Obrenovac, 15.05.2021

PRVI NA DNU


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 30.01.2021.
Transparentnost: Srbija bele┼żi najslabiji rezultat od 2012.

Foto:Profimedia.rs


Srbija je po indeksu percepcije korupcije na 94. mestu od 180 zemalja i teritorija sa indeksom 38, pokazao je Globalni indeks percepcije korupcije 2020 koji je danas objavila organizacija Transparensi internešenel.

U odnosu na prethodnu godinu, Srbija je izgubila jedan poen i sada ima najslabiji rezultat od 2012.

Gledano prema poziciji na listi, Srbija 94. mesto deli sa osam zemalja me─Ĺu kojima su Kazahstan, Brazil, Surinam.

U izveštaju se navodi da najve─çi izazovi Srbije kada je re─Ź o korupciji uklju─Źuju ozbiljna pitanja vladavine prava, kontinuiranu demokratsku eroziju i napore da se u─çutkaju kriti─Źki glasovi.

Srbija je odgovaraju─çi na kovid-19 preduzela neke kontroverzne korake, uklju─Źuju─çi suspenziju parlamenta, uvo─Ĺenje stroge zabrane kretanja (policijskog ─Źasa) i podsticanje nasilja nad demonstrantima, piše u delu izveštaja o percepciji korupcije u Srbiji.

Navodi se i da je vlada ograni─Źila pristup informacijama o nabavci medicinske opreme i “osvetila se zdravstvenim radnicima koji su kritikovali njen odgovor na krizu javnog zdravlja”.

“Posle godina zanemarivanja, zdravstveni sistem zemlje testiran je kovidom-19 sa ozbiljnim posledicama. Korupcija ostaje prepreka medicinskoj specijalizaciji i napredovanju u karijeri”, navodi se u izveštaju TI.

Srbija i drugi sa Zapadnog Balkana svrstani su u region isto─Źne Evrope i centralne Azije u kome je kovid-19 samo naglasio teku─çe probleme upravljanja i strukturne probleme, istakao široko rasprostranjenu korupciju i pogoršao socijalno nezadovoljstvo.

Navodi se i da su neki politi─Źki lideri iskoristili krizu da pove─çaju svoju mo─ç, uvedu ograni─Źenja na ve─ç ograni─Źeni pristup informacijama, uklone transparentnost iz propisa o javnim nabavkama i odreknu se mehanizma javne odgovornosti.

Ceo Zapadni Balkan – Crna Gora sa 45 poena, Albanija i Kosovo sa po 36 i Severna Makedonija i BiH sa po 35, ima problema sa borbom protiv korupcije, iako te┼żi ─Źlanstvu u EU.

Najve─çi gubitnik u regionu je BiH koja je od 2012. izgubila sedam poena.

Na globalnoj listi indeksa percepcije korupcije predvode Danska i Novi Zeland sa po 88 poena a slede Finska, Singapur, Švedska i Švajcarska sa po 85 poena.

Ju┼żni Sudan i Somalija su na dnu liste sa po 12 poena.

Od 2012. godine 26 zemalja sveta je poboljšalo indeks a 22 zemlje, uklju─Źuju─çi BiH, pokvarile su rezultat.

U izveštaju se isti─Źe i da svaka kriza, pa i kovid-19, pokazuje koliko je veliki zna─Źaj transperentnosti i borbe protiv korupcije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE