Obrenovac, 09.06.2023

BOCA IMA SAMO U SRBIJI


Izvor: nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 31.03.2021.
EK : Saradnja meu susedima dobrodo禳la

Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET


Saradnja i podrška meu susedima je uvek dobrodošla, ocenjuju u Evropskoj komisiji povodom informacija da je Srbija tokom vikenda otvorila svoje centre za vakcinaciju protiv kovida 19 za graane regiona.

U Komisiji navode da ostaju fokusirani na to kako EU mo鱉e da pomogne svoji susedima da se vakcinišu.

“Isporuka vakcina za zemlje Zapadnog Balkana je veliki prioritet za Evropsku komisiju i predsedsednicu Ursulu fon der Lajen. Tokom ovog vikenda ona je razgovarala sa liderima zemlja Zapadnog Balkana o isporuci vakcina iju je kupovinu obezbedila EU, a koje bi trebalo da prvenstveno stignu do zdravstvenih radnika i najugro鱉enjih graana u tim zemljama”, kazala je portparolka Komisije, Dana Spinat.

U Evropskoj komisiji podseaju da rade na nabavci vakcina za zemlje Zapadnog Balkana kroz instrument Kovaks, ali i kroz direktnu bilateralnu isporuku vakcina nabavljenih za zemlje lanice.

“O direktnoj isporuci vakcina iz EU za Zapadni Balkna se još razgovara i tu ne mo鱉emo da iznosimo više detalja. Razgovara se i sa prozvoaima vakcina koji treba da pristanu na te isporuke”, ka鱉e portparolka EK Ana Pisonero.

Pisonero podsea da su tokom vikenda,i z meunarodnog instrumenta Kovaks, koga finasira i EU, stigle vakcine u Crnu Goru, Severnu Makedoniju i na Kosovo.

”To su prve isporukuke iz Kovaksa ovim zemljma i sve su dobile po 24.000 doza AstraZeneke. Prethodno Albanija i BiH su dobile svoje prve vakcine preko Kovaksa”, rekla je Pisonero.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE