Obrenovac, 02.07.2022

OVO JE STAV SRBIJE O RUSIJI I UKRAJINI


Izvor: Blic | Obrenovac, 26.02.2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç izneo je zaklju─Źke Saveta za nacionalnu bezbednost povodom situacije u Ukrajini

Foto:TANJUG / SCREENSHOT


´╗┐

Predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç izneo je zaklju─Źke Saveta za nacionalnu bezbednost povodom situacije u Ukrajini, me─Ĺu kojima se isti─Źe da Srbija pru┼ża punu i principijelnu podršku poštovanju teritorijalog integriteta Ukrajine, da se zala┼że za mir, kao i da u ovom trenutku nije vitalni interes Srbije da uvodi sankcije Rusiji, niti bilo kojoj dr┼żavi.

Na osnovu ─Źlana 5. stav 2. Zakona o ure─Ĺenju slu┼żbi bezbednosti Republike Srbije, Savet za nacionalnu bezbednost, polaze─çi od svoje uloge u zaštiti nacionalne bezbednosti, na sednici od 25. februara 2022. godine doneo je slede─çi:

Zaklju─Źak

1. Republika Srbija najiskrenije ┼żali zbog svega što se doga─Ĺa na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina su za Republiku Srbiju oduvek prijateljske dr┼żave, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak ┼żivota svakog ─Źoveka u Ukrajini do┼żivljavamo kao istinsku tragediju.

2. Republika Srbija je privr┼żena poštovanju na─Źela teritorijalnog integriteta i politi─Źke nezavisnosti dr┼żava, kao jednog od osnovnih principa me─Ĺunarodnog prava sadr┼żanog u Povelji Ujedinjenih nacija i Završnom aktu iz Helsinkija (1975), kojim se garantuje pravo dr┼żava na nepovredivost granica.

3. Polaze─çi od ─Źlana 16. Ustava Republike Srbije, koji predvi─Ĺa da spoljna politika Republike Srbije po─Źiva na opštepriznatim pravilima i principima me─Ĺunarodnog prava, jedan od osnovnih principa spoljne politike Republike Srbije jeste i dosledno poštovanje nepovredivosti teritorijalnog integriteta suverenih dr┼żava. Kao što je posve─çena o─Źuvanju suverenosti i celine svoje teritorije, Republika Srbija se isto tako zala┼że za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih dr┼żava i principa da se granica mogu menjati isklju─Źivo u skladu sa pravilima me─Ĺunarodnog prava.

4. Republika Srbija je uvek vodila odgovornu i principijelnu spoljnu politiku i skupo je platila svoju privr┼żenost principima i pravilima me─Ĺunarodnog prava, uklju─Źuju─çi tu i na─Źelo teritorijalnog integriteta, jer je zbog nastojanja da sa─Źuva svoj teritorijalni integritet na kraju 20. veka bila izlo┼żena ne samo restriktivnim merama ve─ç i agresiji 19 dr┼żava NATO. Uprkos svemu tome, pozicija Republike Srbije u me─Ĺunarodnim odnosima uvek je bila i ostala pravno i politi─Źki besprekorna, odgovorna i principijelna. Republici Srbiji se zbog njene doslednosti u poštovanju principa me─Ĺunarodnog prava ne mo┼że uputiti bilo kakav prigovor.

5. U skladu sa svojom dosadašnjom politikom zalaganja za dosledno i principijelno poštovanje na─Źela me─Ĺunarodnog prava, te nepovredivosti granica, Republika Srbija pru┼ża punu i principijelnu podršku poštovanju na─Źela teritorijalnog integriteta Ukrajine.

6. Temeljno na─Źelo savremenog me─Ĺunarodnog prava jeste na─Źelo mirnog rešavanja sporova i uzdr┼żavanja od pretnje i upotrebe oru┼żane sile protiv teritorijalnog integriteta i politi─Źke nezavisnosti ma koje dr┼żave i na bilo koji na─Źin koji nije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija. Rukovode─çi se osnovnim principima na kojima temelji svoju spoljnu politiku Republika Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uklju─Źuju─çi Ukrajinu.

7. Republika Srbija, bez obzira na provokacije koje neretko dolaze iz zemalja i entiteta na zapadnom Balkanu, ostaje dosledna poštovanju na─Źela iz svog Ustava da svoju spoljnu politiku temelji na opšteprihva─çenim prinicipima i pravilima me─Ĺunarodnog prava i permanentno se zala┼że da se poštuju upravo ta na─Źela i da se po svaku cenu sa─Źuva mir u regionu. Republika Srbija smatra da je o─Źuvanje mira i stabilnosti od klju─Źnog zna─Źaja kako za napredak njene ekonomije, tako i za biološki opstanak njenih gra─Ĺana. Upravo zbog toga politika Republike Srbije mora da bude još pa┼żljivija i popustljivija prema neodgovornim izjavama i postupcima koji dolaze iz regiona jer o─Źuvanje mira predstavlja vitalni interes srpskog naroda i gra─Ĺana Republike Srbije.

8. Polaze─çi od toga da je njena osnovna du┼żnost da sve svoje snage posveti o─Źuvanju mira i blagostanja svojih gra─Ĺana, Republika Srbije ─çe se prilikom razmatranja potrebe da se eventualno donesu restriktivne mere ili sankcije protiv bilo koje dr┼żave, uklju─Źuju─çi Rusku Federaciju, rukovoditi isklju─Źivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i politi─Źkih interesa. Kao dr┼żava koja je u bliskoj prošlosti iskusila sankcije Zapada i ─Źiji sunarodnici u Republici Srpskoj danas trpe sankcije, Republika Srbija smatra da nije njen vitalni politi─Źki i ekonomski interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj dr┼żavi, pa ni njenim predstavnicima ili privrednim subjektima.

9. Polaze─çi od principa vojne neutralnosti Republike Srbije, a imaju─çi u vidu strahovite pritiske kojima je dr┼żava Srbija izlo┼żena, potrebno je da se sve planske i ve┼żbovne aktivnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sa stranim partnerima odmah prekinu, kao i da se takve aktivnosti ne preduzimaju do daljnjeg.

10. U skladu sa ─Źlanom 13. Ustava Republike Srbije, koji predvi─Ĺa obavezu Republike Srbije da štiti interese svojih dr┼żavljana u inostranstvu, Ministarstvo spoljnih poslova ─çe u saradnji s drugim nadle┼żnim dr┼żavnim organima preduzeti sve zakonom predvi─Ĺene mere da zaštiti bezbednost dr┼żavljana Republike Srbije koji borave u Ukrajini.

11. Upozoravaju se svi dr┼żavni organi i zvani─Źnici Republike Srbije na svoju zakonsku obavezu da se uzdr┼żavaju od podstrekivanja i pomaganja pojedincima da u─Źestvuju u sukobima na istoku Evrope. Nadle┼żni dr┼żavni organi ─çe preduzeti sve mere da spre─Źe u─Źeš─çe gra─Ĺana Republike Srbije, tzv. dobrovoljaca, u sukobima na istoku Evrope i sankcionisa─çe sve gra─Ĺane koji se ne budu pridr┼żavali zakonskih zabrana iz ─Źl. 386a i 386b Krivi─Źnog zakonika.

12. Republika Srbija, razume se, pru┼żi─çe svaku vrstu humanitarne pomo─çi ugro┼żenom narodu i stanovništvu Ukrajine.

13. Nadle┼żni dr┼żavni organi ─çe u skladu sa svojim ovlaš─çenjima preduzeti sve mere da u vremenu pred nama obezbede da gra─Ĺani i privreda budu snabdeveni potrebnom koli─Źinom energenata, naftom i naftnim derivatima, gasom, ali i hranom i drugim potrepštinama neophodnim za pristojan i dostojanstven ┼żivot.

14. Ministarstvo spoljnih poslova ─çe sa ovim Zaklju─Źkom upoznati diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu i dati im instrukcije da se u svom delovanju strogo pridr┼żavaju ovog zaklju─Źka.

15. Ovaj zaklju─Źak, radi realizacije dostaviti Generalnom sekretarijatu Vlade Republike Srbije, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde, Generalštabu Vojske Srbije, Bezbednosno-informativnoj agenciji, Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE