─çnosti da se Narodna skupština sastane je, prema oceni Ustavnog suda, fakti─Źko, a ne pravno pitanje, imaju─çi u vidu da Ustav, a ni drugi pravni akti nisu odredili koje su to situacije kad Narodna skupština nije u mogu─çnosti da se sastane, a naro─Źito imaju─çi u vidu i ─Źinjenicu da Ustavni sud ne mo┼że da ocenjuje organizacione mogu─çnosti Narodne skupštine da se sastane bez odlaganja u uslovima postojanja opasnosti po ┼żivot i zdravlje ljudi. Stoga, Ustavni sud nema ustavno, niti drugo pravno merilo na osnovu kojeg bi mogao dovesti u pitanje obaveštenje predsednika Narodne skupštine da parlament nije bio u mogu─çnosti da se sastane”, navodi se u Rešenju.

U njemu se dodaje i da po Ustavu odluku o proglašenju vanrednog stanja donosi Narodna skupština, dok je Zakonom o odbrani propisano da Narodna skupština to ─Źini na osnovu zajedni─Źkog predloga predsednika Republike i predsednika Vlade.

“Iako kona─Źnu odluku o proglašenju vanrednog stanja, nakon sprovedene rasprave, donosi Narodna skupština, ta odluka se ne mo┼że doneti bez zajedni─Źkog predloga predsednika Republike i predsednika Vlade”, navodi Ustavni sud.

Povodom navoda pojedinih inicijativa da Naredba ministra zdravlja o zabrani okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru nije mogla biti “pravni osnov” za nemogu─çnost sastajanja Narodne skupštine, Ustavni sud ukazuje na to da treba praviti razliku izme─Ĺu pravnog osnova za odlu─Źivanje i uzimanja u obzir odre─Ĺenih ─Źinjenica pri odlu─Źivanju.

“Odluka da se Narodna skupština ne sastane najpre nije nikakva pravna odluka, ve─ç obaveštenje predsednika Narodne skupštine nadle┼żnim organima. U tom smislu, ona i ne mo┼że imati pravni osnov, pa samim tim i navedena naredba ministra zdravlja to nije u ovom slu─Źaju, pri ─Źemu, po mišljenju Ustavnog suda, sadr┼żina i ovog akta mo┼że biti jedna od fakti─Źkih okolnosti ili razloga koji su rukovodili predsednika Narodne skupštine da obavesti predsednika Republike i predsednika Vlade o nemogu─çnosti sastajanja Skupštine”, dodaje se u Rešenju.

Ustavni sud na kraju konstatuje i da navodi podnosilaca inicijativa nisu ustavnopravno utemeljeni, odnosno da iznetim razlozima u inicijativama nije potkrepljena tvrdnja da ima osnova za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja.

“Kako je Sud na ovaj na─Źin kona─Źno odlu─Źio o podnetim inicijativama, zahteve za obustavu izvršenja pojedina─Źnih akata i radnji preduzetih na osnovu osporene Odluke Sud je odbacio”, navodi se u Rešenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE