Obrenovac, 14.08.2022

DECO, IMAMO VLADU


Izvor: RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 26.10.2020.
Ovo su biografije ministara

Foto:Profimedia


Mandatarka Ana Brnabi─ç saopštila je sastav nove vlade, koja ─çe imati 21 ministarstvo i još jednog ili dva ministra bez portfelja. Jedanaest resora vodi─çe ┼żene. Novu Vladu ─Źini─çe SNS, SPS i SPAS.

Ministar spoljnih poslova – Nikola Selakovi─ç

U novoj Vladi Srbije, ─Źiji je sastav saopšten ranije danas, šef diplomatije bi─çe Nikola Selakovi─ç. ─îlan je Srpske napredne stranke od 2008. Bio je ministar pravde i dr┼żavne uprave u Vladi formiranoj 2012. godine i trenutno je na funkciji generalnog sekretara predsednika Republike.

Ro─Ĺen je 1983. godine u U┼żicu, školovao se u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Bio je zapa┼żen student, a u više navrata je pobe─Ĺivao na nadmetanjima u besedništvu na Pravnom fakultetu, kao i na Festivalu besedništva u Sremskoj Mitrovici, Sirmium lux verbi, gde je pobedio.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2009. postaje stru─Źni saradnik u nastavi na predmetu "Uporedna pravna tradicija" i predmetu "Nacionalna istorija dr┼żave i prava", a 2010. izabran je za asistenta na tim predmetima.

Ministar unutrašnjih poslova – Aleksandar Vulin 

─îlan Pokreta socijalista koji je na poslednjim izborima podr┼żao listu predvo─Ĺenu SNS-om. Sa funkcije dosadašnjeg ministra odbrane prelazi na funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Ro─Ĺen je 1972. godine u Novom Sadu. Završio je gimnaziju u Sremskim Karlovcima i Pravni fakultet u Kragujevcu. Završio Visoku školu bezbednosti i odbrane.

Bio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju od 2012. godine. Tu funkciju je obavljao do septembra 2013, kada je imenovan za ministra bez portfelja zadu┼żenog za KiM. U aprilu 2014. godine je imenovan za ministra za rad i reizabran 2016. godine.

Od juna 2017. godine vodi Ministarstvo odbrane. 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija – Tatjana Mati─ç

─îlan Solijaldemokratske partije Srbije. Trenutno na funkciji dr┼żavnog sekretara Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ro─Ĺena je 1972. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Od 2002. godine obavljala je više funkcija u vladama Srbije, izme─Ĺu ostalog bila je direktorka Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medve─çu. 

Ministar gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture – Tomislav Momirovi─ç

Ro─Ĺen je 1983. godine u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet. Vlasnik je i predsednik kompanije "Mona hotel menad┼żment".

Momirovi─ç je javnosti postao poznat kada se usprotivio pove─çanju minimalne cene rada.

Aktivni je u─Źesnik u poslovnom udru┼żenju HORES, gde se od 2013. godine nalazi na poziciji predsednika skupštine HORES (Udru┼żenje hotelijera i restoratera - Poslovno udru┼żenje hotelsko ugostiteljske privrede), a od 2009. do 2013. obavljao je funkciju predsednik UO HORES.

Ministar finansija – Siniša Mali

Novi-stari ministar finansija – na ─Źelu Ministarstva od 2018. godine. ─îlan je Srpske napredne stranke.

Ro─Ĺen je 1972. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Bio je gradona─Źelnik Beograda od 2014. do 2018. godine. Pre nego što je postao gradona─Źelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u Vladi tadašnjeg premijera Aleksandra Vu─Źi─ça.

Prethodno je bio finansijski savetnik u privatnom sektoru, gde je radio u nekoliko privatnih preduze─ça koja su se bavila savetovanjem u oblasti finansijskih usluga.

Godine 2001. postavljen je za pomo─çnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju Vlade Srbije. Krajem te godine prelazi u Agenciju za privatizaciju, gde je bio direktor Centra za tendersku privatizaciju. Na toj funkciji ostaje do kraja 2003. godine. 

Ministarstvo privrede – An─Ĺelka Atanaskovi─ç

Direktorka "Prve petoletke - namenska" u Trsteniku, firme koju vodi od 2014. godine. ─îlanica Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine.

Ro─Ĺena je u Trsteniku 1958. godine, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, odeljenje u Kraljevu.

Atanaskovi─çeva je u Sarajevu 2017. izabrana za najboljeg menad┼żera jugoisto─Źne Evrope, prema mišljenju Asocijacije komora.

Ministar poljoprivrede – Branislav Nedimovi─ç

Ostaje na ─Źelu resora koji je vodio od prethodnih parlamentarnih izbora 2016. godine. ─îlan je Srpske napredne stranke.

Ro─Ĺen je 1977. godine u Sremskoj Mitrovici, diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Bio je gradona─Źelnik Sremske Mitrovice od 2008. do 2016. godine. 

Ministarstvo za zaštitu ┼żivotne sredine – Irena Vujovi─ç

─îlanica Srpske napredne stranke. Trenutno je na funkciji predsednice Opštine Savski venac, za koju je izabrana nakon lokalnih izbora 2016. godine.

Ro─Ĺena je 1983. godine u Beogradu, a po profesiji je ekonomista.

Bila je poslanica u Narodnoj skupštini nakon izbora 2012. i 2014. godine.

U maju 2014. godine imenovana je za pomo─çnicu gradona─Źelnika zadu┼żenu za oblast društvenih delatnosti.

Od 2015. godine je na ─Źelu Saveta za rodnu ravnopravnost. Zamenica je predsednika Saveta za prava deteta i politi─Źki je predstavnik Beograda u mre┼żi velikih evropskih gradova (Eurocities).

Ministarka rudarstva i energetike – Zorana Mihajlovi─ç

─îlanica Srpske napredne stranke koja u resor energetike dolazi sa mesta ministarke gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture. 

Ro─Ĺena je 1970. godine u Tuzli, a osnovnu i srednju školu završila u Beogradu. Diplomirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Autorka je više knjiga i stru─Źnih radova iz oblasti rudarstva i energetike.

Resor energetike vodila je i nakon izbora 2012. godine.

Deset godina je radila u Elektroprivredi Srbije. Bila je savetnica za energetiku potpredsednika, a potom i predsednika Vlade Srbije, i ─Źlan Upravnog i Nadzornog odbora EPS-a.

Ministarka pravde – Maja Popovi─ç 

Pravni fakultet u Beogradu upisala je 1989. godine i završila ga u 21. godini. Radila je u advokaturi, a u 26. godini izabrana je za sudiju Prvog opštinskog suda u Beogradu, kao najmla─Ĺi sudija u zemlji. 

Od 2000. do 2012. vodi svoju advokatsku kancelariju. Od 2012. do 2014. zaposlena je u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomo─ç kao pomo─çnica direktora za nemedicinske poslove. Potom se zapošljava u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Na mesto ministarke pravde dolazi iz BIA, gde je obavljala funkciju specijalnog savetnika direktora Bezbednosno-informativne agencije. 

Ministarka dr┼żavne uprave i lokalne samouprave – Marija Obradovi─ç

─îlanica Srpske napredne stranke i narodna poslanica u više saziva Narodne skupštine.

Ro─Ĺena je 1974. godine u Kraljevu, završila U─Źiteljski fakultet u Beogradu. Radila je kao novinarka i urednica na RTV Kruševac i RTV Kraljevo. 

Vodila je skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove i bila ─Źlanica više razli─Źitih odbora. Od 2012. do 2015. godine bila je ─Źlanica Programskog odbora RTS-a.

Ministar odbrane – Nebojša Stefanovi─ç

Stefanovi─ç je od jula 2012. do aprila 2014. godine obavljao funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Odbora za prava deteta.

Stefanovi─ç je od jula 2012. do aprila 2014. godine obavljao funkciju predsednika Narodne skupštine Srbije i predsednika Odbora za prava deteta. 

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. godine ujedno je i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Novembra 2017. godine imenovan je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, a istovremeno obavlja i funkciju šefa Biroa za koordinaciju slu┼żbi bezbednosti.

Ro─Ĺen je 1976. godine u Beogradu. ─îlan je Srpske napredne stranke. 

Ministar za brigu o selu – Milan Krkobabi─ç 

U prethodnoj vladi bio je ministar bez portfelja zadu┼żen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduze─ça.

Ro─Ĺen je 1952. godine u Ka─Źarevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Jedan je od osniva─Źa i predsednik Partije ujedinjenih penzinera Srbije. 

Radno i stru─Źno iskustvo stekao je rade─çi na bankarskim i finansijskim poslovima - od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije. U periodu od 2008. do 2012. godine obavljao je funkciju zamenika gradona─Źelnika Beograda.

Ministar za brigu o porodici – Ratko Dmitrovi─ç

Novinar i publicista, novo lice u Vladi sa liste SPAS-a. Ro─Ĺen je 1958. u Komogovini na Baniji. Studirao je pravo, novinarstvo i istoriju umetnosti u Beogradu i Zagrebu. Radio u Politici, Ninu, za RTS.

Po─Źetkom 1994. godine pokrenuo je nedeljnik Argument ─Źiji je bio glavni i odgovorni urednik, a koji je objavljivan do 1999. godine.

Bio je urednik frankfurtskih Vesti, kolumnista Pe─Źata i direktor i glavni urednik kompanije "Novosti".

Na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, kao kandidat Srpskog patriotskog saveza.

Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog - Gordana ─îomi─ç

Ro─Ĺena je 16. juna 1958. godine u Novom Sadu. Diplomirala je fiziku. Radila je na Univerzitetu u Novom Sadu.

─îomi─çeva je bila generala sekretarka, ─Źlanica predsedništva i bivša potpredsednica Demokratske stranke.

Bila je ─Źlanica Izvršnog odbora grada Novog Sada, poslanica u skupštini APV, narodna poslanica i potpredsednica Skupštine Srbije, kao i ─Źlanica više skupštinskih odbora.

Ministarka za evropske integracije – Jadranka Joksimovi─ç

Ro─Ĺena je u Beogradu 1978. godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Fakultetu politi─Źkih nauka u Beogradu, na smeru Me─Ĺunarodni odnosi.

Za ministra bez portfelja zadu┼żenog za evropske integracije u Vladi Republike Srbije prvi put je izabrana 2014. godine. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora, reizabrana je za ministra bez portfelja zadu┼żenog za evropske integracije.

Formiranjem Ministarstva za evropske integracije, 2017. godine, izabrana je za ministarku za evropske integracije u Vladi Republike Srbije.

─îlanica je Srpske napredne stranke.

Ministarka rada, zapošljavanja, bora─Źkih i socijalnih pitanja – Darija Kisi─ç Tepav─Źevi─ç

Ro─Ĺena u Sarajevu 1975. godine. Lekar i specijalista epidemiologije, profesorka na Katedri epidemiologije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i pomo─çnica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanovi─ç Batut".

Jedna od vode─çih uloga joj je poverena tokom epidemije malih boginja, koja je Srbiju pogodila tokom 2017. i 2018. godine, da bi 2019. predstavljala Evropu na "Incijativi za globalnu eliminaciju malih boginja i rubele" koja je odr┼żana u Vašingtonu.

Tokom karijere je publikovala više od 120 nau─Źnih radova u me─Ĺunarodnim nau─Źnim ─Źasopisima.

─îlanica je Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Ministar zdravlja – Zlatibor Lon─Źar

Dosadašnji ministar zdravlja, nastavi─çe da vodi taj resor i u narednom mandatu.

Zaposlen je na Klinici za Urgentnu hirurgiju, Urgentnog centra KCS, od 2010. godine obavljao je funkciju na─Źelnika Intenzivne nege, na odeljenju Hirurgije I, a funkciju direktora Urgentnog centra i pomo─çnika direktora KCS za medicinska pitanja, vršio je od avgusta 2012. godine.

Na mesto na─Źelnika Odeljenja za transplantaciju postavljen je 2013. godine.

Ro─Ĺen je 1971. godine u Beogradu, gde je završio Medicinski fakultet. ─îlan je Srpske napredne stranke. 

Ministarka kulture – Maja Gojkovi─ç

U Nemanjinu 11 dolazi sa funkcije predsednice parlamenta, koju je obavljala od 2014. godine.

Ro─Ĺena je 1963. godine u Novom Sadu, gde je završila Pravni fakultet.

Od 2004. do 2008. godine bila je gradona─Źelnica Novog Sada, kao prva ┼żena na toj poziciji u istoriji Novog Sada.  

Ministar omladine i sporta – Vanja Udovi─Źi─ç

Nastavlja da vodi ovaj resor koji je preuzeo 2013. godine, kada je i završio profesionalnu vaterpolo karijeru.

Jedan je od najtrofejnijih srpskih vaterpolista. Sa reprezentacijom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2004. u Atini i bronzane na OI 2008. u Pekingu i ─Źetiri godine kasnije u Londonu.

Udovi─Źi─ç je sa reprezentacijom dva puta bio svetski šampion, 2005. godine u Montrealu i ─Źetiri godine kasnije u Rimu. Na svetskim šampionatima osvojio je i još po jednu srebrnu i bronzanu medalju.

Tri puta je osvajao titule evropskog šampiona, 2003. u Kranju, 2006. u Beogradu i 2012. u Ajndhovenu.

Ro─Ĺen je 1982. godine u Beogradu, gde je diplomiorao na Fakultetu organizacionih nauka.

Ministarstvo prosvete – pripada SPS-u, ─Źeka se odluka 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE