Obrenovac, 11.08.2022

BILA SKUPÅ TINA GRADA


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 31.07.2020.
Blagoje Jovović dobio ulicu u Beogradu, spomenici Selimoviću, Crnjanskom i Zmaju

Foto:Printscreen


Skupština Beograd usvojila je odluke o podizanju spomenika Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom, Jovanu Jovanoviću Zmaju, kao i odluku o imenovanju ulice po Blagoju Jovoviću.

Odbornici Grada Beograda usvojili su na sednici odluke o podizanju spomenika Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom, Jovanu Jovanoviću Zmaju, kao i odluku o imenovanju ulice u prestonici po Blagoju Jovoviću, prenosi Beoinfo.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović je istakla da su oni svojim zalaganjem, znanjem, umećem, humanošÄ‡u i stvaralaštvom doprineli procvatu srpske kulture.

"Oni zaslužuju spomen-obeležja i da ih zauvek pamtimo i čuvamo od zaborava. Svakom ovom odlukom pokazujemo da brinemo o velikim ličnostima koje su dale neverovatan doprinos u razvoju kulture, ali i društva u kome živimo. Zato ćemo nastaviti da radimo ono što najbolje umemo, a to je da čuvamo sećanje na vrlo značajne ljude Beograda i Srbije tako što ćemo podizati spomen-obeležja, imenovati ulice i trgove i čuvanjem naša kulturna dobra", rekla je Radulović.

Kada je reč o Predlogu odluke o podizanju spomenika Meši Selimoviću, nastalog na osnovu usvojene inicijative Gorana Vesića u svojstvu građanina, spomenik našem velikom književniku bio bi podignut na platou na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove, navodi Beoinfo.

Andrea Radulović je podsetila da Selimović "svojim književnim delima, doprinosom razvoju mnogih institucija kulture, kao i samim odnosom prema svojoj naciji zaslužuje da mu se danas, posle skoro 40 godina nakon njegove smrti, odužimo na dostojan i prikladan način".

"Svoje poslednje godine života, Meša Selimović proveo je u Beogradu, gradu u kojem je studirao, kome se povremeno vraćao, shvativši definitivno da u njemu želi da zajedno sa svojom porodicom i prijateljima provede poslednju etapu svog života. On se iz ličnih tragedija, teškog detinjstva i turbulentnih ličnih, regionalnih i svetskih okolnosti okrenuo književnom stvaralaštvu i kao najveći svetski umetnici izvukao inspiraciju iz nedaća svog života da bi stvorio neprolazna dela. Ta dela su danas deo srpske istorijske i kulturne baštine i duboko verujem da smo svi mi, kao nacija, dužni da čuvamo sećanje na život i delo Meše Selimovića", istakla je Radulović.

Kada je reč o Predlogu odluke o podizanju spomenika Milošu Crnjanskom, ona je takođe naglasila da je "na osnovu usvojene inicijative Gorana Vesića ovo još jedan dokaz da se čuva sećanje na velike ljude, kulturne stvaraoce i književne velikane".

"Lokacija za podizanje spomenika Crnjanskom bila bi glavna aleja u parku Tašmajdan, gde bi bio okružen spomen-obeležjima Desanki Maksimović, Miloradu Paviću i uskoro spomenikom Vasku Popi. Predstavljaće jedinstvenu celinu, zajedništvo velikih pisaca i pesnika i njihove neprolazne književnosti", rekla je.

Ona je navela i da je inicijativu za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju podnela Pokrajinska vlada Vojvodine. Trebalo bi da spomenik bude podignut na uglu ulica Zmaj Jovine i Obilićevog venca, ispred biblioteke koja nosi njegovo ime.

"Imajući u vidu doprinos Jovana Jovanovića Zmaja srpskoj kulturi, kao i činjenicu da je ostavio trag i kao 'narodni' lekar koji se trudio da svima pomogne, prevashodno Srbima na prostoru današnje Vojvodine, kao i onima u Kraljevini Srbiji, opravdano bi bilo da se Jovanu Jovanoviću Zmaju na dostojan način oda počast postavljanjem spomenika u Beogradu", ocenila je Radulović.

Odbornici su usvojili i Odluku o imenovanju ulice po Blagoju Jovoviću. Inicijativu je podneo Goran Vesić, a predviđeno je da se Zagorska ulica u Zemunu preimenuje u Ulicu Blagoja Jovovića.

"Blagoje Jovović je 10. aprila 1957. godine izvršio ljudsku pravdu pucajući u najvećeg zlotvora srpskog naroda – Antu Pavelića, ustaškog vođu u Argentini. Imenujući ovu ulicu po njemu, Grad Beograd ukazuje počast srpskom heroju za njegov herojski čin, i to nakon što je decenijama bio nepoznat za srpsku istoriju i predanje", rekla je Radulović.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je incijator promene naziva ulica i postavljanja spomenika, kazao je ranije na sednici gradske skupštine da je ubistvo Pavelića herojski čin i dodao da mu je drago da će trenutni saziv Skupštine pokazati šta misli o tome.

"Digla se klika, manjina u zemlji, a to se vidi kod istoričara, novinara i medija koji vode hajku protiv imenovanja, to su ljudi koji ne žele da poštuju svoju tradiciju", rekao je Vesić.

Vesić se osvrnuo i na kritiku istoričarke Dubravke Stojanović o dodeljivanju naziva ulice Jovoviću i upitao "koliko je to bolesno" da se govori da li je on heroj ili ubica.

"Oni hoće da Srbi jedini nemaju pravo da slave svoju istoriju, da jedini nemaju pravo da sve slave svoje heroje. Sutra će nam tražiti da ukinemo Obilićev venac jer je Miloš Obilić ubio legitimno izabranog sultana", kazao je Vesić.

Vesić je pročitao i pismo porodice Jovović u kojem stoji da je Blagoje Jovović tajnu o ubistvu krio više decenija, sve dok ga mitropolit Amfilohije nije nagovorio da otkrije svoju tajnu, 1998. godine.

"Nakon 20 godina od smti Blagoja Jovovića, ovaj vaš predlog njega uzdiže njegovo ime na nivo velikih srpskih junaka. (...) Njegov primer je svedočanstvo prema otadžbini, crkvi koji su mu usadili njegovi preci", stoji u pismu.

Veljanovski: Promena imena ulice - izražavanje neprijateljstva

Rade Veljanovski iz Gradjanskog demokratskog foruma ocenio je da promena naziva Zagorske ulice u Ulicu Blagoja Jovovića izražavanje neprijateljstva.

"Brisanje imena koja asociraju na mesta iz bivše Jugoslavije, javnost bruji o tome, a nema sumnje da se radi ksenofobiji. Zaboravljamo da u Zemunu žive i Hrvati, a to su naši gradjani", rekao je Veljanovski.

Veljanovski je istorijsku pozadinu o Jovoviću doveo u pitanje i upitao zašto se ne sačeka da istoričari daju svoj sud o njegovom liku.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Beograda Aleksandar Mirković upitao je koliko da se čeka sud istoričara u Srbiji "koji istoriju vide na tri različita načina".

Usvojen završni račun budžeta

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su završni račun budžeta za 2019. godinu, kao i Rešenje o davanju saglasnosti na Program poslovanja za 2020. godinu preduzeća Gradsko stambeno.

Sekretarka za finansije Beograda Tatjana Milivojević istakla je da završni račun Grada Beogarda za 2019. godinu predstavlja konsolidaciju godišnjih, finansijskih izveštaja 30 direktnih budžetskih korisnika i jednog indirektnog budžetskog korisnika iz oblasti turizma.

U završnom računu su i izveštaji 30 indirektnih budžetskih korniska iz oblasti kulture, 18 indirektnih korisnika iz oblasti dečje zaštite, kao i tri indirektna korisnika iz oblasti socijalne zaštite, prenosi Beoinfo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE